Työterveyslaitos

Työpaikkatapaturmien määrä väheni vuonna 2020 – kattava aineisto nyt Työelämätieto-palvelussa

Jaa
Suomessa sattui vuonna 2020 yli 86 000 työpaikkatapaturmaa. Tarkemmat tiedot näistä tapaturmista löytyvät nyt Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palvelusta. Aineistoa voi tarkastella monin eri tavoin määrällisesti tai ketjutettuna.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 19.10.2022

Vuonna 2020 työpaikkatapaturmia sattui Suomessa 86 595. Määrä on yli 16 000 pienempi kuin edeltävänä vuonna (103 156).

– Korona vaikutti työn tekemisen tapoihin sekä tehdyn työn ja liikkumisen määrään. Tämä vähensi työpaikkatapaturmia monilla toimialoilla. Etä- tai hybridityön pidemmän aikavälin vaikutuksia tilastoista ei kuitenkaan vielä pysty näkemään, kertoo tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho Tapaturmavakuutuskeskuksesta.

Eniten työpaikkatapatumia oli rakennustyöntekijöillä (11 131), hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöillä (8 918) ja konepaja- ja valimotyöntekijöillä (7 956). Kaikissa näissä ammattiryhmissä tapaturma kohdistui yleisimmin yläraajaan.

Työelämätiedossa työtapaturma-aineistoa voi tarkastella monipuolisesti ammatin, vahingoittuneen ruumiinosan, vahinkoa edeltävän tapahtuman, vahingon aiheuttajan ja vahingoittumistavan mukaan.

Määrien lisäksi kaaviot kuvaavat myös asioiden tapahtumajärjestystä. Aineistosta on rakennettu ketjuja, joita voi tutkia eri muuttajayhdistelmillä ja eri muuttujaluokitteluilla. Tämä ketjumalli selventää, että rakennustyöntekijöiden yläraajavammoja edelsi yleisimmin terävään esineeseen astuminen tai takertuminen. Tapaturman aiheutti yleisimmin aineet, tarvikkeet tai varusteet ja vahingoittumisen aiheutti yleisimmin leikkaava, karhea tai terävä esine.

– Tapaturmien ehkäisemisen näkökulmasta on tärkeää, että pystymme tunnistamaan usein samanlaisena toistuvien tapaturmien tapahtumaketjuja, kertoo Janne Sysi-Aho Tapaturmavakuutuskeskuksesta.

Työelämätieto-palvelusta löytyy työpaikkatapaturmia kuvaavat kaaviot vuosilta 2014–2020. Kaavioiden taustalla on Tapaturmavakuutuskeskuksen avoin data. Aineisto on muodostettu vakuutusyhtiön korvaamista, palkansaajille sattuneista tapaturmista työssä ja työajalla. Yhteensä tapauksia on 687 000.

Tutustu aineistoon

Lisätiedot

  • Janne Sysi-Aho, tietokanta-analyytikko, Tapaturmavakuutuskeskus, janne.sysi-aho@tvk.fi, 0404 504 232
  • Pekka Varje, tutkimuspäällikkö, Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palvelu, pekka.varje@ttl.fi, 050 576 8236

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande

Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.

Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande

Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.

Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye