Työterveyslaitos

Työpaikoilla tarvitaan uutta vaihdetta monimuotoisuuden johtamiseen

Jaa
Työpaikoilla tarvitaan lisää osaamista ja käytäntöjä monimuotoisuuden johtamiseen ja inklusiivisen, kaikki mukaan ottavan, työkulttuurin luomiseen. Työvoimapula ja kiristyvä kilpailu työntekijöistä kasvattavat tarvetta kansainvälisten asiantuntijoiden osaamiselle. Työterveyslaitos on julkaissut oppaan Monimuotoisuus ja inklusiivisuus asiantuntijaorganisaatiossa. Opas ohjaa työpaikkoja monimuotoisuustyössä ja esittelee kattavasti käytäntöjä tämän työn tueksi.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 31.8.2022

Suomalaisten työpaikkojen henkilöstö on monimuotoinen ja monimuotoistuu entisestään. Työntekijät ovat keskenään erilaisia myös monien muiden tekijöiden kuin kielen tai kansallisuuden osalta. Monimuotoisuuden johtaminen ja inklusiivisen työkulttuurin luominen ovat kriittisiä taitoja, joiden avulla luodaan vetovoimaisia työpaikkoja. 

Esteistä on päästävä eroon 

Henkilöstön monimuotoisuus voi tutkitusti olla menestystekijä, mutta vain oikein johdettuna. Suomalaisessa työelämässä on useita esteitä monimuotoisuuden hyödyntämisen tiellä. 

Esimerkiksi syrjintä on yleistä, sitä esiintyy työhönotossa ja se vaikuttaa myös työntekijöiden mahdollisuuksiin edetä työssä. Eri syistä aiheutuvat ulkopuolisuuden kokemukset kuormittavat ja vähentävät sitoutumista työpaikkaan. Työtä on siis tehtävänä, jotta kaikki voisivat työpaikallaan kokea itsensä tervetulleeksi, kuuluvansa joukkoon ja olevansa yhteisönsä arvostettuja jäseniä, toteaa Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Barbara Bergbom.  

Osaamisen hyödyntämisen näkökulma, eli sen varmistaminen, että kaikkien työntekijöiden osaaminen saadaan mahdollisimman hyvin käyttöön, on myös tärkeä syy kehittää monimuotoisuuden johtamisen taitoja, jatkaa erityisasiantuntija Kirsi Yli-Kaitala.

Opas tarjoaa toimintatapoja ja vinkkejä 

Työterveyslaitoksen oppaassa kuvataan, miten organisaatiot voivat lähteä liikkeelle ja kehittää monimuotoisuus- ja inkluusiotyötä pitkäjänteisesti. Se esittelee myös tapoja edistää työkulttuuria, jossa jokainen voi kokea osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta.  

Monikielisille työyhteisöille opas esittelee kielitietoisia toimintatapoja, jotka auttavat poistamaan kielestä johtuvia osallistumisen ja osaamisen hyödyntämisen esteitä. Se myös haastaa työnantajat pohtimaan suhtautumistaan työssä vaadittavaan kielitaitoon ja harkitsemaan, voisiko tietyissä tehtävissä pärjätä myös vähäisemmällä kielitaidolla. 

Opas vastaa tämän hetken työelämän tarpeisiin kuvaamalla myös, miten työpaikat voivat varmistaa yhdenvertaisuuden urakehityksessä ja sen, että työpaikalla tarvittava osaaminen saadaan käyttöön.  

Työhönsä sitoutuneet työntekijät ovat organisaatioiden tärkeä menestystekijä. Opas kuvaa käytäntöjä, joiden avulla voi ehkäistä ulkopuolisuuden kokemuksia ja vahvistaa työntekijöiden hyvinvointia sekä sitoutumista työhönsä ja työpaikkaansa.  

Pienetkin teot ja askeleet auttavat inklusiivisemman työkulttuurin luomisessa, muistuttaa Barbara Bergbom. Oleellista on, että inklusiivisuuteen ja sen parantamiseen kiinnitetään työpaikoilla huomiota.  

Opas on laadittu erityisesti asiantuntijaorganisaatioita silmällä pitäen, mutta se soveltuu myös muiden työpaikkojen käyttöön.

Tutustu oppaaseen

Monimuotoisuus ja inklusiivisuus asiantuntijaorganisaatiossa (ttl.fi)

Lisätietoja 

Johtava asiantuntija Barbara Bergbom, Työterveyslaitos, barbara.bergbom@ttl.fi, 030 474 2957  

Erityisasiantuntija Kirsi Yli-Kaitala, Työterveyslaitos, kirsi.yli-kaitala@ttl.fi, puh. 030 474 2026  

Opas on tehty vuonna 2022 Euroopan sosiaalirahaston tukemassa Moninaisesti parempi -hankkeessa. Opasta varten haastateltiin esihenkilöitä, HR:n edustajia ja maahan muuttaneita asiantuntijanaisia monimuotoisista organisaatioista.

Moninaisesti parempi -hanke 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande

Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.

Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande

Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.

Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye