Työperäistä maahanmuuttoa edistävä Talent Boost etsii palveluntuottajia

Tällä hallituskaudella vauhtia on lisätty, ja käynnissä on jo kymmeniä toimia, joilla edistetään työntekijöiden sekä opiskelijoiden maahanmuuttoa ja juurtumista Suomeen. Mukana talkoissa ovat valtion lisäksi kaupungit, yliopistot ja oppilaitokset, elinkeinoelämä sekä eri järjestöt.
Työvoiman maahanmuutolle on selkeät tavoitteet
Hallitus on asettanut työvoiman maahanmuutolle selkeät määrälliset tavoitteet. Työperäisen maahanmuuton tulisi vähintään kaksinkertaistua vuoteen 2030 mennessä, siten että 50 000 työperäisen maahanmuuttajan kokonaislisäys toteutuu. Vuoden 2030 jälkeen Suomi tavoittelee vähintään 10 000 työperäistä maahanmuuttajaa vuosittain.
Talent Boost -ohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi Suomen täytyy olla kansainvälisesti kilpailukykyinen ja vetovoimainen paikka tehdä työtä, opiskella, yrittää, asua ja kasvattaa lapsia. Tämä vaatii määrätietoista, pitkäjänteistä työtä yli hallinnonalojen ja hallituskausien sekä laajaa yhteistyötä myös julkisen ja yksityisen sektorin kesken.
Lähtömaakoulutus tukena kansainvälisissä rekrytoinneissa
Yrityksille kehitetään parhaillaan palveluita, jotka helpottavat kansainvälistä rekrytointia, monikulttuuristen työyhteisöjen rakentamista sekä työssä tarvittavan kielen oppimista.
Yksi yritysten tarpeisiin kehitettävistä valtakunnallisista palveluista on sosiaali- ja terveysalan rekrytoiva lähtömaakoulutus, jolla edistetään muun muassa hoiva-avustajien, lähihoitajien, sairaanhoitajien, lääkäreiden vapaata liikkuvuutta ensimmäisessä vaiheessa EU- ja ETA-maista Suomeen. Sotealan rekrytoiva lähtömaakoulutus edistää osaltaan alan työvoiman tarpeiden täyttämistä. Lähtömaakoulutus tulee osaksi Talent Boostin kansainvälisen rekrytoinnin palvelukokonaisuutta.
Palvelun ostavat suomalaiset työnantajat ja ELY-keskukset yhdessä. Työnantajan maksuosuus on puolet kokonaiskustannuksista ja puolesta vastaa työ- ja elinkeinohallinto. Lisäksi julkinen rahoitus vastaa rekrytoitavien henkilöiden tutkintojen laillistamiskustannuksista sekä puolisoiden tukipaketin kustannuksista kokonaisuudessaan. Sotealan rekrytoivaa lähtömaakoulutusta toteutetaan rekrytoivien suomalaisten työnantajien tarpeisiin.
Koulutuksen tavoite
Rekrytoiva lähtömaakoulutus sisältää suomen tai ruotsin kielen opetusta. Koulutuksen tavoitteena on saavuttaa asetettu kielitaidon tavoitetaso ja samalla tutustua tulevaan työpaikkaan, suomalaiseen työelämään, yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Koulutuksen tavoitteena on varmistaa Suomeen muuttavan työntekijän riittävä osaamistaso työn aloittamiseksi ja tukea työntekijää sekä hänen mahdollista perhettään Suomeen muutossa ja asettautumisessa. Lähtömaakoulutuksen toteutuksessa huomioidaan erityisesti kaikkien Suomeen muuttavien eettinen kohtelu. Palveluntuottajat noudattavat Suomen julkisen alan ammattiliittojen kv-verkosto FIPSU:n eettisiä periaatteita.
Lähtömaakoulutuksen aikana rekrytoitaville kerrotaan suomalaisesta työelämästä, työntekijän sekä työnantajan oikeuksista ja velvollisuuksista. Tässä yhteydessä myös sotealan ammatteja edustavat ammattiliitot toivotetaan tervetulleeksi kertomaan toiminnastaan ja tarjoamistaan eduista jäsenilleen.
Palvelussa on mahdollista hyödyntää myös vastaanottavalle työyhteisölle tarvelähtöistä, räätälöitävää ja konkreettista valmennusta. Valmennuksen tavoitteena on edistää työyhteisön valmiuksia vastaanottaa kansainvälisiä osaajia sekä toimia moninaistuvassa toimintaympäristössä.
___
Palveluntuottajia haetaan sotealan rekrytoivaan lähtömaakoulutukseen
Pohjois-Savon ELY-keskus hakee parhaillaan palveluntuottajia sotealan valtakunnalliseen lähtömaakoulutukseen Tarjouspalvelu-toimittajaportaalin kautta. Osallistumispyynnön tarkkoihin tietoihin ja dokumentteihin voi tutustua portaalissa. Palveluntuottajat voivat jättää toimittajaportaalisissa osallistumishakemuksen.
Osallistumispyyntö löytyy Tarjouspalvelu-portaalista nimellä
POSELY/1741/2022 / Rekrytoiva lähtömaakoulutus sote-alalla DPS
Tarjouspalveluun tulee rekisteröityä ennakkoon osoitteessa https://hanki.tarjouspalvelu.fi/hanki
Osallistumispyyntöä koskeviin tiedusteluihin voidaan vastata, jos kysymykset on esitetty Tarjouspalvelu-toimittajaportaalin kautta. Vastaukset julkaistaan Tarjouspalvelu-portaalissa osallistumispyynnön yhteydessä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Medialle:
Vesa Liesivuori
Valtakunnallinen koordinaattori, kansainvälisen rekrytointimallin kehittäminen
vesa.liesivuori@ely-keskus.fi
p. 0295 043 618
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Bussiliikenteeseen muutoksia kesäkauden alussa (Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo)6.6.2023 08:57:20 EEST | Tiedote
Joukkoliikenteeseen osoitettujen määrärahojen väheneminen pakottaa ELY-keskuksen supistamaan vuorotarjontaa maaseutuliikenteessä. Kertalippujen asiakashintoja on korotettu noin 10 % kesäkauden alusta.
Valtatien 8 Vaasa - Oulu tavoitetila vuodelle 2040 muodostettu (Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa)2.6.2023 13:36:50 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukset yhdessä Väyläviraston kanssa ovat muodostaneet tavoitetilan Vaasan ja Oulun väliselle osuudelle valtatietä 8. Näkemystä tavoitetilasta tarvitaan, sillä tätä 304 kilometriä pitkää yhteysväliä tullaan kehittämään jaksoittain usean vuoden aikana.
Koillismaan kuntien välillä ajetaan joukkoliikennettä myös kesällä (Kainuu, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa)2.6.2023 09:53:43 EEST | Tiedote
Koulujen kesäloman alkamisesta huolimatta Kajaanin ja Kuusamon sekä Kemijärven ja Kuusamon välinen joukkoliikenne jatkuu. Lisäksi Kuusamon ja Oulun välillä käynnistyy kokonaan uusia linja-autovuoroja 5.6.2023 alkaen. Sen sijaan muilla reiteillä ajettuja vuoroja lakkaa vähäisten matkustajamäärien vuoksi.
Kainuun kuntien välisen joukkoliikenteen kesäkausi alkaa (Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa)1.6.2023 14:20:20 EEST | Tiedote
Kesäaikataulut astuvat voimaan Kainuun kuntien välisessä joukkoliikenteessä 5.6.2023. Vaikka osa talvikauden vuoroista jää kesätauolle, joukkoliikenne jatkuu myös kesän aikana. Kesäaikataulut ovat voimassa 9.8.2023 asti.
Kesän 2023 leväseuranta on alkanut (Varsinais-Suomi, Satakunta)1.6.2023 13:54:07 EEST | Tiedote
Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen sinileväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi ja Satakunta) ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 36 havaintopaikasta, joista 20 sijaitsee merialueella ja 16 sisävesissä. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannan alusta eli jo vuodesta 1998 saakka.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme