Työperäistä maahanmuuttoa tuetaan uusilla palveluilla

Teknologiateollisuuden toimialoja ja niillä toimivia yrityksiä vaivaa kasvava osaajapula. Avoinna oleviin työpaikkoihin ei saada tarpeeksi päteviä hakijoita, eivätkä alan koulutukset vedä riittävästi kiinnostuneita opiskelijoita. Yksi yritysten tarpeisiin kehitettävistä valtakunnallisista palveluista onteknologiateollisuuden ammattitaidon testaus kansainvälisessä rekrytoinnissa.
Valtakunnallisella palvelulla edistetään ensimmäisessä vaiheessa teknologiateollisuuden päätoimialojen osaajien vapaata liikkuvuutta EU- ja ETA-maista Suomeen. Päätoimialoihin kuuluvat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka.
Työnantaja-tilaajan maksuosuus on puolet
Palvelu edistää osaltaan teknologiateollisuuden päätoimialojen työvoiman tarpeiden täyttämistä. Kohderyhmään kuuluvat EU-/ETA-maissa asuvat kansainväliset osaajat, jotka vastaavat työnantajien asettamia osaamisprofiileja. Uusi palvelutuote tulee osaksi Talent Boostin kansainvälisen rekrytoinnin Work in Finland -kokonaisuutta.
Palvelun ostavat suomalaiset työnantajat ja ELY-keskukset yhdessä. Työnantaja-tilaajan maksuosuus on puolet kokonaiskustannuksista ja puolesta vastaa työ- ja elinkeinohallinto. Lisäksi julkinen rahoitus vastaa rekrytoitavien osaajien puolisoiden tukipaketin kustannuksista kokonaisuudessaan.
Työnantajille räätälöityä palvelua
Palvelu räätälöidään tapauskohtaisesti kulloisenkin työnantajan tarpeiden mukaan. Palvelua toteutettaessa huomioidaan eri työnantajien ja eri työtehtävien vaatimukset ja sisällöt. Työtehtävät voivat vaihdella niin sanotuista perustason työtehtävistä erityisosaamista vaativiin.
Ammattitaidon testaus sisältää ammatillisen osaamisen kartoituksen ja testauksen rekrytoivien suomalaisten työnantajien määrittelemien osaamisprofiilien ja -vaatimusten perusteella. Lisäksi osana rekrytointitoimenpiteitä kartoitetaan mahdolliset muut osaamisalueet ja valmiudet, kuten kielitaito, oppimisvalmiudet, motivaatio ja elämäntilanne Suomeen työhön johtavaan maahanmuuttoon.
Ammattitaidon testauksen lisäksi palveluun voidaan sisällyttää osaajien rekrytointi, suppea lähtömaakoulutus, puolisoille tarjottavaa tukea sekä työyhteisölle vastaanottovalmennusta.
Mukana myös kielenopetusta
Suppea lähtömaakoulutus sisältää suomen kielen alkeiden opetusta. Koulutuksen tavoitteena on lisätä rekrytoitavien osaajien suomalaisen työelämän, kulttuurin ja yhteiskunnan tuntemusta. Koulutuksen tavoitteena on varmistaa Suomeen muuttavan työntekijän riittävä osaamistaso työn aloittamiseksi ja tukea työntekijää sekä hänen mahdollista perhettään Suomeen muutossa ja asettautumisessa. Tässä yhteydessä myös ammattiliitot toivotetaan tervetulleeksi kertomaan toiminnastaan ja tarjoamistaan eduista jäsenilleen.
Palvelussa on mahdollista hyödyntää myös vastaanottavalle työyhteisölle räätälöitävää ja konkreettista valmennusta. Valmennuksen tavoitteena on edistää työyhteisön valmiuksia vastaanottaa kansainvälisiä osaajia sekä toimia moninaistuvassa toimintaympäristössä.
Koulutuksen toteutuksessa kiinnitetään huomiota erityisesti kaikkien Suomeen muuttavien eettiseen kohteluun. Palveluntuottajat noudattavat Suomen julkisen alan ammattiliittojen kansainvälisen verkosto FIPSU:n eettisiä periaatteita.
___
Palveluntuottajia haetaan valtakunnallisesti teknologiateollisuuden työnantajien tarpeisiin
ELY-keskus hakee palveluntuottajia teknologiateollisuuden ammattitaidon testaukseen kansainvälisissä rekrytoinneissa Tarjouspalvelu-toimittajaportaalin kautta. Valtakunnallisen palvelun tilaajina toimivat kaikki Manner-Suomen ELY-keskukset sekä työnantajat. Tarkkoihin tietoihin ja dokumentteihin voi tutustua portaalissa.
Tarjouspyyntö löytyy Tarjouspalvelu-portaalista nimellä
POSELY/1436/2022 / Rekrytoiva ammattitaidon testaus
Tarjouspalveluun tulee rekisteröityä ennakkoon osoitteessa: hanki.tarjouspalvelu.fi
Hankintayksikkö voi vastata tiedusteluihin, jotka on esitetty Tarjouspalvelu-toimittajaportaalin kautta. Vastaukset julkaistaan Tarjouspalvelu-portaalin yhteydessä.
Huom! Tarjouspalvelua koskeviin tiedusteluihin voidaan vastata, jos kysymykset on esitetty Tarjouspalvelu-toimittajaportaalin kautta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vesa Liesivuori
valtakunnallinen koordinaattori, kansainvälisen rekrytointimallin kehittäminen
Pohjois-Savon ELY-keskus
vesa.liesivuori@ely-keskus.fi
p. 0295 043 618
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Norsk e-Fuel AS:n suunnitteleman sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitoksen YVA-ohjelmasta, Rauma (Varsinais-Suomi, Satakunta)2.7.2025 15:33:51 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Norsk e-Fuel AS:n Raumalle suunnitteleman sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta eli YVA-ohjelmasta.
Ansökan om ersättning för sälskador öppen till utgången av augusti1.7.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Jord- och skogsbruksministeriet har öppnat ett tidsbundet ansökningsförfarande för ersättning för sälskador inom Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden. Ansökningstiden pågår till den 31 augusti 2025. Ersättningar kan sökas för skador som sälar orsakat under 2024. Ansökningarna behandlas av NTM-centralen i Lappland och NTM-centralen i Egentliga Finland.
Määräaikainen hyljekorvaushaku on auki elokuun loppuun1.7.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Maa- ja metsätalousministeriö on avannut Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston hyljekorvausten hakumenettelyn. Haku päättyy 31.8.2025. Korvauksia voi hakea hylkeiden aiheuttamista vahingoista vuodelta 2024. Hakemukset käsittelee Lapin ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset.
Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen fortsätter ända till år 202726.6.2025 11:00:00 EEST | Pressmeddelande
Riksdagen har vid plenum 19.6.2025 godkänt ombudgetering av anslaget som har beviljats för forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt i försöksprogrammet för återvinning av nä-ringsämnen.
Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma jatkuu vuoteen 2027 saakka26.6.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Eduskunta on hyväksynyt täysistunnossaan 19.6.2025 Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjel-malle TKI-hankkeisiin myönnetyn määrärahan uudelleenbudjetoinnin
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme