Työsuhdeneuvontaan otetaan yhteyttä yhä matalammalla kynnyksellä
Työsuhdeneuvonta tarjoaa neuvoa etenkin työelämän heikoimmassa asemassa oleville, kuten nuorille juuri työelämässä aloitteleville sekä ulkomaalaistaustaisille, jotka eivät vielä aina tiedä kunnolla oikeuksiaan suomalaisessa työelämässä. Varsinkin jos työntekijä epäilee joutuneensa hyväksikäytön kohteeksi, on tärkeää, että asiaan voi kysyä neuvoa luottamuksellisesti.
– Yhteydenottojen lukumäärä ei kerro koko totuutta siitä, kuinka montaa työntekijää palvelussa on neuvottu, sillä melko tyypillisesti erityisesti rakennus- ja maaseutuelinkeinojen aloilla yksi työntekijä kysyy asiaa useamman henkilön puolesta, kertoo työsuhdeneuvonnan asiantuntija Maaret Pulliainen.
Palvelusta saa neuvoja suomeksi tai englanniksi. Se on maksuton, eikä yhteydenottajan tarvitse kuulua ammattiliittoon.
Kaikki yhteydenottajat eivät aina halua kertoa omaa alaansa tai sen tietäminen ei ole oleellista, mutta tiedossa olevien toimialatietojen perusteella eniten yhteydenottoja tulee kiinteistöpalvelualan työehtosopimusta noudattavilta aloilta ja toiseksi eniten talonrakennuksen aloilta. Viime vuonna kolmanneksi nousi maaseutuelinkeinojen työehtosopimusta noudattavat alat, jotka työllistävät myös paljon ulkomaalaisia kausityöntekijöitä.
– Useat viimeaikaiset hyväksikäyttötapaukset ovat noussee hyvin esiin mediassa ja sen myötä työntekijöiden yleinen tietoisuus omista oikeuksista työelämässä on voinut lisääntyä ja yhteyttä uskalletaan siten ottaa entistä matalammalla kynnyksellä, Pulliainen kuvailee.
Aiempien vuosien tapaan eniten kysyttiin neuvoa palkkaan liittyen (47 %). Osassa yhteydenottoja on kyseessä oikean palkkatason varmistaminen. Tyypillisimpiä työsuhdeneuvonnan palkkaa koskevia yhteydenottoja ovat kuitenkin erilaiset palkanmaksuun liittyvät epäselvyydet, kuten se, että työnantaja ei ole maksanut työehtosopimuksen mukaisia lisiä lainkaan tai ne on maksettu virheellisesti. Monista yhteydenotoista selviää, että edelleen ongelmia esiintyy myös ylityö- ja lomakorvausten maksamisessa. Äärimmäisissä tapauksissa palkkaa ei ole maksettu lainkaan tai työntekijän on täytynyt palauttaa osa hänelle jo maksetusta palkasta työnantajalleen.
Työsuhteen naamiointi ikävä kasvava trendi
Myös työsuhteiden ehtoihin liittyviä kysymyksiä oli runsaasti (38 %). Näissä yhteydenotoissa on tyypillisesti ollut kyse esimerkiksi työsopimuksen tarkistamisesta, työsuhteen ehtojen muuttamisesta tai lomauttamiseen liittyvistä kysymyksistä. Työsuhteen päättymistä puolestaan koski 21 % yhteydenotoista.
– Yhä useammin käy ilmi, että työsopimus pyritään naamioimaan joksikin muuksi sopimusmuodoksi, kuten kumppanuus- tai toimeksiantosopimukseksi. Tällöin työntekijää pidetään virallisesti yrittäjänä, jolloin hän jää vaille työsuhteen tuomaa turvaa, kuten oikeutta työterveyshuoltoon tai vuosilomaan. Hieman yllättävää on, että toimeksiantosopimuksia löytyy monilta muiltakin aloilta, eikä vain alustatalouden työpaikoista, niin kuin saattaisi helposti kuvitella. Tämän kaltaista työllistymistä kutsutaan usein kevytyrittäjyydeksi tai partnerisopimukseksi.
Yhteydenottajat eivät useinkaan ole tietoisia oikeuksistaan työntekijöinä, jonka vuoksi palvelussa yritetään kartoittaa tilannetta laajemminkin. Tällä tavoin on neuvonnassa voitu päästä jäljille myös vakavampiin työvoiman hyväksikäyttötapauksiin.
– Tyypillisimpiä vihjeitä hyväksikäytön tunnistamiseksi on, jos yhteydenottaja esimerkiksi kertoo työskentelevänsä pitkiä päiviä ilman taukoja ja vapaita tai palkkaus on puutteellista, Maaret Pulliainen kertoo.
SAK:n työsuhdeneuvonta on osa syksyllä julkaistua Työelämän pelisäännöt -palvelukokonaisuutta. Monikieliseltä työelämänpelisäännöt.fi-sivustolta löytyy kattavasti työelämätietoa esimerkiksi työsuhteen eri vaiheisiin liittyen suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Tärkeimmät työelämän pelisäännöt löytyvät myös 20 muulla kielellä, mm. arabiaksi, puolaksi ja thain kielellä. Ukrainan ja venäjän kieliversioita laajennetaan parhaillaan yhtä kattaviksi kuin suomenkielinen versio.
Täältä pääset tutustumaan Työelämän pelisäännöt -kokonaisuuteen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maaret PulliainenSAK:n työsuhdeneuvonnan asiantuntija
Puh:040 547 2100maaret.pulliainen@sak.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta

Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki
020 774 000https://www.sak.fi
Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Hallitus valmistelee yt-asiamiehen, työneuvoston ja koulutuskorvauksen lakkauttamista – Seuraukset olisivat työntekijöille murheelliset12.6.2025 11:56:35 EEST | Tiedote
Työ- ja elinkeinoministeriö on aloittanut valmistelut yhteistoiminta-asiamiehen viran, työneuvoston sekä koulutuskorvauksen lakkauttamiseksi. SAK vastustaa näitä työntekijöiden asemaa heikentäviä muutoksia.
Hallitus jatkaa työttömyysturvan heikentämistä – yksi virhe voi jatkossa johtaa turvan menettämiseen viikoksi6.6.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Hallitus esittää työnhaun velvoitteiden lisäämistä ja työttömyysturvan karenssien rajua kiristämistä. Jatkossa työttömyysturvan saaminen voisi katketa jo yhdestä laiminlyönnistä. Rangaistusten koventaminen ei nopeuta työllistymistä, painottaa SAK.
SAK:n Katja Syvärinen: Vaalirahoitukseen tarvitaan lisää avoimuutta3.6.2025 13:36:35 EEST | Tiedote
Perustuslakivaliokunta esittää vaalirahoituksen ilmoitusrajojen nostamista. Lehtitietojen mukaan esitys on herättänyt kummastusta muun muassa oikeusministeriössä ja Valtiontalouden tarkastusvirastossa.
Hallitus jatkaa työntekijöiden kurittamista: Vuorossa määräaikaisuuksia, lomautusilmoitusaikaa sekä takaisinottovelvollisuutta koskevat heikennykset2.6.2025 12:08:35 EEST | Tiedote
SAK vastustaa hallituksen esittämiä heikennyksiä määräaikaisiin työsopimuksiin, lomautusilmoitusaikaan ja takaisinottovelvollisuuteen. Muutosesitykset pidentävät Orpon hallituksen jo valmiiksi pitkää suomalaisen työelämän heikennyslistaa.
SAK on tyytyväinen ylimmän tuomioistuimen linjaukseen: Ruokalähetit ovat työntekijöitä23.5.2025 06:52:00 EEST | Tiedote
Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi torstaina erittäin merkittävän ja kauan odotetun ratkaisun, jossa se linjaa ruokalähettien olevan työsopimuslaissa tarkoitettuja työntekijöitä. SAK on ratkaisuun tyytyväinen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme