Jyväskylän yliopisto

Työ­suo­je­lu­ra­has­to pal­kit­si 40-vuo­tis­juh­las­saan Jy­väs­ky­län yli­opis­ton työ­urien jat­ka­mis­ta tut­ki­van JAT­KIS-hank­keen ja vuo­ro­vai­ku­tus­osaa­mis­ta tut­ki­neen väi­tös­kir­jan

Jaa
Työsuojelurahasto palkitsi kolme ajankohtaista hanketta, jotka ovat kehittäneet suomalaista työelämää tuottamalla uutta ja merkittävää tietoa sekä hyviä käytäntöjä.

Jyväskylän yliopiston tutkimushanke Ikääntyneiden työurat – työssä jatkaminen ja eläkkeellä työskentely (JATKIS), Tessa Horilan väitöstutkimus Jyväskylän yliopistossa Vuorovaikutusosaamisen yhteisyys työelämän tiimeissä sekä Satakunnan sairaanhoitopiirin kehittämishanke Kognitiivisen ergonomian parantaminen hoitotyössä vastaanottivat palkinnot 9. toukokuuta Helsingissä. Edellisen kerran rahasto myönsi tunnustusstipendejä vuonna 2009.

Jatkis-hankkeesta uuta tietoa eläkesiirtymistä

Jyväskylän yliopiston Jatkis-hanke tuotti uutta tietoa yli 50-vuotiaiden hoitajien eläkkeelle siirtymisen ja eläkkeellä työskentelyn aikomuksista. Kontekstina oli vuoden 2017 eläkeuudistus ja tarve työurien pidentämiseen.

– Merkittävä osa yliopistosairaalan hoitajista oli halukkaita jatkamaan työskentelyä 63 ikävuoden jälkeen, apulaisprofessori Mikaela von Bonsdorff liikuntatieteellisestä tiedekunnasta ja Gerontologian tutkimuskeskuksesta sanoo.

– Työssä jatkamista ajatellen on kuitenkin tärkeää huomioida iän myötä lisääntyvät yksilölliset erot terveydessä ja kunnossa sekä voimavaroissa. Elämään kuuluvista haasteista selviydytään eri keinoin eteenpäin. Resilienssi työelämässä voi tarjota mahdollisuuksia myös työurien pidentämisen kannalta, toteavat hankkeen tutkijakaksoset Mikaela ja Monika von Bonsdorff.

Työsuojelurahasto rahoitti JATKIS-tutkimushanketta vuosina 2015–2018. Hankkeen vastuullisena johtajana toimi Mikaela von Bonsdorff, ja se toteutettiin yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa.

Yhteinen ymmärrys osaamisesta tärkeää tiimien vuorovaikutuksessa

Kesäkuussa 2018 tarkastetussa viestinnän väitöskirjassaan Vuorovaikutusosaamisen yhteisyys työelämän tiimeissä Tessa Horila selvitti työelämän tiimien vuorovaikutusosaamisen yhteisyyttä.

Työelämän moninaisille tiimeille laadukas ja tuloksellinen vuorovaikutus on erittäin tärkeää, sillä tiimityötä, kuten ideointia, päätöksentekoa ja neuvottelua, tehdään vuorovaikutuksessa.

Vuorovaikutusosaamisella tarkoitetaan tietoja, taitoja ja asenteita, joita ihmiset tarvitsevat keskinäisessä viestinnässään. Vuorovaikutusosaamista on tutkittu pääasiassa yksilössä sijaitsevana ja kehittyvänä ilmiönä, vaikka vuorovaikutus olemuksellisesti on ihmisten välistä merkitysten rakentamista.

Horila selvitti väitöskirjassaan, millaisia yhteisiä merkityksiä työelämän tiimeissä on vuorovaikutusosaamisesta, miten ne rakentuvat, miten niitä hyödynnetään sekä niiden muutosta ajan myötä. Yhteisyyden näkökulma tiimien vuorovaikutusosaamiseen on uusi. Aineistona Horilalla oli haastattelu- ja havainnointiaineistoa neljästä työelämän tiimistä.

- Vuorovaikutusosaaminen on yksilövalmiuksien ohella yhdessä merkityksennettävää ja rakennettavaa pääomaa. Tiimityön onnistuminen ei selity vain yksilöiden vuorovaikutustaidoilla. On oleellista, että ymmäretään yhteisesti se, mitä tehokas ja tarkoituksenmukainen vuorovaikutus juuri omassa tiimissä tarkoittaa ja mikä on tiimin osaamisen taso, Horila kuvailee tulostensa pohjalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Apulaisprofessori Mikaela von Bonsdorff, Jyväskylän yliopisto, 0400 342 692, mikaela.vonbonsdorff@jyu.fi
Professori, akatemiatutkija Monika von Bonsdorff, Vaasan yliopisto, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius, 040 541 2524, monika.von.bonsdorff@uwasa.fi
Tuntiopettaja Tessa Horila, Jyväskylän yliopisto, tessa.t.horila@jyu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye