Työterveyslaitos

Työsuojelutarkastukset varmistavat turvallista työelämää – tiedot löytyvät nyt verkosta

Jaa

Työsuojelutarkastukset ovat tärkein osa työsuojeluviranomaisen valvontatyötä. Tiedot työsuojelutarkastuksista ja niissä tarkastetuista asioista vuosilta 2017–2020 löytyvät nyt Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palvelusta. Aineisto kattaa tällä hetkellä tarkastukset vuosilta 2017–2020, ja työpaikkatarkastuksia aineistossa on yhteensä lähes 90 000. Tarkastettuja työnantajia on lähes 38 000 ja työpaikkoja yli 63 000.

Työterveyslaitos ja työsuojeluhallinto tiedottavat 4.5.2022

Työsuojeluviranomainen valvoo noin 120 lakia ja asetusta, joita on työpaikalla noudatettava. Lainsäädäntö pohjautuu suurelta osin EU-lainsäädäntöön ja kansainvälisiin sopimuksiin.

Säädösten perusteella on lähes 400 erillistä tarkastettavaa asiaa. Yleisimmät tarkastetut asiat ovat:

  • työterveyshuollon työpaikkaselvitys
  • työn vaarojen selvittäminen ja arviointi
  • työnteon keskeiset ehdot
  • työnantajan yleiset velvollisuudet.

Lähes puolissa tarkastuksissa käsitellään työpaikan turvallisuuden johtamista. Tarkastetuista asioita 24 prosenttia liittyy fyysiseen ympäristöön, 17 prosenttia työsuhteeseen ja 8 prosenttia harmaaseen talouteen.

Työsuojeluviranomainen tarkastaa ennen kaikkea työpaikkoja ja aloja, joilla työsuojeluriskit ovat suurimmat. Tarkastuksia on tehty eniten rakentamisessa (25 %), vähittäiskaupassa (14 %) ja teollisuudessa (12 %).

Yli 70 prosentissa tarkastetuista asioista ei ole havaittu puutteita tai asia on voitu korjata välittömästi käynnin yhteydessä. 24 prosentissa tarkastetuista asioista seurauksena on ollut työsuojelutarkastajan antama toimintaohje ja alle 3 prosentissa kehotus. Väliaikainen käyttö- tai luovuttamiskielto ovat olleet äärimmäisen harvinaisia seurauksia.

– Jos taas katsotaan työsuojelutarkastuksia, niin yli 80 prosentissa havaitaan sellaista korjattavaa, josta tarkastaja antaa toimintaohjeen tai kehotuksen, sanoo työsuojeluvastuualueen johtaja Päivi Suorsa Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Työsuojeluviranomaisten tavoitteena on varmistaa, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Tämän vuoksi työsuojelutarkastajat tarkastavat työpaikkoja monipuolisilla valvonnan keinoilla ja tarjoavat neuvontaa sekä työnantajille että työntekijöille. Työsuojeluviranomaisten tehtävää hoitavat aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet. Työsuojeluvalvontaa ohjaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Työsuojelutarkastukset ja tarkastetut asiat 2017–2020 -aineisto Työelämätieto-palvelussa

Lisätiedot

  • Työelämätieto-palvelu: tutkimuspäällikkö Pekka Varje, pekka.varje@ttl.fi, p. 030 4742 732
  • Työsuojelu: Teija Inkilä, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 484, teija.inkila@gov.fi
  • Etelä-Suomen aluehallintovirasto: ylitarkastaja Antti Ikonen, antti.ikonen@avi.fi.
  • Pohjois-Suomen aluehallintovirasto: työsuojeluvastuualueen johtaja Päivi Suorsa, paivi.suorsa@avi.fi, p. 0295 017 630

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Arbetarskyddsinspektioner säkerställer ett tryggt arbetsliv – uppgifterna finns nu på nätet4.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Arbetarskyddsinspektionerna utgör den viktigaste delen av arbetarskyddsmyndighetens tillsynsarbete. Uppgifter om arbetarskyddsinspektioner och om vad som kontrollerades under inspektionerna åren 2017–2020 finns nu på Arbetshälsoinstitutets tjänst Arbetslivskunskap. Materialet består av uppgifter om utförda inspektioner åren 2017–2020 och om totalt nästan 90 000 arbetsplatskontroller. Antalet kontrollerade arbetsgivare uppgår till närmare 38 000 och antalet arbetsplatser till över 63 000.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme