Työsuojelutarkastukset varmistavat turvallista työelämää – tiedot löytyvät nyt verkosta
Työterveyslaitos ja työsuojeluhallinto tiedottavat 4.5.2022
Työsuojeluviranomainen valvoo noin 120 lakia ja asetusta, joita on työpaikalla noudatettava. Lainsäädäntö pohjautuu suurelta osin EU-lainsäädäntöön ja kansainvälisiin sopimuksiin.
Säädösten perusteella on lähes 400 erillistä tarkastettavaa asiaa. Yleisimmät tarkastetut asiat ovat:
- työterveyshuollon työpaikkaselvitys
- työn vaarojen selvittäminen ja arviointi
- työnteon keskeiset ehdot
- työnantajan yleiset velvollisuudet.
Lähes puolissa tarkastuksissa käsitellään työpaikan turvallisuuden johtamista. Tarkastetuista asioita 24 prosenttia liittyy fyysiseen ympäristöön, 17 prosenttia työsuhteeseen ja 8 prosenttia harmaaseen talouteen.
Työsuojeluviranomainen tarkastaa ennen kaikkea työpaikkoja ja aloja, joilla työsuojeluriskit ovat suurimmat. Tarkastuksia on tehty eniten rakentamisessa (25 %), vähittäiskaupassa (14 %) ja teollisuudessa (12 %).
Yli 70 prosentissa tarkastetuista asioista ei ole havaittu puutteita tai asia on voitu korjata välittömästi käynnin yhteydessä. 24 prosentissa tarkastetuista asioista seurauksena on ollut työsuojelutarkastajan antama toimintaohje ja alle 3 prosentissa kehotus. Väliaikainen käyttö- tai luovuttamiskielto ovat olleet äärimmäisen harvinaisia seurauksia.
– Jos taas katsotaan työsuojelutarkastuksia, niin yli 80 prosentissa havaitaan sellaista korjattavaa, josta tarkastaja antaa toimintaohjeen tai kehotuksen, sanoo työsuojeluvastuualueen johtaja Päivi Suorsa Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.
Työsuojeluviranomaisten tavoitteena on varmistaa, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Tämän vuoksi työsuojelutarkastajat tarkastavat työpaikkoja monipuolisilla valvonnan keinoilla ja tarjoavat neuvontaa sekä työnantajille että työntekijöille. Työsuojeluviranomaisten tehtävää hoitavat aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet. Työsuojeluvalvontaa ohjaa sosiaali- ja terveysministeriö.
Työsuojelutarkastukset ja tarkastetut asiat 2017–2020 -aineisto Työelämätieto-palvelussa
- Aineistoa voi rajata toimialan, teeman, lainmukaisuusvaatimuksen tai tarkastettavan asian mukaan.
- Aineistosivu: Työsuojeluvalvonnan valvontatiedot | Työelämätieto | www.tyoelamatieto.fi
- Analyysisivu: Työsuojeluvalvonnan tehtävänä on varmistaa, että työ Suomessa on tervettä, turvallista ja reilua | Työelämätieto | www.tyoelamatieto.fi
- Aineisto löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Uutta Työelämätiedossa: Jos haluat liittää aineiston nähtäville myös oman organisaatiosi verkkosivulle, se onnistuu helposti Upota sisältö -napin takaa löytyvällä koodilla.
Lisätiedot
- Työelämätieto-palvelu: tutkimuspäällikkö Pekka Varje, pekka.varje@ttl.fi, p. 030 4742 732
- Työsuojelu: Teija Inkilä, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 484, teija.inkila@gov.fi
- Etelä-Suomen aluehallintovirasto: ylitarkastaja Antti Ikonen, antti.ikonen@avi.fi.
- Pohjois-Suomen aluehallintovirasto: työsuojeluvastuualueen johtaja Päivi Suorsa, paivi.suorsa@avi.fi, p. 0295 017 630
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.
Kansainvälinen yhteistyö tuo uusia mahdollisuuksia mielenterveyden tukemiseen työpaikoilla17.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Monissa maissa kohdataan samankaltaisia haasteita psykososiaalisten tekijöiden käsittelemisessä työpaikoilla. Jakamalla osaamista ja hyviä käytänteitä yli valtiorajojen näitä haasteita voidaan pyrkiä ratkomaan yhdessä. Mielenterveyden ensiapupakkaus tarjoaa ensihätään apua pienille työpaikoille työntekijöiden mielen hyvinvoinnin tukemiseksi.
International collaboration brings new opportunities to support mental health in workplaces17.6.2025 08:00:00 EEST | Press release
In many countries, similar challenges related to mental health are encountered in workplaces. By sharing expertise and best practices across borders, these challenges can be addressed collectively. The Mental Health First Aid Kit offers immediate support for small workplaces in promoting employees' mental well-being.
Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.
Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme