Työtaistelut jatkuvat työsululla sahoilla ja vaneritehtailla; Metsäteollisuus ry odottaa Teollisuusliitolta vastuun kantamista
Teollisuusliiton aloittamat laajat lakot jatkuvat torstaina sahoilla ja vaneritehtailla työsululla, joka kestää kuusi vuorokautta. Metsäteollisuus ry turvautuu työsulkuun, jotta Teollisuusliitto taipuisi kantamaan vastuunsa ja aloittaisi aidot neuvottelut työehtosopimuksesta.
– Suomen talous ei heikentyvässä suhdannetilanteessa kaipaa Teollisuusliiton toiminnasta aiheutuvia sisäisiä sokkeja, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo.
Työsulun aikana Teollisuusliittoon kuuluvia työntekijöitä ei päästetä työpaikoilleen sahoille ja vaneritehtaille, eikä heille makseta palkkaa. Lakosta ja työsulusta kärsivät työnantajan lisäksi työntekijät palkka- ja lomamenetysten kautta.
–Kun työtaistelut vielä lyhentävät vuosilomia eli pidentävät toista kautta työaikaa, on syytä kysyä, kenen asiaa Teollisuusliiton toiminta oikein ajaa, Hollmén ihmettelee.
Vientiteollisuudessa Teollisuusliiton organisoimat laajat lakot ovat jo aiheuttaneet arviolta satojen miljoonien eurojen tuotantomenetykset. Mekaanisessa metsäteollisuudessa työsulku aiheuttaa arviolta 5–10 miljoonan euron päiväkohtaiset taloudelliset menetykset.
–Olemme valmiita lopettamaan työsulun nopeasti, jos sopu Teollisuusliiton kanssa syntyy. Metsäteollisuus ry on myös valmis linjaamaan tes-kierroksen avauksen, Hollmén korostaa.
Teollisuusliitto ei ole aidosti pyrkinyt sopuun uusista työehdoista, vaan se katkaisi mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelut kesken yhdessä sovittua neuvotteluprosessia. Teollisuusliitto on levittänyt virheellisiä tietoja työnantajien esityksistä. Se on liioitellut Metsäteollisuus ry:n esitysten vaikutukset työntekijöille kymmenkertaisiksi todellisista.
Teollisuusliitto on ilmoittanut kynnyskysymykseksi mekaanisen metsäteollisuuden sopimuksen tekemiselle työajan lyhentämisen. Metsäteollisuuden työehtosopimuksissa niin sanotut kiky-tunnit on kirjattu pysyväksi osaksi säännöllistä työaikaa, eikä Teollisuusliitto voi niitä omilla päätöksillään poistaa.
– Työajan lyhentäminen olisi karhunpalvelus koko vientiteollisuudelle, jonka menestymistä kiky-tunneilla päätettiin yhdessä edistää. Nyt kun talous- ja suhdannetilanne heikkenee uudelleen, säännöllisen työajan lyhentäminen on täysin poissuljettu vaihtoehto, Hollmén sanoo.
Vientiteollisuuden kilpailukyky on ratkaiseva työllisyyskehitykselle koko kansantaloudessa. Vientiteollisuus työllistää suoraan 470 000 ihmistä, mutta luo välillisten ja kerrannaisvaikutusten kautta työtä lähes 1,1 miljoonalle suomalaiselle.
Työajan lisäksi muilla työehdoilla on ratkaiseva vaikutus metsäteollisuuden kilpailukykyyn. Suomalaiset sahat ja vaneritehtaat kilpailevat huomattavasti alhaisemman kustannustason alueiden, kuten Baltian, Puolan ja Venäjän, tuotannon kanssa. Esimerkiksi Viroon verrattuna työvoimakustannukset ovat Suomen vaneritehtailla noin kolminkertaiset.
Lisätietoja
Työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén, p. 040 746 3687
Tietopaketti työsulusta löytyy osoitteesta: https://www.metsateollisuus.fi/tyomarkkinat/tusina-kysymysta-ja-vastausta-tyosulusta/
Suomi on yksi maailman suurimmista sellun, paperin ja kartongin tuottajista sekä Euroopan suurimpia sahatavaran tuottajia.
Metsäteollisuus työllistää suoraan ja välillisesti noin 140 000 suomalaista. Alan kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan. Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta biotalouden suunnannäyttäjäksi runsaiden metsävarojensa, kestävän metsätalouden ja koko metsäklusterin eturivin osaamisen ansiosta.
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki
09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus suhtautuu EU:n ilmastotavoitteisiin toiveikkaan realistisesti2.7.2025 14:07:07 EEST | Tiedote
Euroopan komissio on tänään julkaissut vuotta 2040 koskevat EU:n ilmastotavoitteet. Suomen metsäteollisuus suhtautuu kunnianhimoisiin tavoitteisiin toiveikkaan realistisesti. Ilmastopolitiikan painopiste on pidettävä fossiilisten päästöjen vähentämisessä ja ratkaisujen, kuten metsäpohjaisen biotalouden, edistämisessä.
Uusi selvitys: Satama-automaatio vahvistaa Suomen resilienssiä ja kilpailukykyä26.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Globaalien kriisien, toimitusketjujen häiriöiden ja muuttuvan turvallisuusympäristön keskellä Suomen yhteiskunnan ja elinkeinoelämän resilienssi korostuu entistä vahvemmin. Satamilla on keskeinen rooli huoltovarmuuden ja viennin kivijalkana, ja juuri nyt on tärkeää vauhdittaa satamien automaatiokehitystä. Uuden satama-automaatioselvityksen mukaan suomalaisella osaamisella, yhteistyöllä ja kansainvälisistä ratkaisuista oppimalla voidaan rakentaa tehokkaita, turvallisia ja kestäviä satamaympäristöjä, jotka tukevat koko yhteiskunnan toimintakykyä ja kilpailuetua.
METSO-ohjelma edistää tehokkaasti luonnon monimuotoisuutta24.6.2025 11:28:31 EEST | Tiedote
Metsäteollisuus ry tukee METSO-ohjelman jatkoa ja kehittämistä osana kansallista luonnon monimuotoisuustyötä. Ohjelmalla on tärkeä rooli vapaaehtoisena, kohdennettuna ja vaikuttavana työkaluna, joka tuottaa konkreettisia tuloksia arvokkaimpien metsäluontokohteiden turvaamisessa.
Raidekuljetusten lisääminen on tehokkain tapa vähentää metsäteollisuuden logistiikan päästöjä12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Selvitys metsäteollisuuden logistiikan päästöistä sekä niiden vähentämiseen liittyvistä mahdollisuuksista osoittaa, että suurin potentiaali lisäisiin päästövähennyksiin on puukuljetusten siirtämisessä teiltä raiteille. Merenkulun päästökauppa ja ETS2 vähentävät päästöjä vain marginaalisesti. Afryn tekemä laaja, raaka-aineen hankinnasta tavaravientiin ulottuva päästöselvitys ja päästövähennysskenaario on osa metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystyötä.
Turvallisuus ja teollisuuden kilpailukyky puhuttivat Metsäteollisuuden EU-seminaarissa9.5.2025 16:54:02 EEST | Tiedote
Metsäteollisuuden kevätseminaarissa puhuttiin Suomen 30-vuotisen EU-jäsenyyden suomista mahdollisuuksista ja sen tuomista haasteista. Eniten huomio kiinnittyi turvallisuuteen ja teollisuuden kilpailukykyyn. Antti Lindtman kysyi konkreettisia toimia piippujen tulppaamisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme