Metsäteollisuus ry

Työtaistelut jatkuvat työsululla sahoilla ja vaneritehtailla; Metsäteollisuus ry odottaa Teollisuusliitolta vastuun kantamista

Jaa

Metsäteollisuus ry on valmis nopealla aikataulla lopettamaan työsulun, jos sopu uusista työehdoista syntyy. Suomen talous ei kaipaa Teollisuusliiton vastuuttomuudesta aiheutuvia sisäisiä sokkeja.

 Teollisuusliiton aloittamat laajat lakot jatkuvat torstaina sahoilla ja vaneritehtailla työsululla, joka kestää kuusi vuorokautta. Metsäteollisuus ry turvautuu työsulkuun, jotta Teollisuusliitto taipuisi kantamaan vastuunsa ja aloittaisi aidot neuvottelut työehtosopimuksesta.

– Suomen talous ei heikentyvässä suhdannetilanteessa kaipaa Teollisuusliiton toiminnasta aiheutuvia sisäisiä sokkeja, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo.

Työsulun aikana Teollisuusliittoon kuuluvia työntekijöitä ei päästetä työpaikoilleen sahoille ja vaneritehtaille, eikä heille makseta palkkaa. Lakosta ja työsulusta kärsivät työnantajan lisäksi työntekijät palkka- ja lomamenetysten kautta.

–Kun työtaistelut vielä lyhentävät vuosilomia eli pidentävät toista kautta työaikaa, on syytä kysyä, kenen asiaa Teollisuusliiton toiminta oikein ajaa, Hollmén ihmettelee.

Vientiteollisuudessa Teollisuusliiton organisoimat laajat lakot ovat jo aiheuttaneet arviolta satojen miljoonien eurojen tuotantomenetykset. Mekaanisessa metsäteollisuudessa työsulku aiheuttaa arviolta 5–10 miljoonan euron päiväkohtaiset taloudelliset menetykset.

–Olemme valmiita lopettamaan työsulun nopeasti, jos sopu Teollisuusliiton kanssa syntyy. Metsäteollisuus ry on myös valmis linjaamaan tes-kierroksen avauksen, Hollmén korostaa.

Teollisuusliitto ei ole aidosti pyrkinyt sopuun uusista työehdoista, vaan se katkaisi mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelut kesken yhdessä sovittua neuvotteluprosessia. Teollisuusliitto on levittänyt virheellisiä tietoja työnantajien esityksistä. Se on liioitellut Metsäteollisuus ry:n esitysten vaikutukset työntekijöille kymmenkertaisiksi todellisista.

Teollisuusliitto on ilmoittanut kynnyskysymykseksi mekaanisen metsäteollisuuden sopimuksen tekemiselle työajan lyhentämisen. Metsäteollisuuden työehtosopimuksissa niin sanotut kiky-tunnit on kirjattu pysyväksi osaksi säännöllistä työaikaa, eikä Teollisuusliitto voi niitä omilla päätöksillään poistaa.

– Työajan lyhentäminen olisi karhunpalvelus koko vientiteollisuudelle, jonka menestymistä kiky-tunneilla päätettiin yhdessä edistää. Nyt kun talous- ja suhdannetilanne heikkenee uudelleen, säännöllisen työajan lyhentäminen on täysin poissuljettu vaihtoehto, Hollmén sanoo.

Vientiteollisuuden kilpailukyky on ratkaiseva työllisyyskehitykselle koko kansantaloudessa. Vientiteollisuus työllistää suoraan 470 000 ihmistä, mutta luo välillisten ja kerrannaisvaikutusten kautta työtä lähes 1,1 miljoonalle suomalaiselle.

Työajan lisäksi muilla työehdoilla on ratkaiseva vaikutus metsäteollisuuden kilpailukykyyn. Suomalaiset sahat ja vaneritehtaat kilpailevat huomattavasti alhaisemman kustannustason alueiden, kuten Baltian, Puolan ja Venäjän, tuotannon kanssa. Esimerkiksi Viroon verrattuna työvoimakustannukset ovat Suomen vaneritehtailla noin kolminkertaiset.

Lisätietoja


Työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén, p. 040 746 3687


Tietopaketti työsulusta löytyy osoitteesta: https://www.metsateollisuus.fi/tyomarkkinat/tusina-kysymysta-ja-vastausta-tyosulusta/

Suomi on yksi maailman suurimmista sellun, paperin ja kartongin tuottajista sekä Euroopan suurimpia sahatavaran tuottajia.

Metsäteollisuus työllistää suoraan ja välillisesti noin 140 000 suomalaista. Alan kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan. Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta biotalouden suunnannäyttäjäksi runsaiden metsävarojensa, kestävän metsätalouden ja koko metsäklusterin eturivin osaamisen ansiosta.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Teollisuusliitto viittaa kintaalla sahojen ja vaneritehtaiden kilpailukyvylle26.1.2020 20:37:06 EETTiedote

Metsäteollisuus ry pitää Teollisuusliiton sunnuntaina antamaa ilmoitusta kaksiviikkoisen lakon pidentämisestä viikolla vastuuttomana. Teollisuusliitto on jo pitempään osoittanut toimillaan, että sitä ei kiinnosta sopiminen vaan pelkästään lakkoilu. – Metsäteollisuus ry on valmis hakemaan ratkaisua myös Teollisuusliiton kanssa mahdollisimman nopealla aikataululla. Neuvottelutulos syntyy vasta, kun saamme sovittua kustannuskilpailukykyä parantavista työehdoista, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinapäällikkö Mikko Lehtonen sanoo. Teollisuusliito ei ole ryhtynyt aitoihin neuvotteluihin ja yhdessä sopimiseen, vaan se alkujaankin katkaisi mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelut kesken yhdessä sovittua neuvotteluprosessia. Teollisuusliitto on levittänyt virheellisiä tietoja työnantajien esityksistä, ja yrittänyt rajata tes-kierroksen koskemaan pelkästään kiky-tuntien kohtaloa. Sahojen ja vaneritehtaiden kilpailukykyä pitää parantaa työajan lisäksi muita työehtoja kehittämällä. Suomalaiset sahat

Työsululla haetaan pitkän ajan kilpailukykyä tukevaa ratkaisua; Metsäteollisuuden työvoima ei ole kustannuksiltaan kilpailukykyistä26.1.2020 15:26:11 EETTiedote

Metsäteollisuus haluaa turvata suomalaisen kilpailukyvyn ja pitää työpaikat Suomessa. Neuvottelut ammattiliittojen kanssa polkevat kuitenkin paikoillaan ja lakot lamauttavat metsäteollisuuden tuotannon eri puolella Suomea. Tilanteen vakavuuden korostamiseksi Metsäteollisuus ry on päättänyt kolmen vuorokauden työsulusta paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa. Työsululla pyritään vauhdittamaan neuvotteluja kohti sopimusratkaisua, joka parantaa kustannuskilpailukykyä. Takamatkaa on vähintään 30%.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme