KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna

Työtaistelutoimet hidastavat toiminnan palauttamista normaaliin sairaanhoitopiireissä

Jaa

Tehyn ja Superin neuvottelujärjestö Sote ry:n asettama ylityö- ja vuoronvaihtokielto yhdeksässä sairaanhoitopiirissä hidastaa toiminnan palauttamista koronaepidemian jälkeiseen aikaan.

Tehyn ja Superin neuvottelujärjestö Sote ry:n asettama ylityö- ja vuoronvaihtokielto yhdeksässä sairaanhoitopiirissä hidastaa toiminnan palauttamista koronaepidemian jälkeiseen aikaan.

Sairaanhoitopiireissä Tehy ja Super pyrkivät painostustoimillaan heikentämään kuntalaisten palvelujen tuottamista ja vaikeuttamaan sairaanhoitopiirien toiminnan palauttamista koronan jälkeiseen aikaan muutenkin haasteellisella kesälomakaudella.

Koronakriisin akuutissa vaiheessa terveysalan palvelutoimintaa jouduttiin voimakkaasti supistamaan. Kiireetöntä hoitoa ajettiin alas. Korona siirsi tuhansien suomalaisten kiireettömät leikkaukset. Nyt ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi vaikuttaa uudelleen kiireettömän hoidon saantiin.

Sairaanhoitopiireissä hoitohenkilöstön ylityö- ja vuorovaihtokiellot voivat johtaa siihen, että kaikissa työvuoroissa ei ole suunniteltua määrää henkilöitä töissä. Tilannetta hankaloittaa työtaistelutoimien sijoittuminen lomakauteen.

Työtaistelutoimien kohteeksi joutuneiden sairaanhoitopiirien johtajat ovat syvästi huolissaan toimien vaikutuksista asiakkaiden ja potilaiden hoitoon ja hoivaan. Erityisen paheksuttavaa on myös se, kuinka lyhyellä varoitusajalla painostustoimista ilmoitettiin sairaanhoitopiireille. Eräissä sairaanhoitopiireissä tieto hoitohenkilöstön ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta annettiin samana päivänä kuin ne otettiin käyttöön.

Kunta-alalle on sovittu työrauha

Sairaanhoitopiireihin kohdistetuilla painostustoimilla Sote ry pyrkii vaikuttamaan AVAINTES-sopimusalan neuvotteluihin, joissa sovitaan kuntaomisteisten sosiaali- ja terveysalan yhtiöiden työehtosopimuksista.

Työtaistelutoimien kohteeksi joutuneet sairaanhoitopiirit kokevat toimet kohtuuttomiksi, kun kunta-alalle solmitut uudet virka- ja työehtosopimukset ovat tulleet voimaan ja työrauhasta on sovittu kaksivuotisilla sopimuksilla.

Koskaan aiemmin kunta-alan työmarkkinahistoriassa toisen sopimusalan kiistoja ja painostustoimia ei ole Sote ry:n toimien tapaan kohdistettu työrauhan aikana kuntatyönantajiin.

Hallituksen päätöksen mukaisesti valmiuslain mukaisista toimivaltuuksien käytöstä luovuttiin 15. kesäkuuta ja poikkeusolot päättyivät 16. kesäkuuta. Tehyn ja Superin neuvottelujärjestö Sote ry laajensi työtaistelutoimiaan poikkeusolojen päätyttyä.

Sote ry:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto 17. - 30.6.2020 kohdistuvat seuraaviin sairaanhoitopiireihin:

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, toimitusjohtaja Marina Erhola, marina.erhola@phhyky.fi

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite, toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Väste, minna.korkiakoski-vasti@soite.fi

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki, jaakko.pihlajamaki@epshp.fi

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen, risto.miettunen@psshp.fi

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta, seppo.ranta@khshp.fi

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, sairaanhoitopiiri johtaja Juha Kinnunen, juha.kinnunen@ksshp.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, toimitusjohtaja Tarmo Martikainen, tarmo.martikainen@pshp.fi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, sairaanhoitopiirin johtaja Matti Bergendahl, matti.bergendahl@tyks.fi

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma, ilkka.luoma@ppshp.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teuvo Arolainen, viestintäpäällikkö
puhelin +358 50 324 1195
Teuvo.Arolainen@kt.fi

Tietoja julkaisijasta

KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna
KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna
Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711https://www.kt.fi/

KT Kuntatyönantajat on kunta-alan työnantajajärjestö, joka ajaa kuntien ja kuntayhtymien etuja työmarkkinoilla sekä työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kuntatyönantajia valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa sekä kolmikantayhteistyössä. 

Neuvottelemme ja laadimme kunta-alan virka- ja työehtosopimukset yhdessä henkilöstöä edustavien pääsopijajärjestöjen kanssa. Edunvalvonnan ohella tärkeä osa toimintaamme on kehittää henkilöstöjohtamiseen, tuloksellisuuteen ja työelämän laatuun kuuluvia tehtäviä. Hoidamme myös kuntatyönantajien edunvalvontaa Euroopan unionissa.

www.kt.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna

Sovintoratkaisu Eksoten palkkakiistaan19.8.2020 09:00:00 EESTTiedote

KT Kuntatyönantajien ja pääsopijajärjestöjen edustajat ovat neuvotelleet Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen piiriin (KVTES) kuuluvan henkilöstön tehtäväkohtaisten palkkojen harmonisointia ja perusteettomia palkkaeroja koskevan erimielisyyden ratkaisemisesta sovinnollisesti. Neuvottelut on aloitettu pääsopijajärjestöjen pyytämien keskusneuvottelujen perusteella syksyllä 2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme