Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Työtaistelutoimet hidastavat toiminnan palauttamista normaaliin sairaanhoitopiireissä

Jaa

Tehyn ja Superin neuvottelujärjestö Sote ry:n asettama ylityö- ja vuoronvaihtokielto yhdeksässä sairaanhoitopiirissä hidastaa toiminnan palauttamista koronaepidemian jälkeiseen aikaan.

Tehyn ja Superin neuvottelujärjestö Sote ry:n asettama ylityö- ja vuoronvaihtokielto yhdeksässä sairaanhoitopiirissä hidastaa toiminnan palauttamista koronaepidemian jälkeiseen aikaan.

Sairaanhoitopiireissä Tehy ja Super pyrkivät painostustoimillaan heikentämään kuntalaisten palvelujen tuottamista ja vaikeuttamaan sairaanhoitopiirien toiminnan palauttamista koronan jälkeiseen aikaan muutenkin haasteellisella kesälomakaudella.

Koronakriisin akuutissa vaiheessa terveysalan palvelutoimintaa jouduttiin voimakkaasti supistamaan. Kiireetöntä hoitoa ajettiin alas. Korona siirsi tuhansien suomalaisten kiireettömät leikkaukset. Nyt ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi vaikuttaa uudelleen kiireettömän hoidon saantiin.

Sairaanhoitopiireissä hoitohenkilöstön ylityö- ja vuorovaihtokiellot voivat johtaa siihen, että kaikissa työvuoroissa ei ole suunniteltua määrää henkilöitä töissä. Tilannetta hankaloittaa työtaistelutoimien sijoittuminen lomakauteen.

Työtaistelutoimien kohteeksi joutuneiden sairaanhoitopiirien johtajat ovat syvästi huolissaan toimien vaikutuksista asiakkaiden ja potilaiden hoitoon ja hoivaan. Erityisen paheksuttavaa on myös se, kuinka lyhyellä varoitusajalla painostustoimista ilmoitettiin sairaanhoitopiireille. Eräissä sairaanhoitopiireissä tieto hoitohenkilöstön ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta annettiin samana päivänä kuin ne otettiin käyttöön.

Kunta-alalle on sovittu työrauha

Sairaanhoitopiireihin kohdistetuilla painostustoimilla Sote ry pyrkii vaikuttamaan AVAINTES-sopimusalan neuvotteluihin, joissa sovitaan kuntaomisteisten sosiaali- ja terveysalan yhtiöiden työehtosopimuksista.

Työtaistelutoimien kohteeksi joutuneet sairaanhoitopiirit kokevat toimet kohtuuttomiksi, kun kunta-alalle solmitut uudet virka- ja työehtosopimukset ovat tulleet voimaan ja työrauhasta on sovittu kaksivuotisilla sopimuksilla.

Koskaan aiemmin kunta-alan työmarkkinahistoriassa toisen sopimusalan kiistoja ja painostustoimia ei ole Sote ry:n toimien tapaan kohdistettu työrauhan aikana kuntatyönantajiin.

Hallituksen päätöksen mukaisesti valmiuslain mukaisista toimivaltuuksien käytöstä luovuttiin 15. kesäkuuta ja poikkeusolot päättyivät 16. kesäkuuta. Tehyn ja Superin neuvottelujärjestö Sote ry laajensi työtaistelutoimiaan poikkeusolojen päätyttyä.

Sote ry:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto 17. - 30.6.2020 kohdistuvat seuraaviin sairaanhoitopiireihin:

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, toimitusjohtaja Marina Erhola, marina.erhola@phhyky.fi

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite, toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Väste, minna.korkiakoski-vasti@soite.fi

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki, jaakko.pihlajamaki@epshp.fi

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen, risto.miettunen@psshp.fi

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta, seppo.ranta@khshp.fi

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, sairaanhoitopiiri johtaja Juha Kinnunen, juha.kinnunen@ksshp.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, toimitusjohtaja Tarmo Martikainen, tarmo.martikainen@pshp.fi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, sairaanhoitopiirin johtaja Matti Bergendahl, matti.bergendahl@tyks.fi

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma, ilkka.luoma@ppshp.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teuvo Arolainen, viestintäpäällikkö
puhelin +358 50 324 1195
Teuvo.Arolainen@kt.fi

Tietoja julkaisijasta

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711https://www.kt.fi/

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on työnantajajärjestö, joka ajaa kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden etuja työmarkkinoilla sekä työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kunta- ja hyvinvointialuetyönantajia valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa sekä kolmikantayhteistyössä.ä. 

Neuvottelemme ja laadimme virka- ja työehtosopimukset yhdessä henkilöstöä edustavien pääsopijajärjestöjen kanssa. Edunvalvonnan ohella tärkeä osa toimintaamme on kehittää henkilöstöjohtamiseen, tuloksellisuuteen ja työelämän laatuun kuuluvia tehtäviä. Hoidamme myös työnantajien edunvalvontaa Euroopan unionissa.

www.kt.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Koronapandemia sai kunnat joustamaan ja kehittämään uusia toimintatapoja lennosta – Hyvä kiertämään -kampanja kerää jälleen kunta-alan parhaat kehittämistyöt näkyviin10.5.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Kuntaorganisaatiot ovat pandemian myötä kehittäneet uusia ratkaisuja ja toimintamalleja palvelujen tuottamiseen. Monet ovat siirtyneet etätöihin ja ottaneet toiminnassaan ison digiloikan. KT Kuntatyönantajien ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen yhteinen Hyvä kiertämään -kampanja kerää jälleen kunta-alan kehittämistyöt Tekojen torilla.

Palkkojen yhteensovittaminen korkeimpaan tasoon vaarantaa sote-uudistuksen rahoituspohjan23.4.2021 08:56:56 EEST | Tiedote

Sote-uudistuksessa tulevien hyvinvointialueiden rahoituspohja vaarantuu, jos työnantajaorganisaatiot joutuvat yhteensovittamaan palkkansa korkeimpien palkkojen mukaan. Palkkojen yhteensovitus eli harmonisointi niin sanottuun kärkipalkkaan nostaa julkishallinnon kustannuksia vähintään 500 miljoonalla eurolla vuodessa. Jos hyvinvointialueille ei osoiteta täysimääräisesti kohdennettua rahoitusta palkkaharmonisaation toteuttamiseen, on alueellisten palvelujärjestelmien kantokyky vakavasti uhattuna. Talouden sopeuttaminen leikkauksilla palvelutuotannosta on useilla alueilla äärimmäisen vaikeaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme