Asuntomessut

Työtehoseura valitsi toimivimmat kodit Asuntomessuilla Lohjalla

Jaa

Villa Ilta, Lohjan Saarenta ja Pyörre valittiin Asuntomessujen toimivimmiksi kodeiksi Lohjalla.

TTS Työtehoseura ja ympäristöministeriö tarkastelevat Asuntomessukohteita ekotoimivuuden näkökulmasta vuosittain. Ekotoimivuus on käsitteenä uusi ja se sisältää aiemmin käytössä ollutta ekotehokkuus-termiä paremmin eri toimivuuden osa-alueet: muuntojoustavuuden, esteettömyyden, asuttavuuden, viihtyisyyden, turvallisuuden ja kunnossapidon.

Lohjalla arvioinnin tavoitteena oli löytää hyviä esimerkkejä niistä messukohteista, joissa on toteutettu ekotoimivia asumisen ratkaisuja arjen näkökulmasta. Sisätilojen tarkastelussa keskityttiin talojen keittiö-, vaatehuolto- ja peseytymistiloihin sekä eteiseen, kuraeteiseen ja säilytystiloihin. Samalla arvioitiin myös sisääntulon esteettömyys.

Ergonomian merkitys korostuu keittiössä

Keittiöiden tarkastelussa kiinnitettiin huomiota niin kalusteiden ja kodinkoneiden ergonomiseen sijoitteluun ja lasku- sekä työpöytätasojen riittävyyteen. Useimmista messukeittiöistä löytyvä saareke saa enimmäkseen arvioijilta kiitosta.

”Avarat tilat ovat monikäyttöisiä ja keittiön koot ovat sopivassa suhteessa talojen kokoon. Saarekkeiden ympärillä on riittävästi tilaa työskentelyyn ja useimmissa saarekkeissa on myös jalkatilaa istumiseen. Turvallisen ja sujuvan työskentelyn takaava vesipiste löytyi vain muutamasta”, summaa keittiöitä TTS Työtehoseuran arkkitehti Minna Kuusela.

Ekotoimiva koti elää muutosten mukana

Muuntojoustavuus tarkoittaa nimensä mukaisesti kodin eri tilojen muuttumista asukkaiden tarpeita vastaaviksi. Sama tila voi toimia eri käyttötarkoituksessa kuten työhuone vierashuoneena tai kahden huoneen välillä oleva seinä voidaan purkaa tai vastaavasti huone pystytään jakamaan kahtia.

Elinkaariasumisen periaatteiden mukaan koti mahdollistaa asumisen samassa asunnossa, vaikka elämäntilanteet muuttuisivat. Ikäystävällinen asuminen mahdollistaa kaikenikäisten asumisen eli tarkastelussa huomioitiin muun muassa väljyys, laskutasot ja liukuovet.

”Messukotien ekotoimivuusarviointi tuottaa arvokasta tietoa tuleville rakentajille ja vahvistaa jälleen kerran sen, että Asuntomessut on tärkeä ja toimiva alusta rakentamisen kehittämiselle. Tämä sopii hyvin missioomme olla inspiroivin tapa oivalluttaa fiksuja asumisen ratkaisuja”, toteaa Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minna Kuusela, tutkimuspäällikkö, TTS Työtehoseura
minna.kuusela@tts.fi, puh. 044 7143 695

Anna Tapio, toimitusjohtaja, Osuuskunta Suomen Asuntomessut
anna.tapio@asuntomessut.fi, puh. 040 717 1051

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Asuntomessut
Asuntomessut
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

020 743 7700http://www.asuntomessut.fi

Osuuskunta Suomen Asuntomessut on suomalaisen asumisen suunnannäyttäjä, joka järjestää vuosittain kesän kohokohtiin lukeutuvat Asuntomessut.

Asuntomessuilla esitellään toimiviksi ja kestäviksi koettuja ratkaisuja sekä esimerkkejä rakentamiseen ja asumiseen liittyvien uusimpien tutkimusten soveltamisesta käytäntöön.

Asuntomessuja on järjestetty vuodesta 1970 lähtien.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asuntomessut

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme