Helsingin yliopisto

Työterveyspsykologin tarjoama tuki vähentää selvästi sairauspoissaoloja

Jaa

Työkyvyn tukikäynti työterveyspsykologilla voi vähentää mielenterveydestä johtuvia sairauspoissaoloja merkittävästi alle 40-vuotiailla kuntatyöntekijöillä, osoittaa tuore Helsingin yliopistossa tehty kvasikokeellinen rekisteritutkimus.

Tutkimuksessa selvitettiin vähentääkö työterveyspsykologilla käynti mielenterveyssyistä johtuvia sairauspoissaoloja 18-39-vuotiailla Helsingin kaupungin työntekijöillä. Kaltaistettu otos oli 1351 työntekijää.

Tutkimuksen tulokset osoittivat kahden ryhmän välillä huomattavan eron sairauspoissaoloissa: Mielenterveysperusteisia sairauspoissaolopäiviä oli seurannan aikana lähes kaksinkertainen määrä ryhmässä (20,2 päivää), joka ei ollut käynyt tukikäynnillä verrattuna työterveyspsykologin työkyvyn tukikäynnin saaneiden ryhmään (11,4 päivää).

- Työterveyspsykologin työkyvyn tukikäynti vähentää mielenterveysperusteisten sairauspoissaolojen riskiä merkittävästi, sanoo yliopistotutkija Jouni Lahti Helsingin yliopistosta.

Mielenterveyshäiriöistä johtuvat sairauspoissaolot ovat lisääntyneet huolestuttavasti etenkin nuorilla työntekijöillä. Varhainen puuttuminen ja työkyvyn tuki voivat ehkäistä mielenterveysongelmien kehittymistä ja sairauspoissaoloja.

Psykologien määrää on lisätty

Suomessa ja Helsingin kaupungin työntekijöille työterveyspalvelut tarjoavassa Työterveys Helsingissä lisääntyneisiin mielenterveysongelmiin on reagoitu. Työterveyshuollossa toimivien psykologien määrää on lisätty merkittävästi ja myös matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja on otettu käyttöön.

- Laittamalla enemmän resursseja työterveyspsykologin palveluihin ja varhaiseen työkyvyn tukeen voidaan luultavasti vähentää mielenterveysongelmia ja tulevia sairauspoissaoloja, Lahti toteaa.

Tutkimus on osa Helsingin kaupungin henkilöstön terveystutkimukseen kuuluvaa, Suomen Akatemian rahoittamaa DAQI-hanketta, jossa tutkitaan nuorten aikuisten mielenterveyttä. Tutkimuksen aineistona käytettiin 18-39-vuotiaita Helsingin kaupungin työntekijöitä koskevaa rekisteriaineistoa vuosilta 2008-2017 sekä Kansaneläkelaitoksen rekisteritietoja sairauspäivärahakausista. Koko otokseen kuului 2286 työntekijää (84% naisia), jotka olivat mielenterveysperusteisella sairauspäivärahajaksolla vuosina 2008-2017.

Tutkimus on julkaistu Preventive Medicine -tiedelehdessä https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S009174352100195X


Lisätiedot
:

Jouni Lahti
Puh. 029 412 7608
jouni.mm.lahti@helsinki.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Enemmistö suomalaisista pitää koronavarokeinoja tärkeänä myös molempien rokotteiden jälkeen23.6.2021 10:09:50 EEST | Tiedote

Suomalaiset ovat yhä motivoituneita noudattamaan toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tutkimuskyselyyn vastanneet tiedostivat, että rokotekattavuuden kasvaessa suojaaminen on edelleen tärkeää. Valtaosa (88 %) piti itsensä ja muiden suojaamista vähintään jossain määrin tärkeänä ensimmäisen rokoteannoksen saamisen jälkeen ja 65 % vielä molempien rokoteannosten jälkeen.

Evon tiedekansallispuistohankkeen tiedetyöryhmä: kansalaiset mukaan tieteen tekemiseen ja luonnon havainnointiin18.6.2021 15:44:36 EEST | Tiedote

Tiedetyöryhmän juuri valmistuneessa raportissa esitetään tiedekansallispuiston tutkimustoimintaan ja tutkimuksen havainnollistamiseen ideoita ja sisältöjä, joiden kantava ajatus on kansalaisten vahva osallistaminen. Raportissa korostuu asiantuntijoiden näkemys luonnonsuojelun tärkeydestä tieteen tekemiselle. Lisäksi tiedetyöryhmä ehdottaa säätiön perustamista toiminnan tueksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme