Lapin ELY-keskus

Työttömiä Lapissa 950 vähemmän kuin vuotta aiemmin

Jaa

Työttömien määrä on alittanut Lapissa 8 000 kolmena viime kuukautena. Myös pitkäaikaistyöttömyyden aleneva trendi vahvistui lokakuussa. Kuukauden aikana avoinna oli yli 8 900 työpaikkaa. Lapin maahanmuuttostrategian tavoitteena on muun muassa parantaa nykyisten ja tulevien maahanmuuttaneiden työllistymistä.

Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.

Lapissa oli lokakuun lopussa 7 915 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 490. Työttömiä oli 150 enemmän kuin syyskuussa, mutta 950 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien osuus työvoimasta vaihteli Pohjois-Lapin ja Rovaniemen seutukuntien noin 8 % Itä-Lapin 14,0 %:iin. Alin osuus oli Sodankylän 5,8 %.

Pitkäaikaistyöttömyys on vähentynyt Lapissa koko maata nopeammin. Pitkäaikaistyöttömiä oli Lapissa yli neljännes vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Yhdenjaksoisesti yli vuoden työttömänä olleita työnhakijoita oli hieman yli 2 300.

Lokakuussa TE-palveluihin ilmoitettiin Lapissa lähes 3 420 avointa työpaikkaa. Avoimeksi ilmoitetuista työpaikoista 2 940 oli yrityksissä ja lähes 360 kuntasektorilla. Työpaikkoja ilmoitettiin avoimeksi eniten matkailu- ja ravintoalan työntekijöille, rakennustyöntekijöille, siivoojille, hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöille ja myyjille. Aiempina kuukausina ilmoitetut työpaikat mukaan lukien lokakuussa oli avoinna yli 8 900 työpaikkaa. 

Maahanmuuttostrategialla tuetaan työvoiman saatavuutta

Ulkomaan kansalaisia työttömistä oli 480, mikä on noin 20 vähemmän kuin kuukautta aiemmin ja 45 enemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Ulkomaalaisten työttömien määrää verrattuna vuodentakaiseen on nostanut työnhakijaksi ilmoittautuneet tilapäisen oleskeluvan saaneet ukrainalaiset.

  • Pelkästään väestökehityksen vuoksi Lappiin ulkomailta rekrytoitavien työntekijöiden tarve on kasvanut ja tulee kasvamaan vielä enemmän tulevaisuudessa. Jo Lapissa olevien maahanmuuttotaustaisten työllisyysaste on muuta väestöä heikompi. Näihin haasteisiin vastaamiseksi tarvitsemme kotoutumis- ja asettautumispalvelujen kehittämistä sekä työnantajien valmiuksien parantamista, Lapin ELY-keskuksen yksikön päällikkö Satu Huikuri kertoo.

Lapin maahanmuuttostrategiaa 2030+ on valmisteltu laajassa yhteistyössä tämän vuoden ajan. Strategia kokoaa yhteen tavoitteet ja toimenpiteet, joilla parannetaan nykyisten ja tulevien maahanmuuttaneiden kotoutumista, työllistymistä sekä yhdenvertaista asemaa Lapissa. Strategia julkistetaan 8.12.2022.

Ilmoittaudu mukaan Lapin maahanmuuttostrategian julkistustilaisuuteen Webropol-lomakkeella. 

Lapin ELY-keskuksen lokakuun 2022 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: https://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (marraskuu 2022) julkaistaan 20.12.2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lapin säännösteltyjen vesistöjen jääolosuhteet voivat poiketa tavanomaisesta12.1.2023 08:22:15 EET | Tiedote

Sähköenergian tarve voi kuluvana talvena johtaa tavanomaisesta poikkeaviin juoksutuksiin Lapin alueen säännöstellyissä vesistöissä. Tästä johtuen jäätilanne erityisesti Kitisen, Kemijoen pääuoman, Suolijärvien, Vanttausjoen, Kaihuanjoen, Juotasjoen ja Tengeliönjoen vesistöissä voi olla arvaamaton. Lumen määrä Lapin alueella on tällä hetkellä ajankohtaan nähden tavanomainen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme