Lapin ELY-keskus

Työttömiä vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa, mutta edelleen selkeästi enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin

Jaa

Työttömien määrä oli alempi kuin viime vuoden maaliskuussa, mutta edelleen huomattavasti korkeampi kuin ennen koronaepidemian rajoitustoimenpiteitä. Vaihtoehtona työttömyydelle yhä useampi työnhakija kehittää omaa osaamistaan. Lapin teollisuuden investointihankkeet näkyvät rakennusalan työvoiman kysynnässä. Samanaikaisesti Kemi-Tornion alueella joudutaan valmistautumaan äkilliseen rakennemuutokseen Stora Enson käynnistettyä Kemin tehtaan koko henkilöstöä koskevan YT-menettelyn.

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.

Lapissa oli maaliskuun lopussa 11 375 työtöntä, joista lomautettuja 2 120. Työttömiä oli lähes saman verran kuin helmikuussa ja lomautusten vähenemisen myötä 465 (-4 %) vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömyys lähti Lapissa koronaepidemian rajoitustoimista johtuen rajuun kasvuun viime vuoden maaliskuussa, joten vertailua vuodentakaiseen tehdään nyt viime kevään nousseisiin työttömyyslukemiin. Viime kevään korkeimmista lukemista on tultu alaspäin, mutta maaliskuun työttömien määrä oli kuitenkin noin 2 540 (29 %) korkeampi kuin kaksi vuotta aiemmin maaliskuussa 2019. Työttömyydet ovat myös pitkittyneet, mikä näkyy pitkäaikaistyöttömien määrän voimistuneena kasvuna.

Työttömien osuus työvoimasta oli maaliskuun lopussa Lapissa 14,1 % ja koko maassa 12,6 %. Työttömien osuus työvoimasta oli Lapissa alin Kemi-Tornion seutukunnassa (12,9 %) ja korkein Itä-Lapissa (17,8 %) vaihdellen kunnittain Simon 9,8 prosentista Savukosken 19,7 prosenttiin.

Tunturi-Lapin, Kemi-Tornion ja Torniolaakson seutukunnissa työttömiä vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa

Vuodentakaisesta työttömyys aleni Tunturi-Lapin, Kemi-Tornion ja Torniolaakson seutukunnissa. Itä-Lapissa ja Pohjois-Lapissa työttömiä oli suunnilleen saman verran kuin viime vuoden maaliskuussa. Ainoastaan Rovaniemen seutukunnassa työttömien määrä oli korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Verrattuna viime vuoden maaliskuun nousseisiin työttömien määriin, työttömiä oli yhdessätoista Lapin kunnassa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kolmessa kunnassa työttömiä oli suunnilleen saman ja seitsemässä kunnassa edelleen enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa.

Avoimia työpaikkoja selvästi enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa

Maaliskuussa työ- ja elinkeinotoimistoon ilmoitettiin Lapissa 2 280 avointa työpaikkaa, mikä on 840 eli lähes 60 % enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Työpaikkoja ilmoitettiin maaliskuussa avoimeksi eniten rakennus- ja maanrakennustyöntekijöille, myyjille ja myyntityöntekijöille, hoiva- ja terveydenhuollon työntekijöille, opettajille ja siivoojille.

Työnhakijat kehittävät osaamistaan

Aktivointiasteeseen laskettaviin työ- ja elinkeinotoimiston palveluihin osallistui maaliskuun lopussa 3 925 lappilaista. Palveluihin osallistuvien määrä oli 175 korkeampi kuin kuukautta aiemmin ja noin 410 korkeampi kuin vuotta aiemmin.  

Palveluihin osallistuvista 1 760 oli koulutuksessa, lähes 980 työllistettynä, vuorotteluvapaasijaisena lähes 470, kuntouttavassa työtoiminnassa 405, valmennuksessa 190 ja työ-/koulutuskokeilussa yli 120 henkilöä. Erityisesti valmennukseen ja työvoimakoulutukseen osallistuvien sekä yksityissektorille työllistettyjen määrä lisääntyi vuodentakaiseen verrattuna.

Äkilliset rakennemuutokset haastavat Lapin työllisyyskehityksen

Työttömien määrä on pysytellyt Lapissa koko alkuvuoden ajan yli 11 000:ssa. TE-toimiston asiakastietojärjestelmästä saatavan tilannetiedon mukaan työttömyys on laskenut huhtikuun aikana, mutta 11 000 ei ole vieläkään alittunut.

Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan rakentaminen ja siihen liittyvä infrarakentaminen näkyvät työvoiman kysynnän lisääntymisenä. Myönteinen uutinen oli myös Rovaniemellä toimivan Norrhydro Oy:n investointipäätös, jonka myötä tuotanto ja työpaikat lisääntyvät. Toisaalta äkillisen rakennemuutoksen toimenpiteitä valmistellaan laajassa verkostoyhteistyössä Utsjoen Tenon kalastuskieltopäätökseen ja Stora Enson Veitsiluodon tehtaan sulkemissuunnitelmiin liittyen.


Lapin ELY-keskuksen maaliskuun 2021 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: http://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (huhtikuu 2021) julkaistaan 25.5.2021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lapin äkillisiin rakennemuutoksiin lisämäärärahoja Lapin ELY-keskukselle ja TE-toimistolle5.5.2021 13:48:51 EEST | Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt lisämäärärahaa Lapin ELY-keskukselle ja TE-toimistolle yhteensä 2,3 miljoonaa euroa julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin eli koulutusten ja valmennusten hankintaan, palkkatukeen, starttirahaan ja muihin asiantuntijapalveluihin. Lisäksi määrärahaa on myönnetty 530 000 euroa asiantuntijoiden palkkaamiseksi ELY-keskukseen ja TE-toimistoon vuosille 2021 - 2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme