Lapin ELY-keskus

Työttömien määrä laskee kohti koronapandemiaa edeltäviä lukuja

Jaa

Työvoiman kysyntä on jatkunut vilkkaana, mikä näkyy TE-palveluihin ilmoitettujen avointen työpaikkojen määrässä. Työttömien määrä laskee kuukausi kuukaudelta kohti koronapandemiaa edeltäviä lukuja. Kuudessa Lapin kunnassa työttömiä oli jo vähemmän kuin vuoden 2019 heinäkuussa.

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.

Heinäkuun lopussa työttömiä oli Lapissa 10 670, joista lomautettuja 1 130. Työttömiä oli suunnilleen saman verran kuin touko- ja kesäkuussa ja 2 170 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömien määrä on palautumassa kohti tilannetta ennen koronapandemiaa. Työttömiä oli heinäkuussa enää 700 enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin ja saman verran kuin kolme vuotta aiemmin vuonna 2018. Epävirallisen viikkoseurantatiedon mukaan työttömyyden väheneminen on jatkunut elokuussa. Työttömien määrä on alittanut vihdoin taas 10 000 ja on nyt noin 9 300.

Työttömien osuus työvoimasta oli heinäkuun lopussa Lapissa 13,2 % ja koko maassa 12,3 %. Työttömien osuus työvoimasta vaihteli Sodankylän 9,4 %:sta Muonion 19,1 %:iin.

Alueelliset työttömyyden kehityserot huomattavia

Koronapandemian näkyminen työttömyyden lisääntymisenä vaihteli seutukunnittain ja kunnittain. Eroja on myös palautumisessa koronapandemiaa edeltäviin työttömyyslukuihin. Kaikissa Lapin seutukunnissa ja Utsjokea lukuun ottamatta kaikissa kunnissa työttömiä oli vähemmän (-2-41 %) kuin viime vuoden heinäkuussa.

Kuudessa kunnassa (Pelkosenniemi, Ranua, Tervola, Kemi, Posio ja Kolari) työttömiä oli jo myös vähemmän kuin kaksi vuotta aiemmin. Sen sijaan Utsjoella työttömiä oli lähes kaksi kolmasosaa ja Rovaniemellä yli 500 enemmän kuin vuoden 2019 heinäkuussa.

Työvoiman kysyntä on jatkunut vilkkaana

Metsä Fibren Kemin biotuotetehdashankkeen rakentamisvaihe näkyy lisääntyvinä työvoimatarpeina avointen työpaikkojen määrässä. Myös palvelualalla työvoiman kysyntä on lisääntynyt, mutta on vielä vaisumpaa kuin ennen koronapandemiaa.

Heinäkuussa TE-palveluihin ilmoitettiin Lapissa lähes 2 940 avointa työpaikkaa, mikä on 1 640 enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Kaikkiaan Lapissa oli heinäkuussa avoinna 5 635 työpaikkaa (ml. aiempien kuukausien aikana ilmoitetut työpaikat).

Avoimeksi ilmoitetuista työpaikoista yli 2 720 eli suurin osa oli yrityksissä. Myös yrityksiin palkkatuella työllistyneiden määrä on noussut. Työvoiman kysynnässä näkyy erityisesti rakentamisen ja palvelu- ja hoiva-alan työvoimatarpeet. Työvoiman kysyntä lisääntyi ja työpaikkoja ilmoitettiin heinäkuussa avoimeksi eniten Kemi-Tornion seutukunnassa, erityisesti Kemissä. Pohjois- ja Tunturi-Lapissakin työpaikkoja ilmoitettiin avoimeksi enemmän kuin viime vuonna, mutta työpaikkojen määrä jäi kuitenkin vielä selvästi alemmaksi kuin vuoden 2019 heinäkuussa.

Lapin ELY-keskuksen heinäkuun 2021 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: http://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (elokuu 2021) julkaistaan 21.9.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Palvelujohtaja Tero Hyttinen, 0295 039 560

Kuvat

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme