Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Työttömien määrä on Kaakkois-Suomessa edelleen laskussa

Jaa

Työttömien määrä on Kaakkois-Suomessa edelleen laskussa sekä edellisvuodesta että koronaa edeltävästä ajasta (06/2019). Viime vuodesta työttömien määrä on laskenut vähemmän kuin valtakunnallisesti, mutta verrattuna koronaa edeltävään aikaan tilanteemme on valtakunnallista tasoa parempi. Kaakkois-Suomessa työttömyyden lasku on myös jatkunut pidempään.

Kesäkuun lopun 2022 työllisyystilastojen vertailuja vuoteen 2021 Kaakkois-Suomessa
Kesäkuun lopun 2022 työllisyystilastojen vertailuja vuoteen 2021 Kaakkois-Suomessa

Työttömien osuus työvoimasta oli kesäkuussa 11,2 %. Luvut ovat hieman valtakunnallista tasoa korkeammat (9,9 %), mutta kaakkois-suomalaisittain mitattuna hyvät.

Pitkäaikaistyöttömyys laskee edelleen. Pitkäaikaistyöttömien osuus kaikista työttömistä on myös laskenut edellisistä kuukausista ja on Kaakossa nyt 29 % (koko Suomi 37 %). Myös lomautettujen määrä on selvässä laskussa, laskua on sekä edellisvuodesta että edelliskuukaudesta.

Avoimia työpaikkoja oli Kaakkois-Suomessa auki hieman viime vuotta vähemmän (-1 %). Edellisiin vuosiin peilaten paikkojen määrä on kuitenkin suurempi (kesäkuut 06/2006 eteenpäin).

Työttömiä kesäkuussa 12 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin

Kaakkois­-Suomessa oli kesäkuun 2022 lopussa 14 337 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä on 1920 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin (-12 %).

Kymenlaaksossa työttömien määrä väheni vuodentakaisesta kesäkuusta 1213 henkilön ja 13 prosentin verran. Etelä-Karjalassa työttömien määrä väheni 707 henkilön ja 10 prosentin verran.

Työttömistä työnhakijoista oli kokoaikaisesti lomautettuja 731 eli viisi prosenttia kaikista työttömistä. Vuoden 2021 kesäkuusta lomautettujen määrä laski 638 henkilön ja 47 prosentin verran.

Kaakkois-Suomessa kunnittain tarkasteltuna korkein työttömyysaste oli Imatralla (13,2 %) ja matalin Parikkalassa (8,1 %).

Työttömien määrä oli kesäkuussa 2022 vuodentakaiseen verrattuna pienempi kaikissa seutukunnissa. Eniten työttömien määrä laski Kouvolan seudulla (-609 henkilöä ja 14 %).

Nuorisotyöttömyys laski viime vuodesta

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli kesäkuun lopussa Kaakkois­-Suomessa 1593, mikä on 16 % prosenttia (­-313 henkilöä) vähemmän kuin vuotta aiemmin. Alle 25­-vuotiaiden työttömien määrä laski kaikissa Kaakkois-Suomalaisissa seutukunnissa, eniten Kotka-Haminan seudulla.

Yli 50-­vuotiaita oli Kaakkois-­Suomessa työttömänä 10 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömien määrä laski useilla koulutusasteilla ja ammattiryhmissä

Työttömien määrä laski Kaakkois­-Suomessa edellisen vuoden kesäkuuhun verrattuna muilla koulutusasteilla paitsi erikoisammattikoulutuksen saaneilla. Määrällisesti eniten laski toisen asteen tutkinnon suorittaneiden työttömyys ja suhteellisesti suurinta lasku oli ylemmän perusasteen suorittaneilla.

Kaikissa ammattiryhmissä työttömien määrä laski edellisvuodesta. Eniten väheni palvelu- ja myyntityöntekijöiden työttömyys. Myös rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmässä oli reilusti vähemmän työttömiä.

Pitkäaikaistyöttömiä 18 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin

Kaakkois­-Suomessa oli kesäkuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä 4102, mikä on 18 prosenttia (-923 henkilöä) vähemmän kuin vuoden 2021 kesäkuussa. Pitkäaikaistyöttömyys väheni koko alueella, eniten Kouvolan seudulla. Eniten pitkäaikaistyöttömiä oli kesäkuun lopulla Kotka-Haminan seutukunnassa.

Kaikista alueen työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli 29 prosenttia. Koko maassa osuus on 37 prosenttia.

Uusia avoimia työpaikkoja Kotkan-Haminan seudulle

Kaakkois­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli kesäkuun aikana avoinna 2407 uutta työpaikkaa. Uusien paikkojen määrä oli prosentin (-19 kpl) pienempi kuin vuosi sitten.Työpaikkoja oli vuodentakaista vähemmän kaikissa muissa Kaakkois-­Suomen seutukunnissa paitsi Kotka-Hamina seudulla. Työpaikkoja tuli lisää Kotka-Haminan seudulle 151 (+27 %). Uusista avoimista työpaikoista 78 prosenttia oli yrityksissä.

Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi edellisvuodesta eniten asiantuntijoiden ammattiryhmään kuuluvilla. Myös prosessi ja kuljetustyöntekijöiden ammattiryhmässä työpaikkoja oli vuodentakaista enemmän tarjolla.

Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin lähihoitajille, myyjille, toimisto- ja laitossiivoojille, ravintola- ja suurtaloustyöntekijöille sekä myyntiedustajille.

Palkkatukityöllistettyjä vähän enemmän kuin vuotta aiemmin

Kesäkuun lopussa Kaakkois­-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 5724 henkilöä (-5 %). Aktivointiaste oli 29 prosenttia sekä Kaakkois-Suomessa että koko maassa.

Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli kesäkuussa noin 20 000. Määrä on reilut 2000 henkilöä pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjä oli kesäkuun lopussa yhteensä 1903 henkilöä. Määrä nousi viime vuodesta 3 prosentin ja 61 henkilön verran. Enemmistö työllistetyistä (67 %) oli yksityisen sektorin töissä, valtiolla työllistetyistä oli kaksi prosenttia ja kunnissa 31 %.

Työvoimakoulutuksessa tai omaehtoisessa koulutuksessa oli yhteensä 1953 henkilöä kesäkuussa 2022. Palveluista muiden paitsi vuorotteluvapaasijaisuuksien ja työ- ja koulutuskokeilujen osallistujamäärät laskivat, eli mm. omaehtoisen koulutuksen, kuntouttavan työtoiminnan ja valmennusten osallistujamäärät laskivat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto

Johtaja Jari Saarinen
puh. 0295 042 200
s-posti: etunimi.sukunimi@te-toimisto.fi

Kuvat

Kesäkuun lopun 2022 työllisyystilastojen vertailuja vuoteen 2021 Kaakkois-Suomessa
Kesäkuun lopun 2022 työllisyystilastojen vertailuja vuoteen 2021 Kaakkois-Suomessa
Lataa
Kesäkuun 2022 työllisyyslukuja Kaakkois-Suomesta
Kesäkuun 2022 työllisyyslukuja Kaakkois-Suomesta
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kuusen suopursuruosteen esiintymiä muutamilla järvillä, sinilevätilanne rauhallinen4.8.2022 10:26:58 EEST | Tiedote

Pilvinen ja epävakainen sää pitää sinileväesiintymiä alhaisina Kaakkois-Suomessa, mutta sateen ja sopivan lämpötilan vuoksi elokuussa ilmeneviä suopursuruosteen rusehtavia tai punertavia lauttoja on näkynyt paikoin. Kaakon rannikkoalueella sinileväesiintymiä hillitsevät tuulinen sää ja rannikkovesien lämpötila. Leväseurannan sisävesien havaintopaikoista Lappeenrannan Haapajärvellä on runsaasti ja Simpelejärven Joukionsalmella hieman levää.

Pilviset ja sateiset säät pitävät levätilanteen rauhallisena, rehevimmät järvet alkamassa oirehtia28.7.2022 07:25:00 EEST | Tiedote

Pilvinen, epävakainen ja ajankohtaan nähden viileä sää pitävät sinileväesiintymiä alhaisina Kaakkois-Suomessa. Rannikkoalueen viimeviikkoiset lievät leväesiintymät ovat sekoittuneet sateiden ja tuulisen sään vaikutuksesta. Leväseurannan sisävesien havaintopaikoista Lappeenrannan Haapajärvellä ja Simpelejärven Kukkaronlahdella on runsaasti levää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme