Pirkanmaan ELY-keskus

Työttömien määrän laskusuunta vuositasolla jatkui kesäkuussa, Pirkanmaan työttömyysaste 9 prosenttia

Jaa

Tämän vuoden kesäkuussa Pirkanmaalla oli työttömiä työnhakijoita yli 5 600 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kesäkuussa 2022 Pirkanmaan työttömyysaste oli 9,0 prosenttia. Vuosi sitten, eli kesäkuussa 2021, Pirkanmaan työttömyysaste oli vielä 11,4 prosenttia.

Pirkanmaalla työttömien työnhakijoiden määrä oli vuoden 2022 kesäkuussa 22 619 henkilöä. Toukokuusta 2022 määrä kasvoi 2643 henkilöllä. Kasvu johtuu suurimmalta osalta opiskelijoiden virrasta TE-hallinnon asiakkaiksi.

Työttömien työnhakijoiden määrä laski kaikissa maakunnissa. Koko maan keskimääräinen työttömyysaste oli 9,9 prosenttia. Pirkanmaata pienemmät työttömyysasteet olivat Pohjanmaalla (6,6 prosenttia) ja EteläPohjanmaalla (6,5 prosenttia). Kainuussa työttömyysaste oli 9,0 prosenttia, eli sama kuin Pirkanmaalla.

Laaja työttömyys

Kesäkuussa 2022 Pirkanmaan laaja työttömyys työttömyysasteeksi muutettuna oli noin 13,9 prosenttia ja kattoi 34 865 henkilöä.

Laaja työttömyys tarkoittaa työttömiä työnhakijoita ja lisäksi erilaisten TE-hallinnon toimenpiteiden piirissä olevia henkilöitä, jotka ovat esimerkiksi työkokeilussa, työvoimakoulutuksessa tai valmennuksessa.

Laaja työttömyys on laskenut Pirkanmaalla 5 809 henkilöllä vuositasolla, mutta kasvanut edellisestä kuukaudesta noin 2 000 henkilöllä.

Koulutustaso ja ammattialat

Työttömyys koskettaa edelleen eniten toisen asteen koulutuksen saaneita, joita oli työttöminä kaikkiaan 11 879 henkilöä. Heidän osuutensa oli 52,5 prosenttia kaikista työttömistä työnhakijoista. Suhteellinen osuus on säilynyt lähes entisellään.

Eniten työttömiä työnhakijoita oli näissä ammattiryhmissä:

  • Palvelu- ja myyntityö, 4 774 henkilöä
  • Rakennus-, korjaus- ja valmistustyö, 3 437 henkilöä
  • Erityisasiantuntijan työ, 3 829 henkilöä ja
  • Asiantuntijatyö, 2 164 henkilöä.

Ryhmässä ”Muut työntekijät” oli työttömänä 1 879 henkilöä.

Avoimet työpaikat

Kesäkuussa 2022 uusia avoimia työpaikkoja oli Pirkanmaalla edelleen merkittävä määrä, 11 681. Kasvua vuositasolla on lähes tuhat työpaikkaa. Uusien avoimien työpaikkojen määrä oli 9 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Seutukunnittain tarkasteltuna Tampereen seutukunta kattaa 87 prosenttia Pirkanmaan avoimista työpaikoista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus
Ennakointiasiantuntija Juha Salminen
0295 036 208
0405 034 993
Sposti: etunimi.sukunimi(at)elykeskus.fi

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme