Työttömyys jatkaa nousuaan – naisten ja miesten ero kaventui

Yleinen työttömyyskassa YTK:n työttömyysaste oli joulukuussa 7,2 %. Työttömyys nousi marraskuusta 0,2 prosenttiyksikköä. Marraskuussa työttömyysaste oli 7,0 % ja lokakuussa 6,4 %.
”Lievä työttömyyden nousu vuodenvaihteen tienoilla on tyypillistä YTK:n jäsenistön keskuudessa. Omikronin vaikutukset eivät tässä vielä näy, mutta alkuvuoden luvuissa varmasti havaitaan, miten uuden koronatilanteen tuomat rajoitukset näkyvät työttömyydessä”, sanoo YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen.
Työttömyyden kasvu tulee kokonaan miesten työttömyydestä, joka kasvoi 0,3 prosenttiyksikköä. Naisten työttömyys ei kohonnut marraskuusta. Miesten ja naisten välinen ero kaventui joulukuussa: naisten työttömyysaste oli 7,3 % ja miesten 7,1 %.
Miesten työttömyys on ollut YTK:n jäsenistössä naisia korkeammalla viimeksi maaliskuussa 2021.
“On tyypillistä, että vuodenvaihteessa miesten ja naisten työttömyysasteet lähenevät toisiaan. Kesäkuukausina naisten työttömyys on aina korkeampi, koska naisissa on enemmän esimerkiksi opettajia, joista osalla työsuhde loppuu kesäksi. Vastaavasti miehet ovat enemmistössä rakennuksilla ja rakentamisen sesonki on kesällä, joten miesten työttömyys nousee talvisin”, Auli Hänninen sanoo.
Lapin työttömyys laski, Päijät-Hämeen ja Pohjanmaan nousi
Työttömyyden lievän nousun keskellä piristävä poikkeus on kovasta työttömyydestä kärsinyt Lappi. Lapin työttömyys laski joulukuussa yhdellä prosenttiyksiköllä. Lapin työttömyysaste oli joulukuussa 10,6 %. Vuotta aiemmin, joulukuussa 2020 Lapin työttömyys oli 16,9 %, eli reippaasti nykytilannetta korkeampi.
Työttömyys lisääntyi monissa maakunnissa. Niistä ehkä yllättävin on hyvän työllisyystilanteen Pohjanmaa, jonka työttömyys nousi joulukuussa 0,6 prosenttiyksikköä. Työttömyysaste on Pohjanmaalla silti edelleen valtakunnallisesti hyvin matala, 5,1 %.
Päijät-Hämeessä työttömyysaste nousi myös selvästi, 0,7 %, ollen joulukuussa 8,7 %.
Katso työttömyyden tarkemmat muutokset ja eri maakuntien, kaupunkien sekä ikäryhmien tilanne osoitteesta https://ytkbarometri.fi/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilona KangasAsiakkuus- ja viestintäjohtaja
Puh:050 590 7853ilona.kangas@ytk.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee yli 200 ansioturvan ammattilaista. www.ytkkassa.fi
YTK Työttömyyskassan jäsenet voivat halutessaan liittyä myös YTK Työelämä ry:hyn. YTK Työelämä ry on Suomen suurimpia yhdistyksiä yli 250 000 jäsenellään. YTK Työelämä tarjoaa jäsenilleen muun muassa Lakikaverin työsuhteen pulmatilanteisiin, vakuutuksia työhön ja vapaa-aikaan sekä tukea työnhakuun ja työkaluja osaamisen kehittämiseen. www.ytkpalvelut.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta YTK
Työttömyys laski selvästi26.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
YTK:n jäsenten työttömyys kääntyi toukokuussa selvään laskuun. Loppukevään luvut olivat matalammat kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä. Työttömyyden laskun taustalla on etenkin uusien työttömyysjaksojen väheneminen.
Päättämissopimukset yleistyneet huomattavasti – ”Lukemat ovat kaksinkertaiset vuoden takaiseen”13.6.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Työsuhteiden päättämissopimuksista kysytään yhä useammin YTK Työelämän Lakikaveri-palvelusta. Määrä oli yli kaksinkertainen vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu kertoo osaltaan korkeasti koulutettujen työttömyyden kasvusta. Työoikeusjuristin mukaan ihmiset haluavat varmistua siitä, että heille tarjottu sopimus on oikeudenmukainen eikä siinä piile sudenkuoppia.
Ikääntyvien työttömyys nousi – ero nuorempiin kasvaa22.5.2025 07:35:00 EEST | Tiedote
YTK:n hakemusmäärä on laskenut toukokuussa, mutta työttömyyteen ei ole luvassa suurta helpotusta. Yli 60-vuotiaiden tilanne vaikeutui jälleen.
Rakennusalalla uskotaan nousuun, kulttuurialalla pelätään työttömyyttä15.5.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
YTK:n laajassa jäsenkyselyssä vastaajat arvioivat työtilanteensa kehitystä seuraavan puolen vuoden aikana. Rakennusala erottui optimistisimpana, kulttuuriala selvästi synkimpänä.
Työttömyys lievässä nousussa24.4.2025 07:25:00 EEST | Tiedote
YTK:n jäsenten työttömyys kohosi maaliskuussa hieman, mutta kokonaistilanne on viimevuotista parempi. Työttömyys kasvoi sekä rakennusalalla että teollisuudessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme