Työterveyslaitos

Työturvallisuuden asiantuntijat huolissaan kesätyöntekijöiden perehdytyksestä

Jaa
Nuorille työntekijöille sattuu työpaikkatapaturmia eniten suhteessa tehdyn työn määrään. Työterveyslaitoksen asiantuntijat muistuttavat, että myös kesätyöntekijällä on oikeus tietää, kuinka tehdä työnsä turvallisesti niin kropan kuin mielenkin kannalta.

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto (EU-OSHA) ja Työterveyslaitos tiedottavat 25.5.2022

Myös vuokratyöntekijät, kesätyöntekijät sekä muut kausityöntekijät kuuluvat järjestelmällisen perehdyttämisen ja työnopastuksen piiriin. Erityisasiantuntija Elina Östring Työterveyslaitoksesta muistuttaa, että työnantajalla on kaikista työntekijöistään yleinen huolehtimisvelvoite. Se tarkoittaa, että työtehtävissä ja työpaikalla noudatetaan työturvallisuusmääräyksiä. Työnantajan tulee varmistaa, että työ ei aiheuta vaaraa tai haittaa työntekijöiden terveydelle tai turvallisuudelle.

– Työnantajilta saattaa välillä unohtua, että työntekijöiden terveydellä tarkoitetaan sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä. Työn opastukseen kuuluu turvallisten työtapojen lisäksi sopimattoman henkisen kuormittumisen torjunta sekä työpaikan pelisäännöistä keskustelu, esimerkiksi häirinnän torjumiseksi tai väkivallan uhan vähentämiseksi, Östring sanoo.

Perehdytystä kannattaa pyytää

Erikoistutkija Mikko Nykänen kannustaa nuoria ottamaan esille työpaikoilla, jos he eivät esimerkiksi kesätyön alussa koe saavansa riittävää perehdytystä.

– Moni nuori saattaa epäröidä kysyä neuvoja ja ohjeita työpaikalla. On tärkeää muistaa, että työnantaja on velvollinen antamaan opastusta työhön. Työpaikoilla yleensä arvostetaan, kun työntekijä osoittaa halua oppia ja varmistaa oikeat työmenetelmät, Nykänen kannustaa ja jatkaa:

– Tukea ja perehdytystä kannattaa pyytää esihenkilöltä ja työkavereilta. Työturvallisuusasioista voi keskustella myös esimerkiksi työsuojeluvaltuutetun kanssa.

Tutkimustietokin osoittaa, että nuoret henkilöt saattavat epäröidä kertoa turvallisuushuolistaan.

– Turvallisuusasioista kertomiseen vaikuttaa koettu psykologinen turvallisuus eli arvio siitä, miten asiasta kertomiseen suhtaudutaan. Siksi olisi tärkeää, että työpaikoilla kannustetaan huolien esiin nostamiseen, Nykänen sanoo.

Jos kipu ei mene levolla ohi, on syytä keskustella

Östringin mukaan erilaisia kolotuksia voi esiintyä etenkin fyysisessä työssä, kun aloittaa uusissa tehtävissä. Paljon seisomatyötä tekevällä saattaa alaselkä rasittua tai jalat kipeytyä.

– Asia kannattaa nostaa esille työpaikalle, mikäli kipu tai kolotukset eivät mene ohi levolla, vaan jatkuvat usean päivän ajan. Työpaikalla voidaan silloin tarkistaa työskentelytapoja ja onko esimerkiksi oikeanlaiset työvälineet käytössä, Östring vinkkaa ja jatkaa:

– Henkisellä puolella nuori voi oireilla myös nukkumisen kautta. On normaalia, että työt tulevat aluksi uniin ja voivat herätellä öisin. Jos uneen liittyvät ongelmat jatkuvat pitkään, tulee siihen puuttua, sillä unenpuute on merkittävä riskitekijä palautumisen ja työturvallisuuden kannalta.

Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto kannustaa kesätyöntekijöitä tunnistamaan myös olosuhteiden, kuten helteen, vaikutukset omaan työkuntoon. Lämpötila pitää huomioida tauotuksessa. Esimerkiksi jos lämpötila on alle 33 astetta, työtä tehdään 50 minuuttia ja tauko on 10 minuuttia. Kun lämpötila ylittää 33 astetta, työtä tehdään 45 minuuttia ja tauko on 15 minuuttia.

Kun ongelmat nostaa esille, on niihin mahdollista löytää ratkaisuja.

– Epäkohdista kertomiseen työnantajalle voi varautua etukäteen. Kuvaile, miten asia vaikuttaa työntekoosi. Jos sinulla on ehdotus, miten asia voi korjata, tuo myös se esiin, Nykänen vinkkaa.

Lisätiedot

  • erikoistutkija Mikko Nykänen, Työterveyslaitos, mikko.nykanen@ttl.fi, 043 824 1345
  • erityisasiantuntija Elina Östring, Työterveyslaitos, elina.ostring@ttl.fi, 050 564 8108
  • Terveellinen työ -viestintä ja haastattelupyynnöt: Toni Perez, puh. 0400 630 063, toni.perez@osg.fi

Ilmoittaudu webinaariin

  • Työterveyslaitos ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT järjestävät osana Euroopan työterveys- ja turvallisuusviraston Terveellinen työ 2020–22 kampanjaa webinaarin, jonka aiheena on perehdytys.
  • Sen aikana osallistujat kuulevat tutkittua tietoa nuorten tarpeista perehdytykselle.
  • Avoimeen tilaisuuteen voi ilmoittautua osoitteessa: https://fi.surveymonkey.com/r/WWLPP53

Terveellinen työ 2020–2022

  • Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston (EU-OSHA) tehtävänä on viestinnän keinoin edistää työturvallisuutta, työterveyttä ja tuottavuutta Euroopassa. Suomessa toimintaa koordinoi Työterveyslaitos.
  • Tämä tiedote on osa viraston Terveellinen työ 2020-2022 – Työn keventämisen keinot käyttöön -kampanjaa.
  • Tutustu aiheeseen: Terveellinen työ – ttl.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande

Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.

Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande

Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.

Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye