Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Työväenopiston luentokausi starttaa syyskuussa

Jaa

Helsingin työväenopiston syyskuun luennoilla tutustutaan Ravattulan muinaispukuun, paneudutaan faktantarkistukseen ja kuullaan muun muassa, mitä filosofit ovat ajatelleet sodista ja rauhasta.

Ravattulan muinaispukuun tutustutaan syyskuun 1. päivä Opistotalon luennolla. Kuva: Outi Honkimaa
Ravattulan muinaispukuun tutustutaan syyskuun 1. päivä Opistotalon luennolla. Kuva: Outi Honkimaa

Syyskuun 1. päivänä tutustumme viime syksynä julkistettuun Ravattulan pukuun, joka perustuu Ravattulassa sijaitsevan Ristimäen arkeologisesti tutkittuun hautalöytöön 1200-luvun alkupuoliskolta. Puku edustaa aiemmin tuntematonta rautakauden ja keskiajan välivaihetta, jossa näkyy sekä vanha paikallinen rautakautinen käsityöperinne että keskiajan kansainvälisiä muotipiirteitä. Aiheesta luennoivat arkeologi Jaana Riikonen sekä KteO, tekstiilikonservaattori Maikki Karisto. Luento järjestetään Opistotalossa ja välitetään suorana työväenopiston YouTube-kanavalla.

Holokaustin historiaa tarkastellaan 6. syyskuuta alkavassa luentosarjassa. Natsi-Saksan ja sen yhteistyökumppaneiden vuosina 1933–1945 toimeenpanemasta juutalaisten vainosta ja joukkomurhasta sekä sen vastarinnan vaiheista luennoi FM Robert Stark.

Mitä filosofit ovat ajatelleet sodista? Miten voi ehkäistä sotien syttymistä, miten säilyttää järki ja oikeus sodassa ja rauhanteossa? Sodan ja rauhan filosofiaa -sarjan ensimmäisellä luennolla 8. syyskuuta FM Lassi Raunio johdattaa kuulijat Gandhiin ja väkivallattoman vastarinnan voimaan.

Faktantarkistuksen ja medialukutaidon perustaitoja

Jokakansalaisen faktantarkistustaitojen luennot ja työpajat antavat käytännönläheisiä työkaluja luotettavan tiedon tunnistamiseen. Luennot ja työpajat järjestetään Kallion kirjastossa, Malmitalossa ja Stoassa.

Medialukutaidon perusteet -luennoilla puolestaan opitaan löytämään internetistä luotettavaa tietoa ja valitsemaan monipuolisia ja vastuullisesti tuotettuja mediasisältöjä. Sarjan syyskuun aiheita ovat internet mediaympäristönä, uutis- ja sosiaalinen media sekä tiedeviestintä.

Kirjailijavieraat kertovat teoksistaan

Suositut kirjailijavierailut jatkuvat kirjastoissa tänäkin syksynä. Stoan syyskuun kirjailijavierailulla syyskuun 19. tutustutaan Suomen mystisimmästä rockbändistä julkaistuun tietokirjaan Leevi and the Leavings – hittitehtaan tarina (2022). Kirjailija Timo Kalevi Forssia haastattelee kirjailija, toimittaja Esa Mäkijärvi.

Vuotalon kirjailijavieraaksi saapuu 22. syyskuuta arabiaksi kirjoittava kirjailija Hassan Blasim. Illan aiheena on Blasimin vuonna 2021 julkaistu teos Kelloja ja vieraita. Kirjailijaa haastattelee FM Jani Saxell. Blasimin teoksen suomentanut Sampsa Peltonen tulkkaa keskustelun.

Kirjoittamisen salat auki

Kirjoita taiteesta. Vaikuta! -teemapäivässä 17. syyskuuta keskustellaan taiteesta kirjoittamisesta. Mikä merkitys taiteella on kirjoittajalleen? Entä koko yhteiskunnalle? Päivän aikana Opistotalossa kuullaan luentoja ja paneelikeskustelu sekä pidetään kirjoittamisen työpajoja. Asiantuntijoina päätoimittaja, kirjallisuuskriitikko Ville Hämäläinen, taidefilosofi (FM), taidekasvatuksen tohtorikoulutettava Johanna Wahlbeck, laulaja-lauluntekijä, musiikkipedagogi (MuT) Laura Sippola, musiikkikriitikko, tietokirjailija Samuli Tiikkaja, tietokirjailija, tanssi- ja teatterikriitikko Maria Säkö sekä toimittaja, tekstiiliartesaani Merja Räty.

Kirjoittamisen saloihin paneudutaan myös avoimilla kirjoittajatreffeillä, joita järjestetään syyskuusta lähtien Stoassa, Malmitalossa ja Maunula-talossa. Treffeillä kirjoitetaan ja luetaan ääneen tekstejä sekä tutustutaan henkilökuvauksen ja tarinankerronnan perusteisiin.

Luennot ja tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Kaikki luennot ja tapahtumat löydät osoitteesta ilmonet.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Larkovirta
viestintäsuunnittelija
mari.larkovirta@hel.fi
puh. 09 310 88599

Kuvat

Ravattulan muinaispukuun tutustutaan syyskuun 1. päivä Opistotalon luennolla. Kuva: Outi Honkimaa
Ravattulan muinaispukuun tutustutaan syyskuun 1. päivä Opistotalon luennolla. Kuva: Outi Honkimaa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä.
Toimialalla on neljä palvelukokonaisuutta ja hallinto.

- varhaiskasvatus ja esiopetus
- perusopetus
- lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö
- ruotsinkieliset palvelut
- hallinto

Toimintaa ja hallintoa johtaa toimialajohtaja Satu Järvenkallas. Koko toimiala toimii kasvatus- ja koulutuslautakunnan alaisuudessa. Lautakunnassa on suomenkielinen ja ruotsinkielinen jaosto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 29.11.202228.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 29. marraskuuta klo 16.30. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Suomenkielisen jaoston esityslistalla on muun muassa suomenkielisen perusopetuksen luokkamuotoisen erityisopetuksen järjestämispaikat 1.8.2023 alkaen sekä nuorten lukiolinjan lisääminen Helsingin aikuislukioon 1.8.2024 alkaen. Jaoston kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 22.11.202218.11.2022 10:15:06 EET | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 22. marraskuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa vuoden 2022 talousarvion kolmas toteutumisennuste. Tilahankkeista esityslistalla on lausunto Kruunuvuorenrannan palvelukorttelin hankesuunnitelmasta (Kruunuvuorenrannan peruskoulu, Degerö lågstadieskola sekä päiväkoti- ja leikkipuistotilat) sekä päätökset päiväkodin ja leikkipuiston perustamisesta. Esityslistalla on myös lausunto Oulunkylän yhteiskoulun perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelmasta. Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme