Lapin ELY-keskus

Työvoiman kysyntä jatkui marraskuussa vilkkaana

Jaa

Työttömyys väheni marraskuussa ja työttömien määrä oli Lapissa jo lähes koronapandemiaa edeltävän marraskuun 2019 lukemissa. Matkailun elpyminen näkyy erityisesti matkailupaikkakuntien työttömyyden alenemisena ja työvoiman kysynnässä. Työvoiman kysyntä jatkui vilkkaana ja työvoiman kohtaanto-ongelmat edellyttävät lyhyen ja pitkän aikavälin toimia.

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.

Marraskuun lopussa työttömiä oli Lapissa 8 350 ja työttömien osuus työvoimasta 10,3 %. Työttömiä oli 520 vähemmän kuin lokakuussa, 2 470 (-23 %) vähemmän kuin vuotta aiemmin ja enää alle 200 enemmän kuin vuoden 2019 marraskuussa. Matkailutyövoiman kysyntä näkyy työttömyyden alenemisena viime vuodesta erityisesti Tunturi- ja Pohjois-Lapissa sekä Rovaniemen seutukunnassa. Näissä seutukunnissa työttömiä oli kuitenkin edelleen enemmän kuin vuoden 2019 marraskuussa.

Pitkäaikaistyöttömyyden kasvun taittumisesta huolimatta pitkäaikaistyöttömien määrä on huolestuttavan korkea. Työttömistä 3 080 eli 37 % on ollut työttömänä yhdenjaksoisesti yli vuoden.

Työvoiman kysyntä jatkui marraskuussa ennätyksellisen vilkkaana. TE-palveluihin ilmoitettiin Lapissa 4 540 avointa työpaikkaa ja kaikkiaan marraskuussa oli avoinna yli 8 800 työpaikkaa. Työvoiman kysynnässä näkyi erityisesti matkailun, mutta muutoinkin palvelualan ja rakentamisen työvoimatarpeet. Työpaikkoja ilmoitettiin marraskuussa avoimeksi eniten palvelutyöntekijöille (ravintola- ja suurtaloustyöntekijät, tarjoilijat, oppaat), siivoojille, rakennustyöntekijöille, avustaville keittiötyöntekijöille, myyjille sekä hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöille.

Työvoiman kohtaanto-ongelmat edellyttävät lyhyen ja pitkän aikavälin toimia

Lapin työvoimasta edelleen joka kymmenes on työttömänä ja osalla työttömyys on pitkittynyt. Työvoiman kysyntä ja myös työvoiman saatavuusongelmat ovat lisääntyneet huomattavasti.

Haasteeseen vastaamiseksi tarvitaan palveluja, joilla voidaan edistää niiden työttömien työnhakijoiden työllistymistä, jotka eivät ole vielä löytäneet polkua työmarkkinoille. Työnantajia voidaan tukea rekrytointitilanteissa mm. yhteishankintakoulutuksilla. Lisäksi huomioiden väestön ikärakenne, voimistuva työvoiman eläköityminen ja elinkeinoelämän positiiviset näkymät työvoimatarpeineen, tarvitaan pidemmällä aikavälillä myös työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton lisäämistä.

Käynnissä olevassa ESR-haussa haetaan kohdennetusti hankkeita, joilla voidaan vastata kohtaanto-ongelmiin. Lisäksi eri toimijoiden kanssa laaditaan toimenpideohjelma, johon kootaan käynnissä olevat ja tarvittavat uudet toimenpiteet, joilla voidaan edistää osaavan työvoiman saatavuutta.

Lapin ELY-keskuksen marraskuun 2021 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: https://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (joulukuu 2021) julkaistaan 25.1.2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme