Satakunnan ELY-keskus

Työvoimapulasta kärsivien ammattien määrä Satakunnassa ennallaan

Jaa

Vaikka rekrytointiongelmat ovat yleisesti hieman helpottuneet viime aikoina, on työ- ja elinkeinotoimiston maaliskuussa laatiman ammattibarometrin mukaan vielä muutamissa ammateissa koko Satakunnassa vaikeuksia työvoiman saatavuudessa. Ammatit ovat pitkälti samoja kuin aikaisemminkin. Toisaalta niiden ammattien määrä, joissa työnhakijoista on ylitarjontaa, on hieman lisääntynyt.

Satakunnassa on tällä hetkellä pulaa terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisista.
Satakunnassa on tällä hetkellä pulaa terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisista.

Terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisista on pulaa koko Satakunnassa

Seuraavan puolen vuoden aikana yleisimmin pulaa työnhakijoista arvioidaan Satakunnassa olevan terveydenhuollon ja sosiaalialan ammateissa. Pulaa on koko Satakunnassa yleislääkäreistä, hammaslääkäreistä, kuulontutkijoista ja puheterapeuteista, psykologeista ja sosiaalityön erityisasiantuntijoista sekä sairaanhoitajista ja terveydenhoitajista. Paljon pulaa hakijoista arvioidaan lähiaikoina olevan lähihoitajien tehtäviin, joihin on koko ajan runsaasti työpaikkoja avoinna.Ylilääkärien ja erikoislääkärien osalta saatavuusongelmat keskittyvät Porin seudulle.

Terveydenhuollossa ja sosiaalialalla työvoiman saatavuutta vaikeuttaa myös se, että samoissa ammateissa on pulaa työnhakijoista lähes kaikkialla Suomessa.

Paikallisesti on vaikeuksia löytää myös teollisuuden ja rakentamisen osaajia

Teollisuudessa ja rakentamisessa on joissain ammateissa Satakunnassa paikallisesti pulaa työnhakijoista. Rauman seudulla arvioidaan pulaa olevan esimerkiksi kirvesmiehistä, hitsaajista, koneenasettajista ja koneistajista, rakennussähköasentajista, sähkö- ja automaatioinsinööreistä ja koneinsinööreistä. Pohjois-Satakunnassa arvioidaan olevan vaikeuksia saada työntekijöitä muutamiin rakennusalan ammatteihin. Pulaa on putkiasentajista, ilmastointi- ja jäähdytyslaiteasentajista sekä maa- ja vesirakentamisen avustavista työntekijöistä. Porin seudulla ei lähiaikoina arvioida teollisuuden ja rakentamisen ammateissa tulevan pulaa työnhakijoista.

Muilla aloilla on vain joissakin yksittäisissä ammateissa paikallisesti pulaa työnhakijoista.

Aiempaa useammassa ammatissa on ylitarjontaa työnhakijoista

Korona-ajan rajoitukset näkyvät työtilaisuuksien vähenemisenä taiteen ja kulttuurin alalla. Ylitarjontaa ammattien listalla ovatkin nyt Satakunnassa kuvataiteilijat, muusikot, ohjaajat ja tuottajat, näyttelijät ja juontajat/kuuluttajat. Ylitarjontaa-ammateissa näkyy lisäksi muutamia ammatteja, joihin on viime aikoina kohdistunut suuria irtisanomisia, kuten Porin seudulla kemianteollisuuden prosessinhoitajat ja laborantit ja Rauman seudulla paperiteollisuuden prosessinhoitajat ja prosessityöntekijät. Silti paljon ylitarjontaa työnhakijoista koko Satakunnassa arvioidaan edelleen olevan vain yleissihteereiden osalta.

Suuressa osassa ammatteja työvoiman kysynnän ja tarjonnan arvioidaan seuraavan puolen vuoden aikana olevan kutakuinkin tasapainossa.Arvioihin liittyy tällä kertaa normaalia enemmän epävarmuutta riippuen koronakriisin jatkosta ja sen vaikutuksista talouteen ja työmarkkinoihin.

Uusimman Satakunnan ammattibarometrin sekä seutukunnittaiset barometrit löydät Satakunnan ELY-keskuksen internetsivuilta tai suoraan osoitteesta:

www.ammattibarometri.fi

Ammattibarometri kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen näkemyksen keskeisten ammattien kehitysnäkymistä lähitulevaisuudessa. TE-toimiston virkailijat arvioivat asiantuntemuksensa perusteella yli 200 ammatin työvoiman kysyntänäkymiä ja työvoiman kysynnän ja tarjonnan tasapainon kehitystä puoleksi vuodeksi eteenpäin. Ammattibarometri laaditaan kaksi kertaa vuodessa, maaliskuussa ja syyskuussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Työmarkkina-asiantuntija Hannu Ahvenjärvi, Satakunnan ELY-keskus, p. 0295 022 114
Palvelujohtaja Satu Remmer, Satakunnan TE-toimisto, p. 0295 045 141
Johtaja Juhani Sundell, Satakunnan TE-toimisto, p. 0295 022 117

Kuvat

Satakunnassa on tällä hetkellä pulaa terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisista.
Satakunnassa on tällä hetkellä pulaa terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisista.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

ELY-keskus sijoitti viime vuonna Satakunnan kuntiin 38 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa ja kiintiöpakolaista22.3.2021 14:13:10 EET | Tiedote

Vuonna 2020 oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita sijoitettiin Satakunnan ELY-keskukselle tehtyjen kuntasijoitushakemusten perusteella Poriin 22 henkilöä ja Raumalle kaksi henkilöä. Lisäksi Poriin sijoitettiin 14 kiintiöpakolaista. Yhteensä oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita ja kiintiöpakolaisia sijoitettiin Satakunnan kuntiin 38 henkilöä, kun vastaava luku vuotta aiemmin oli 47. Viime vuonna kuntaan sijoitetut olivat kansalaisuudeltaan pääosin irakilaisia, syyrialaisia ja afganistanilaisia.

Koronakriisi haastoi - palvelutyytyväisyystulokset kertovat Satakunnan ELY-keskuksen asiakastyön erinomaisesta onnistumisesta16.3.2021 13:19:25 EET | Tiedote

Vuosi 2020 oli koronakriisin tuomien haasteiden takia poikkeuksellinen niin asiakkaille kuin ELY-keskuksille. Koronakriisi haastoi virastojen toimintaa merkittävästi ja vaati sopeutumista palveluissa ja työskentelytavoissa. ELY-keskusten kautta suunnatun koronarahoituksen järjestäminen yrityksille neuvontapalveluineen vaati voimakasta resurssien keskittämistä. Pandemian takia asiakas- ja sidosryhmäyhteistyö muuttui lähes kokonaan sähköisten välineiden ja palvelujen kautta tapahtuvaksi. Omien toimintojen digitalisoinnissa otettiin melkoinen kehitysloikka.

Satakunnan maaseudun kehittämissuunnitelman valmistelu on edennyt loppusuoralle24.2.2021 12:42:58 EET | Tiedote

Satakunnan maaseudun yrityksillä ja organisaatioilla on mahdollisuus kehittää toimintaansa Euroopan unionin maaseuturahaston tuella tulevinakin vuosina. Rahoitusta myönnetään nyt valmisteilla olevan alueellisen kehittämissuunnitelman perusteella. Tietoja ja näkemyksiä suunnitelmaan on kerätty satakuntalaisilta maaseudun asukkailta, yrittäjiltä ja kehittäjiltä. Ennen pandemiaa ehdittiin järjestää muutamia työpajoja, mutta pääasiassa valmistelu on toteutettu virtuaalisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme