Satakunnan ELY-keskus

Työvoimapulasta kärsivien ammattien määrä Satakunnassa on kasvussa

Jaa

Työ- ja elinkeinotoimiston syyskuussa laatiman ammattibarometrin mukaan aiempaa useammassa ammatissa Satakunnassa arvioidaan olevan vaikeuksia työvoiman saatavuudessa. Sen sijaan niiden ammattien määrä, joissa työnhakijoista on ylitarjontaa, on vähentynyt viime keväästä.

Paljon pulaa lähihoitajista ja psykologeista

Seuraavan puolen vuoden aikana yleisimmin pulaa työnhakijoista arvioidaan Satakunnassa olevan terveydenhuollon ja sosiaalialan ammateissa. Paljon pulaa hakijoista arvioidaan olevan lähihoitajien tehtäviin, joihin on koko ajan runsaasti työpaikkoja avoinna, sekä psykologeista. Kaikissa seutukunnissa pulaa on myös yleislääkäreistä, erikoislääkäreistä, kuulontutkijoista ja puheterapeuteista, sosiaalityön erityisasiantuntijoista, sairaanhoitajista ja terveydenhoitajista sekä kodinhoitajista. Myös hammaslääkäreistä, farmaseuteista, ja suuhygienisteistä on osassa Satakuntaa pulaa. Porin seudulla pulaa on myös terveydenhuollon muiden asiantuntijoiden osalta toimintaterapeuteista sekä sosionomikoulutuksen saaneista sosiaalialan ohjaajista ja neuvojista.

Terveydenhuollossa ja sosiaalialalla työvoiman saatavuutta vaikeuttaa se, että samoissa ammateissa on pulaa työnhakijoista lähes kaikkialla Suomessa.

Teollisuuden ja rakentamisen ammattialoilla pula työvoimasta on yleistynyt

Teollisuuden ja rakentamisen alalla pula osaavasta työvoimasta koskee aiempaa useampia ammatteja. Työvoimapula-ammatit kuitenkin vaihtelevat seuduittain. Porin seudulla pulaa on koneenasettajista ja koneistajista, rakennussähköasentajista ja muista sähköasentajista sekä maansiirtokoneiden kuljettajista. Rauman seudulla työvoimapula-ammatteja on eniten. Pulaa on esimerkiksi koneinsinööreistä, sähkö- ja automaatioinsinööreistä, hitsaajista sekä laajasti monenlaisista rakennusalan ammattilaisista. Pohjois-Satakunnassa erottuu pula-ammatteina esimerkiksi elektroniikka- ja automaatiolaitteiden asentajat ja korjaajat sekä konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijat, joissa avoimia työpaikkoja on ollut enemmän kuin alan työttömiä työnhakijoita.

Siivoojista on pulaa kaikilla seuduilla ja lehtien jakajista on paljon pulaa Porin seudulla. Muuten muilla aloilla on vain joissakin yksittäisissä ammateissa paikallisesti pulaa työnhakijoista.

Aiempaa harvemmassa ammatissa on ylitarjontaa työnhakijoista

Piristynyt työvoiman kysyntä on vähentänyt työvoiman ylitarjonta-ammattien määrää. Korona-ajan vaikutus näkyykin enää vain joillain ammattialoilla. Ylitarjontaa on esimerkiksi linja-autonkuljettajista ja muusikoista. Ylitarjontaa on edelleen myös muutamissa ammateissa, joihin on viime vuosina kohdistunut suuria irtisanomisia, kuten Porin seudulla kemianteollisuuden prosessinhoitajat ja laborantit ja Rauman seudulla paperiteollisuuden prosessinhoitajat ja prosessityöntekijät. Silti paljon ylitarjontaa työnhakijoista koko Satakunnassa arvioidaan olevan vain yleissihteereiden osalta.

Suurimmassa osassa ammatteja työvoiman kysynnän ja tarjonnan arvioidaan seuraavan puolen vuoden aikana olevan kutakuinkin tasapainossa.

Uusimman Satakunnan ammattibarometrin sekä seutukunnittaiset barometrit löydät Satakunnan ELY-keskuksen internetsivuilta tai suoraan osoitteesta:

www.ammattibarometri.fi

Ammattibarometri kertoo työ- ja elinkeinotoimistojen näkemyksen keskeisten ammattien kehitysnäkymistä lähitulevaisuudessa. TE-toimiston virkailijat arvioivat asiantuntemuksensa perusteella yli 200 ammatin työvoiman kysyntänäkymiä ja työvoiman kysynnän ja tarjonnan tasapainon kehitystä puoleksi vuodeksi eteenpäin. Ammattibarometri laaditaan kaksi kertaa vuodessa, maaliskuussa ja syyskuussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Palvelujohtaja Satu Remmer, Satakunnan TE-toimisto, puh. 0295 045 141
Työmarkkina-asiantuntija Hannu Ahvenjärvi, Satakunnan ELY-keskus, puh. 0295 022 114

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme