Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimakausi alkaa

Jaa

Virallinen uimakausi alkaa 15. kesäkuuta ja kestää elokuun loppuun saakka. Helsingissä on 25 yleistä uimarantaa, joista 12 on suuria yleisiä uimarantoja ja 13 pieniä yleisiä uimarantoja. Yleisiltä uimarannoilta otetaan vesinäytteitä viisi kertaa kesässä, pieniltä uimarannoilta neljä kertaa. Uimarannoista kolme sijaitsee Vantaanjoen rannalla ja muut merenrannoilla.

Pukukoppeja Pihlajasaaren uimarannalla. Kuva: Lotta Kivikoski.
Pukukoppeja Pihlajasaaren uimarannalla. Kuva: Lotta Kivikoski.

Veden hygieenistä laatua seurataan uimakaudella määrittämällä vesinäytteistä ulosteperäisiä bakteereita. Lisäksi rannoilla seurataan veden lämpötilaa sekä sinilevien määrää. Kesän ensimmäiset vesinäytteet otettiin 1.–5. kesäkuuta kaikilta Helsingin yleisiltä uimarannoilta, ja niiden tulokset valmistuvat ensi viikon aikana. Uimavesinäytteiden viimeisimmät testausselosteet ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla.

Uimarannoilla kiinnitetään erityistä huomiota hygieniaan

Rantojen ylläpitäjä Helsingin kaupungin liikuntapalvelut ovat tehneet uimarannoilla erityistoimia koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Rannoille viedyssä uimarantaetiketissä ohjeistetaan koronavirustilanteeseen liittyvistä hygieniakäytännöistä ja käyttäytymisestä, joiden noudattamista siivoushenkilökunta ja rantapelastajat valvovat. Uimarantaetiketti löytyy kunkin rannan ilmoitustaululta. Lisäksi rantojen siivousta on tehostettu. Lisätietoja varautumisesta voi kysellä liikuntapalveluista puhelinnumerosta 09 310 1060 tai suoraan uimarannoilta.

Helsingin ympäristöpalvelut tekee uimakauden alussa kaikille uimarannoille tarkastukset, joissa tullaan kiinnittämään erityistä huomioita rantojen hygieniaan ja asiakkaille annettaviin hygieniaohjeisiin.

Alkuvuosi oli merialueella poikkeuksellisen lämmin

Helsingin edustan merialueilta otetaan säännöllisesti vesinäytteitä veden laadun selvittämiseksi. Näytteistä määritetään myös kasviplanktonlajistoa ja tarkastellaan sinilevien määrää.

Alkuvuosi oli merialueella poikkeuksellisen lämmin. Tammikuulta maaliskuulle merivesi oli noin 1–2 astetta tavanomaista lämpimämpää. Vasta toukokuun alussa meriveden pintalämpötila asettui tavanomaiselle tasolle. Pintalämpötila on tällä hetkellä noin 11–14 astetta.

Alkuvuosi oli lämmin ja sateinen. Vantaanjoen mukana Helsingin edustalle tuli runsaasti orgaanista ainesta, joka aiheutti paikoitellen pintaveden vaahtoutumista.

Sinilevien määrä on vähäinen

Vettä ruskeaksi tai punaiseksi värjäävä piilevien ja panssarisiimalevien muodostama kevätkukinta on jo ohi. Kesäkuun alun vesinäytteissä sinileviä on havaittu vain vähäisiä määriä. Runsaimpia ovat olleet pienet flagellaatit. Vedessä kelluva siitepöly saattaa muodostaa rannan tuntumaan sinilevää muistuttavia kellertäviä lauttoja.

Tänä kesänä paikallisten sinileväkukintojen muodostumisen riski on huomattava. Itämeren pääaltaan pohjoisosan ravinnetilanne muistuttaa vuotta 2018, jolloin sinilevälauttoja esiintyi runsaasti. Riskin toteutuminen riippuu kuitenkin kesän sääoloista.

Pääkaupunkiseudun merialueen tila vaihtelee välttävästä tyydyttävään

Ekologisen laatuluokituksen mukaan pääkaupunkiseudun merialueen tila vaihtelee välttävästä tyydyttävään. Sipoon saariston tila on kohentunut yhden tilaluokan viime vuodesta, muiden alueiden tila on pysynyt samana. Huonoimmassa kunnossa ovat Laajalahti, Seurasaarenselkä, Vanhankaupunginlahti sekä Vartiokylänlahti. Nämä alueet ovat voimakkaan käyttöpaineen alla, vastaanottavat kuormitusta maalta ja niiden veden vaihtuvuus on suhteellisen heikko. Alueiden vesikasviyhteisöt voivat huonosti ja pohjaeläinyhteisöt ovat häiriintyneitä. 

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla. 

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta 

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä: 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat

vs. terveysinsinööri
Anni Jylhä-Vuorio
puh. 040 3502043
anni.jylha-vuorio@hel.fi

Merialue

tutkija
Emil Vahtera
puh. 040 1530388
emil.vahtera@hel.fi

tutkimusapulainen
Annaliina Skyttä
puh. 040 6266429
annaliina.skytta@hel.fi

Kuvat

Pukukoppeja Pihlajasaaren uimarannalla. Kuva: Lotta Kivikoski.
Pukukoppeja Pihlajasaaren uimarannalla. Kuva: Lotta Kivikoski.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevätilanne rauhallinen Helsingin uimarannoilla ja ulompana merellä10.7.2020 14:01:07 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin suurilta uimarannoilta. Marjaniemen, Rastilan sekä Iso Kallahden rantojen veden mikrobiologinen laatu oli heikentynyt vedessä havaittujen bakteerien vuoksi, ja rannoilta otettiin uusintanäytteet. Marjaniemen uusintanäyte oli hyvänlaatuinen. Rastilan ja Iso Kallahden uusintanäytteet valmistuvat ensi viikon alussa. Kohonneet bakteeripitoisuudet johtuvat todennäköisesti viime aikojen runsaista sateista, jotka ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maalta uimaveteen. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uimavesien bakteeripitoisuudet paikoitellen koholla – sinilevät vähentyneet merialueilla3.7.2020 14:32:28 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin pieniltä uimarannoilta sekä saarten uimarannoilta. Viime aikojen runsaat sateet ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maanpinnalta uimaveteen. Tämä on todennäköinen syy siihen, että Suomenlinnan ja Uunisaaren rannoilla bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla. Muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme