Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimarantojen vedenlaatu hyvä, sinilevää ei havaittu

Jaa
Kesän ensimmäiset uimavesinäytteet haettiin viime viikolla kaikilta Helsingin 25 yleiseltä uimarannalta. Uimaveden laatu oli hyvä kaikilla rannoilla. Uimavesinäytteiden tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla.
Planktonin näytteenottoa Helsingin edustan merialueella. Kuva: Elias Haro
Planktonin näytteenottoa Helsingin edustan merialueella. Kuva: Elias Haro

Uimarantojen veden lämpötilat näytteenoton yhteydessä olivat 11–18 asteen välillä. Uimavesi oli lämpimintä suojaisemmilla merenrannoilla sekä Vantaanjoessa. Sinilevää ei ollut vielä havaittavissa millään uimarannalla. Sinilevähavainnot ajoittuvat yleensä heinä-elokuulle, mutta jos sää on lämmin, havaintoja voidaan tehdä jo aiemminkin.

Uimakausi alkaa 15. kesäkuuta ja kestää elokuun loppuun saakka. Helsingin ympäristöpalvelut valvoo uimakauden ajan veden hygieenistä laatua. Lisäksi näytteenoton yhteydessä seurataan veden lämpötilaa ja aistinvaraista laatua, kuten muun muassa jätteiden, öljyn ja sinilevien esiintymistä.

Ympäristöpalveluiden tarkastajat aloittavat tarkastukset uimarannoille ensi viikolla. Tarkastuksilla tullaan kiinnittämään erityistä huomioita rantojen hygieniaan sekä asiakkaille annettaviin hygieniaohjeisiin. Tarkastukset jatkuvat kesäkuun loppuun saakka.

Merialueilla rauhallinen sinilevätilanne

Meriveden pintalämpötila on noussut hieman viime viikosta ja on Helsingin edustalla nyt noin 12–14 astetta. Suojaisammissa lahdissa veden lämpötila voi kuitenkin olla korkeampi.

Kasviplanktonnäytteitä otettiin tällä viikolla koko Helsingin edustalta. Ulommilla merialueilla Eutreptiella-suvun silmälevät, Aphanizomenon-suvun rihmamaiset sinilevät, sekä pienisoluiset sinileväkoloniat ovat runsastuneet viime viikosta. Kokonaisuudessaan sinilevien määrä on kuitenkin edelleen vähäinen.

Lahtialueilla pienet siimalliset flagellaatit ovat edelleen suurin ryhmä, eivätkä sinilevät ole runsastuneet. Suojaisemmilla alueilla veden pinnalla saattaa näkyä sinilevää muistuttavia kellertäviä siitepölyesiintymiä, jotka ovat kuitenkin harmittomia.

Tämänhetkinen sinilevätilanne on alkukesälle tyypillisesti rauhallinen. Sinilevien laajojen pintakukintojen muodostuminen vaatii lämpimiä ja tyyniä sääolosuhteita, ja ne ovat tavanomaisempia heinä-elokuussa.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla. http://www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/ Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä: http://www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu) meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko) Uimaveden lämpötilat Helsingissä https://uiras.fvh.io

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat


terveysinsinööri
Anni Jylhä-Vuorio
puh. 040 3502043
anni.jylha-vuorio@hel.fi


Merialue


tutkija
Emil Vahtera
puh. 040 1530388
emil.vahtera@hel.fi


tutkimusapulainen
Annaliina Skyttä
puh. 040 6266429
annaliina.skytta@hel.fi

Kuvat

Planktonin näytteenottoa Helsingin edustan merialueella. Kuva: Elias Haro
Planktonin näytteenottoa Helsingin edustan merialueella. Kuva: Elias Haro
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Nya spårövergångar gör spårvagnstrafiken smidigare i stadskärnan – fotgängare väjer för spårvagnarna4.7.2025 08:43:15 EEST | Pressmeddelande

Spårövergångar, som är bekanta från de nya snabbspårvägarna, finns nu även bland annat på Busholmen, i Gräsviken och i Böle. Övergångsställena har ändrats till spårövergångar för att spårvagnarna ska kunna hålla sig bättre till tidtabellen. Vid spårövergångarna ska fotgängarna väja för spårvagnar, men vid körbanan finns fortfarande ett övergångsställe. Efter de aktuella ändringarna har innerstadens spårvägsnät nu sammanlagt cirka 40 spårövergångar.

Uudet ylityspaikat sujuvoittavat raitiovaunujen liikennettä kantakaupungissa – jalankulkija väistää raitiovaunua4.7.2025 08:43:15 EEST | Tiedote

Uusien pikaraitioteiden varrelta tuttuja raitiotien ylityspaikkoja löytyy nyt myös muun muassa Jätkäsaaresta, Ruoholahdesta ja Pasilasta. Suojateitä on muutettu ylityspaikoiksi, jotta raitiovaunut pysyvät paremmin aikataulussa. Ylityspaikoilla jalankulkijan on väistettävä raitiovaunuja, mutta ajoradan kohdalla on edelleen suojatie. Nyt tehtyjen muutosten jälkeen kantakaupungin raitiotieverkolla on yhteensä noin 40 ylityspaikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye