Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimarantojen vedenlaatu hyvä, sinilevää ei havaittu

Jaa

Kesän ensimmäiset uimavesinäytteet haettiin viime viikolla kaikilta Helsingin 25 yleiseltä uimarannalta. Uimaveden laatu oli hyvä kaikilla rannoilla. Uimavesinäytteiden tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla.

Planktonin näytteenottoa Helsingin edustan merialueella. Kuva: Elias Haro
Planktonin näytteenottoa Helsingin edustan merialueella. Kuva: Elias Haro

Uimarantojen veden lämpötilat näytteenoton yhteydessä olivat 11–18 asteen välillä. Uimavesi oli lämpimintä suojaisemmilla merenrannoilla sekä Vantaanjoessa. Sinilevää ei ollut vielä havaittavissa millään uimarannalla. Sinilevähavainnot ajoittuvat yleensä heinä-elokuulle, mutta jos sää on lämmin, havaintoja voidaan tehdä jo aiemminkin.

Uimakausi alkaa 15. kesäkuuta ja kestää elokuun loppuun saakka. Helsingin ympäristöpalvelut valvoo uimakauden ajan veden hygieenistä laatua. Lisäksi näytteenoton yhteydessä seurataan veden lämpötilaa ja aistinvaraista laatua, kuten muun muassa jätteiden, öljyn ja sinilevien esiintymistä.

Ympäristöpalveluiden tarkastajat aloittavat tarkastukset uimarannoille ensi viikolla. Tarkastuksilla tullaan kiinnittämään erityistä huomioita rantojen hygieniaan sekä asiakkaille annettaviin hygieniaohjeisiin. Tarkastukset jatkuvat kesäkuun loppuun saakka.

Merialueilla rauhallinen sinilevätilanne

Meriveden pintalämpötila on noussut hieman viime viikosta ja on Helsingin edustalla nyt noin 12–14 astetta. Suojaisammissa lahdissa veden lämpötila voi kuitenkin olla korkeampi.

Kasviplanktonnäytteitä otettiin tällä viikolla koko Helsingin edustalta. Ulommilla merialueilla Eutreptiella-suvun silmälevät, Aphanizomenon-suvun rihmamaiset sinilevät, sekä pienisoluiset sinileväkoloniat ovat runsastuneet viime viikosta. Kokonaisuudessaan sinilevien määrä on kuitenkin edelleen vähäinen.

Lahtialueilla pienet siimalliset flagellaatit ovat edelleen suurin ryhmä, eivätkä sinilevät ole runsastuneet. Suojaisemmilla alueilla veden pinnalla saattaa näkyä sinilevää muistuttavia kellertäviä siitepölyesiintymiä, jotka ovat kuitenkin harmittomia.

Tämänhetkinen sinilevätilanne on alkukesälle tyypillisesti rauhallinen. Sinilevien laajojen pintakukintojen muodostuminen vaatii lämpimiä ja tyyniä sääolosuhteita, ja ne ovat tavanomaisempia heinä-elokuussa.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla. http://www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/ Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä: http://www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu) meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko) Uimaveden lämpötilat Helsingissä https://uiras.fvh.io

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat

terveysinsinööri
Anni Jylhä-Vuorio
puh. 040 3502043
anni.jylha-vuorio@hel.fi

Merialue

tutkija
Emil Vahtera
puh. 040 1530388
emil.vahtera@hel.fi

tutkimusapulainen
Annaliina Skyttä
puh. 040 6266429
annaliina.skytta@hel.fi

Kuvat

Planktonin näytteenottoa Helsingin edustan merialueella. Kuva: Elias Haro
Planktonin näytteenottoa Helsingin edustan merialueella. Kuva: Elias Haro
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimavesien bakteeripitoisuudet paikoitellen koholla – sinilevät vähentyneet merialueilla3.7.2020 14:32:28 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin pieniltä uimarannoilta sekä saarten uimarannoilta. Viime aikojen runsaat sateet ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maanpinnalta uimaveteen. Tämä on todennäköinen syy siihen, että Suomenlinnan ja Uunisaaren rannoilla bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla. Muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Helsinki selvittää Eteläsataman lahden alueen maankäytön kehittämisen edellytyksiä1.7.2020 12:18:56 EESTTiedote

Eteläsataman lahti on yksi Helsingin keskeisimmistä historiallisista ranta-alueista ja on osa merellisen Helsingin kansallismaisemaa. Alueen jatkosuunnittelun tueksi on valmistunut kaksi Helsingin kaupungin tilaamaa konsulttiselvitystä. Ne ovat LOCI maisema-arkkitehdit Oy:n ja JKMM arkkitehdit Oy:n laatima ”Eteläsataman lahden maisemallinen tilavaraus- ja periaatesuunnitelma” sekä Ramboll Finland Oy:n laatima ”Eteläsataman lahden alustava teknisten tilavarausten ja toteuttamistavan periaatesuunnitelma”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme