Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimaveden hygieeninen laatu hyvä, sinilevien määrä rannoilla vaihtelee

Jaa

Tällä viikolla uimavesinäytteet haettiin kolmeltatoista itäisen Helsingin uimarannalta sekä Mustasaaren, Pihlajasaaren, Suomenlinnan ja Uunisaaren uimarannoilta. Kaikki tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Lämpötila rannoilla vaihteli pääosin 17–20 asteen välillä.

Furuvikin uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Furuvikin uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.

Sinilevää havaittiin näytteenottohetkellä saarten uimarannoilla sekä Furuvikissa, Porvariskuninkaanpuistossa, Mustikkamaalla sekä Hevossalmessa. Sinilevien määrät olivat lähinnä pieniä, mutta Mustasaaressa ja Furuvikissa sinilevää havaittiin runsaasti. Sinilevien määrä ja esiintyvyys voi kuitenkin vaihdella nopeasti riippuen vallitsevista tuulista ja lämpötilasta.

Vähäinen sinilevämäärä, joka ei ole silmin havaittavissa, ei estä uimista. Jos vedessä näkyy runsaasti sinilevää, on suositeltavaa joko välttää uimista tai käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Etenkin lasten tulee välttää uimista, jos vedessä on sinilevää. Sinileväpitoista vettä ei tule niellä, käyttää talous-, kastelu- eikä löylyvetenä. Lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät lemmikkieläimet pääse juomaan sinileväpitoista vettä.

Virallinen uimakausi päättyy 31.8.2020, ja ensi viikon alussa haetaan tämän uimakauden viimeiset uimavesinäytteet.

Lahtialueilla runsaammin sinilevää kuin ulkosaaristossa

Vesinäytteitä otettiin tällä viikolla sekä Helsingin lähivesiltä että ulompaa kaupungin edustalta. Merivesi on lämmennyt hieman viime viikosta, ja pintalämpötila on nyt noin 17–19 astetta.

Sinilevät ovat merialueilla pääasiassa vesipatsaaseen sekoittuneena, eikä laajoja pintaesiintymiä havaittu. Sinilevän määrä vaihtelee: lahtialueilta otetuissa näytteissä havaittiin ulkosaaristoa runsaammin sinilevää.

Valtaosa näytteissä havaituista sinilevistä kuuluu Aphanizomenon- ja Dolichospermum-sukuihin. Seurasaarenselällä ja Laajalahdella havaittiin muita näytepisteitä enemmän Dolichospermum-suvun sinilevää, jonka esiintymät saattavat olla myrkyllisiä.

Tyyni ja lämmin sää edistää sinileväkukintojen muodostumista. Lämpimien säiden jatkuessa sinilevät voivat lisääntyä ja nousta pintaan etenkin suojaisilla alueilla. Vähäinen sinilevä näyttää vedessä vihertäviltä tai kellertäviltä hippusilta tai tikuilta ja saattaa muodostaa veden pintaan leväraitoja.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta.

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat

vs. terveysinsinööri Anni Jylhä-Vuorio
puh. 040 3502043
kymp.uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue

tutkimusapulainen Annaliina Skyttä
puh. 040 6266429
annaliina.skytta@hel.fi

Kuvat

Furuvikin uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Furuvikin uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 17.9.202017.9.2020 16:35:53 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 17.9.2020. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 1.10.2020.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 15.9.202015.9.2020 20:52:15 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 15.9.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme