Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimaveden laatu hyvä, sinilevää ei havaittu uimarannoilla

Jaa

Kesän ensimmäiset uimavesinäytteet on otettu viime ja tällä viikolla kaikilta Helsingin 25 uimarannalta. Uimaveden laatu oli hyvä kaikilla rannoilla. Uimavesinäytteiden tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla.

Kallahdeniemi. Kuva: Lotta Kivikoski.
Kallahdeniemi. Kuva: Lotta Kivikoski.

Uimarantojen veden lämpötila vaihteli yleisimmin 14–19 asteen välillä, mutta oli paikoin jopa hieman yli 20 astetta.

Sinilevää ei ollut havaittavissa vielä millään uimarannalla. Yleensä sinilevähavainnot uimarannoilla lisääntyvät heinä-elokuussa, mutta jos sää on lämmin, havaintoja voidaan tehdä jo aiemminkin.

Uimakausi alkaa 15. kesäkuuta ja kestää elokuun loppuun saakka. Helsingin ympäristöpalvelut valvoo uimakauden ajan veden hygieenistä laatua. Lisäksi näytteenoton yhteydessä seurataan veden lämpötilaa ja aistinvaraista laatua, kuten muun muassa jätteiden, öljyn ja sinilevien esiintymistä.

Levämäärät yhä pieniä 

Meriveden lämpötila Helsingin edustalla on kovan tuulen takia laskenut hieman viime viikosta ja on noin 10–12-asteista. Suojaisemmilla lahtialueilla veden lämpötila on korkeampi ja saattaa paikoitellen olla jopa 21 astetta.

Navakka tuuli on sekoittanut vettä ja ehkäissyt leväkukintojen muodostumista pintavesissä. Aphanizomenon-sinilevää, joka viihtyy viileämmissäkin vesissä, havaittiin pieniä määriä ja veden lämmetessä lisääntyvää Dolichospermum-sinilevää vain yksittäisiä rihmoja. Helsingin edustan planktonlajisto on jo vaihtunut kevätlajistosta kesäiseksi, ja vallalla ovat pienet siimalliset lajit sekä viherlevät.

Voimakkaat tuulet ovat laantumassa. Tyynen sään jatkuessa ja meriveden lämpötilan noustessa leväkukintojen määrän odotetaan runsastuvan. Suojaisemmilla alueilla veden pinnalla saattaa näkyä kellertäviä siitepölyesiintymiä, jotka voivat muistuttaa erehdyttävästi sinilevää, mutta ne ovat harmittomia. 

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä 

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä:

www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu)

meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko) 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat
ympäristötarkastaja Lotta Kivikoski
puh. 040 3341614, uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue
tutkija Emil Vahtera
puh. 040 1530388, emil.vahtera@hel.fi

Kuvat

Kallahdeniemi. Kuva: Lotta Kivikoski.
Kallahdeniemi. Kuva: Lotta Kivikoski.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 23.1.202023.1.2020 17:37:44 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 23.1.2020. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 6.2.2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme