Uimaveden laatu hyvä, vesi ajankohtaan nähden viileää

Veden laatu oli nyt hyvä myös Vantaanjoen uimarannoilla Tapaninvainiossa ja Pakilassa. Näiltä rannoilta haettiin viime viikon lopussa uusintanäytteet kohonneiden bakteeripitoisuuksien vuoksi. Tulokset valmistuivat alkuviikosta ja veden laatu osoittautui hyväksi. Kohonneet bakteeripitoisuudet johtuivat todennäköisesti runsaista sateista, jotka huuhtoivat epäpuhtauksia maalta uimaveteen. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat aina näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.
Uimarannoilla veden lämpötila on laskenut tuulisten ja viileiden säiden vaikutuksesta, ja uimavesi on varsin viileää vuodenaikaan nähden. Tällä viikolla veden lämpötila vaihteli tutkituilla rannoilla pääosin 13–18 asteen välillä.
Sinilevätilanne on rauhallinen Helsingin uimarannoilla, jopa poikkeuksellisen rauhallinen vuodenaikaan nähden. Tällä viikolla sinilevää ei havaittu näytteenoton yhteydessä millään rannalla, ja uinninvalvojat olivat havainneet vain muutamilla rannoilla pieniä määriä sinilevää.
Merialueella sinilevän määrä on lisääntynyt hieman
Vesinäytteitä otettiin tällä viikolla Helsingin edustalta enimmäkseen ulompaa mereltä, mutta myös lahtialueilta. Meriveden pintalämpötila kaupungin edustalla on nyt noin 14–17 astetta. Lämpötilat ovat vuodenaikaan nähden keskimääräistä alhaisempia.
Sinilevien määrä Helsingin merialueilla on lisääntynyt hieman viime viikosta. Ulkosaaristosta otetuissa näytteissä havaittiin viime viikkoja runsaammin Aphanizomenon- ja Dolichospermum-sukujen rihmamaista sinilevää. Näistä Dolichospermum-suvun levät voivat muodostaa myrkyllisiä kukintoja. Lahtialueilta otetuissa näytteissä sinilevien määrä oli vähäinen.
Sinilevät ovat tavallisesti runsaimmillaan heinäkuun lopussa ja elokuun alussa. Tuulisesta säästä johtuen sinilevät ovat kuitenkin nyt sekoittuneena syvemmälle vesipatsaaseen, eikä laajoja pintaesiintymiä ole päässyt muodostumaan.
Sinilevien runsastumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa veden korkea ravinnepitoisuus, lisääntynyt valon määrä sekä kohonnut lämpötila. Tyynellä säällä vedessä olevat sinilevät voivat nousta pintaan ja muodostaa nopeastikin näkyviä leväkukintoja.
Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä
Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.
Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta.
Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä.
- http://www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu)
- meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)
- Uimaveden lämpötilat Helsingissä https://uiras.fvh.io/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Uimarannat:
Lotta Kivikoski
ympäristötarkastaja
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 040 334 1614
kymp.uimavesilaatuvalvonta@hel.fi
Merialue:
Annaliina Skyttä
tutkimusapulainen
puh. 040 626 6429
annaliina.skytta@hel.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Senaatintorilla parannetaan tapahtumapuitteita4.7.2025 10:31:51 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki rakentaa Senaatintorille sähkökeskuksia sekä vesi- ja viemärikaivot tapahtumien käyttöön. Työt alkavat heinäkuussa ja valmistuvat marraskuussa.
Nya spårövergångar gör spårvagnstrafiken smidigare i stadskärnan – fotgängare väjer för spårvagnarna4.7.2025 08:43:15 EEST | Pressmeddelande
Spårövergångar, som är bekanta från de nya snabbspårvägarna, finns nu även bland annat på Busholmen, i Gräsviken och i Böle. Övergångsställena har ändrats till spårövergångar för att spårvagnarna ska kunna hålla sig bättre till tidtabellen. Vid spårövergångarna ska fotgängarna väja för spårvagnar, men vid körbanan finns fortfarande ett övergångsställe. Efter de aktuella ändringarna har innerstadens spårvägsnät nu sammanlagt cirka 40 spårövergångar.
Uudet ylityspaikat sujuvoittavat raitiovaunujen liikennettä kantakaupungissa – jalankulkija väistää raitiovaunua4.7.2025 08:43:15 EEST | Tiedote
Uusien pikaraitioteiden varrelta tuttuja raitiotien ylityspaikkoja löytyy nyt myös muun muassa Jätkäsaaresta, Ruoholahdesta ja Pasilasta. Suojateitä on muutettu ylityspaikoiksi, jotta raitiovaunut pysyvät paremmin aikataulussa. Ylityspaikoilla jalankulkijan on väistettävä raitiovaunuja, mutta ajoradan kohdalla on edelleen suojatie. Nyt tehtyjen muutosten jälkeen kantakaupungin raitiotieverkolla on yhteensä noin 40 ylityspaikkaa.
Pitäjämäen Kutomotiellä uusitaan vesijohtoja3.7.2025 11:06:17 EEST | Tiedote
Katutyöt alkavat heinäkuussa ja valmistuvat joulukuussa 2025. Remontissa rakennetaan toinen jalkakäytävä kadulle ja mahdollistetaan uudisrakentaminen kadun ympäristössä.
Den förnyade Linnankoskiparken återspeglar helsingforsarnas önskemål3.7.2025 10:39:17 EEST | Pressmeddelande
Totalrenoveringen av Linnankoskiparken blir klar den 3 juli. Önskemålet om att renovera parken kom från stadsborna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme