Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimaveden laatu hyvä, vesi ajankohtaan nähden viileää

Jaa

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut otti tällä viikolla uimavesinäytteet itäisen Helsingin uimarannoilta. Veden laatu oli hyvä kaikilla idän uimarannoilla.

Laajasalon uimaranta, kuva Helsingin kaupunki / Sini Vuorikivi
Laajasalon uimaranta, kuva Helsingin kaupunki / Sini Vuorikivi

Veden laatu oli nyt hyvä myös Vantaanjoen uimarannoilla Tapaninvainiossa ja Pakilassa. Näiltä rannoilta haettiin viime viikon lopussa uusintanäytteet kohonneiden bakteeripitoisuuksien vuoksi. Tulokset valmistuivat alkuviikosta ja veden laatu osoittautui hyväksi. Kohonneet bakteeripitoisuudet johtuivat todennäköisesti runsaista sateista, jotka huuhtoivat epäpuhtauksia maalta uimaveteen. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat aina näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.  

Uimarannoilla veden lämpötila on laskenut tuulisten ja viileiden säiden vaikutuksesta, ja uimavesi on varsin viileää vuodenaikaan nähden. Tällä viikolla veden lämpötila vaihteli tutkituilla rannoilla pääosin 13–18 asteen välillä. 

Sinilevätilanne on rauhallinen Helsingin uimarannoilla, jopa poikkeuksellisen rauhallinen vuodenaikaan nähden. Tällä viikolla sinilevää ei havaittu näytteenoton yhteydessä millään rannalla, ja uinninvalvojat olivat havainneet vain muutamilla rannoilla pieniä määriä sinilevää.  

Merialueella sinilevän määrä on lisääntynyt hieman

Vesinäytteitä otettiin tällä viikolla Helsingin edustalta enimmäkseen ulompaa mereltä, mutta myös lahtialueilta. Meriveden pintalämpötila kaupungin edustalla on nyt noin 14–17 astetta. Lämpötilat ovat vuodenaikaan nähden keskimääräistä alhaisempia. 

Sinilevien määrä Helsingin merialueilla on lisääntynyt hieman viime viikosta. Ulkosaaristosta otetuissa näytteissä havaittiin viime viikkoja runsaammin Aphanizomenon- ja Dolichospermum-sukujen rihmamaista sinilevää. Näistä Dolichospermum-suvun levät voivat muodostaa myrkyllisiä kukintoja. Lahtialueilta otetuissa näytteissä sinilevien määrä oli vähäinen. 

Sinilevät ovat tavallisesti runsaimmillaan heinäkuun lopussa ja elokuun alussa. Tuulisesta säästä johtuen sinilevät ovat kuitenkin nyt sekoittuneena syvemmälle vesipatsaaseen, eikä laajoja pintaesiintymiä ole päässyt muodostumaan. 

Sinilevien runsastumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa veden korkea ravinnepitoisuus, lisääntynyt valon määrä sekä kohonnut lämpötila. Tyynellä säällä vedessä olevat sinilevät voivat nousta pintaan ja muodostaa nopeastikin näkyviä leväkukintoja. 

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä 

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla. 

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta. 

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat:
Lotta Kivikoski
ympäristötarkastaja
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 040 334 1614
kymp.uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue:
Annaliina Skyttä
tutkimusapulainen
puh. 040 626 6429
annaliina.skytta@hel.fi

Kuvat

Laajasalon uimaranta, kuva Helsingin kaupunki / Sini Vuorikivi
Laajasalon uimaranta, kuva Helsingin kaupunki / Sini Vuorikivi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 14.1.202114.1.2021 18:25:51 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 14.1.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 28.1.2021.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 12.1.202112.1.2021 16:13:45 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 12.1.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme