Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimaveden laatu pääosin hyvä, sinilevien määrä vähentynyt

Jaa

Tällä viikolla otettiin uimavesinäytteet Vantaanjoen uimarannoilta (Pakila, Pikkukoski, Tapaninvainio), Veijarivuoren rannalta, sekä saarista Uunisaaren, Pihlajasaaren ja Suomenlinnan uimarannoilta. Pakilan ja Tapaninvainion uimarantojen veden mikrobiologinen laatu oli heikentynyt vedessä havaittujen bakteerien vuoksi, ja molemmista otettiin uusintanäyte.

Veijarivuorenranta. Kuva: Miina Pohjolainen.
Veijarivuorenranta. Kuva: Miina Pohjolainen.

Tapaninvainion uusintanäyte oli hyvälaatuinen, mutta Pakilan uimarannan uusintanäyte oli laadultaan huono. Pakilan uimarannalta otettiin toinen uusintanäyte, jonka tulokset valmistuvat ensi viikon alussa. Muiden uimarantojen näytteet olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä.

Uimaveden lämpötila vaihteli tutkituilla rannoilla 18–19 asteen välillä. Sinilevää havaittiin näytteenottohetkellä vähäisiä määriä Pihlajasaaren, Uunisaaren sekä Suomenlinnan uimarannoilla.

Vähäinen sinilevämäärä, joka ei ole silmin havaittavissa, ei estä uimista. Jos vedessä näkyy runsaasti sinilevää, on suositeltavaa välttää uimista ja käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Etenkin lasten tulee välttää uimista, jos vedessä on sinilevää. Sinileväpitoista vettä ei tule niellä eikä käyttää talous-, kastelu- tai löylyvetenä. Lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät lemmikkieläimet pääse juomaan sinileväpitoista vettä.

Sinilevien määrä vähentynyt Helsingin merialueilla

Ympäristöpalvelut otti tällä viikolla vesinäytteitä Helsingin lahtialueilta. Vesinäytteissä havaittiin vähemmän sinileviä kuin edellisinä viikkoina. Useissa näytteissä esiintyi kuitenkin vielä pintakukintoja muodostavia Dolichospermum-, Aphanizomenon- ja Nodularia-suvun sinileviä. Näistä Dolichospermum-suvun levät saattavat muodostaa myrkyllisiä kukintoja ja Nodularia-suvun sinilevät tuottavat maksalle haitallista nodulariinia.

Vallitsevina leväryhminä ovat tällä hetkellä yksisoluiset pienet levät, kuten viher- ja nielulevät. Myös sinilevistä runsaimpana esiintyy pienisoluista lajistoa, joka ei muodosta pintakukintoja. Pienisoluisten levien runsaus saattaa näkyä sameana vetenä ja heikentyneenä näkösyvyytenä, mutta kyseisistä lajeista ei ole vaaraa ihmiselle.

Meriveden pintalämpötila Helsingin merialueilla on hieman laskenut viime viikosta ja on noin 17-asteista. Tämän viikon navakampien tuulten aikaan merkitsevä aallonkorkeus Suomenlinnan edustalla oli 0,7 metriä ja suurin yksittäinen aalto 1,4 metriä. Ulommilla merialueilla korkein yksittäinen aalto ylsi jopa 2,8 metriin kovimpien tuulten aikaan.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla. www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/.

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä: www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu) ja meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat

terveysinsinööri Arja Heinonen
puh. 09 310 31596, uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue

tutkimusavustaja Anni Jylhä-Vuorio
puh. 040 573 2051, anni.jylha-vuorio@hel.fi

Kuvat

Veijarivuorenranta. Kuva: Miina Pohjolainen.
Veijarivuorenranta. Kuva: Miina Pohjolainen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki kunnostaa Vanhankaupunginlahden lintuvettä23.8.2019 15:57:20 EESTTiedote

Kaupunkistrategiansa mukaisesti kaupunki vaalii arvokasta luontoaan ja toimii kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Vanhankaupunginlahden lintuvesi Natura 2000 -alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaa 2015–2024 toteutetaan kunnianhimoisesti nyt käynnissä olevalla valtuustokaudella. Apulaispormestari Anni Sinnemäki puhuu lauantaina 24.8. Viikissä Birdlife Suomen järjestämillä Lintumessuilla alueen hoidosta ja tavoitteista linnuston olosuhteiden parantamiseksi.

Sinilevää uimarannoilla enää vähäisiä määriä23.8.2019 12:47:06 EESTTiedote

Tällä viikolla otettiin uimavesinäytteet kolmeltatoista itäisen Helsingin uimarannalta. Viime viikonlopun ja alkuviikon sateiden huuhtoutumasta johtuen muutaman rannalla (Iso Kallahti, Rastila ja Tuorinniemi) bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla. Muiden uimarantojen näytteet olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme