Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uimavesien hygieeninen laatu hyvä

Jaa

Uimavesinäytteet haettiin tällä viikolla Tapaninvainiosta, Pakilasta ja Veijarivuoresta. Kaikki tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Uimaveden lämpötila on pysytellyt viime viikon kaltaisena, ja mitatut lämpötilat vaihtelivat 16–20 asteen välillä. Sinilevätilanne uimarannoilla on pysynyt rauhallisena, eikä sinilevää havaittu näytteenoton yhteydessä millään tutkitulla rannalla.

Pakilan uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Pakilan uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.

Helsingin ympäristöpalvelut valvoo yleisten uimarantojen veden laatua uimakauden 15.6.–31.8. ajan. Uimavesinäytteistä määritetään ulosteperäisten bakteerien määriä. Helsingissä on 25 yleistä uimarantaa, joista 12 on suuria yleisiä uimarantoja ja 13 pieniä yleisiä uimarantoja. Uimarannoista kolme sijaitsee Vantaanjoen rannalla ja muut merenrannoilla.

Merivesi viileää, sinileviä vähän 

Viime viikonlopun helteet lämmittivät merivettä, mutta merivesi on edelleen hieman tavanomaista viileämpää. Lämpimimmillään merivesi on suojaisissa lahdissa, joissa lämpötila on noin 20 astetta. Avoimemmilla vesialueilla, esimerkiksi Kruunuvuorenselällä jäädään vain 16 asteeseen.

Merialueen levätilanne on pysynyt maltillisena, sillä viileä merivesi on hillinnyt levien kasvua. Suuria tai laajoja leväkukintoja ei ole havaittu. Viime -ja toissavuoteen verrattuna sinilevätilanne on hyvä. Sinilevää on vesipatsaaseen sekoittuneena lähes kaikilla tarkkailuasemilla, mutta määrät ovat vähäisiä. Eniten sinileviä havaittiin ulkomerellä.

Havaituista sinilevistä suurin osa kuuluu viime viikkojen tapaan Aphanizomenon- ja Dolichospermum-sukuihin. Dolichospermum -suvun sinilevät ovat potentiaalisesti toksisia eli ne voivat muodostaa myrkyllisiä kukintoja. Sinilevät lisääntyvät jakautumalla ja lisääntyminen on otollisissa olosuhteissa nopeaa. Lisäksi sinilevät keijuvat vesipatsaassa, mistä syystä ne ovat alttiita tuulille ja virtauksille. Siksi levätilanne voi muuttua jopa tunneissa ja jokaisen uimaan tai veteen haluavan kannattaakin tehdä oma silmämääräinen havainnointi ennen uimista. Selvästi leväiseen veteen ei kannata mennä, eikä veteen tule päästää lemmikkejäkään.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä 

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla. 

http://www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta. 

https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä: 

http://www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu)

meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)

Uimaveden lämpötilat Helsingissä: https://uiras.fvh.io/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat

vs. terveysinsinööri Anni Jylhä-Vuorio
puh. 040 3502043
kymp.uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue

Tutkimusmestari Elias Haro
puh. 09 310 28479
elias.haro@hel.fi

Kuvat

Pakilan uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Pakilan uimaranta. Kuva: Lotta Kivikoski.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 1.10.20201.10.2020 18:37:04 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 1.10.2020. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 29.10.2020.

Helsingin digitaalinen kaupunkikasviopas on julkaistu – palkittiin vuoden kuntatekniikan saavutuksena1.10.2020 11:25:53 EESTTiedote

Kaupunkikasviopas linjaa, miten Helsinki säilyttää tunnusomaisen kasvilajistonsa, mutta vastaa samalla kaupungin muuttuviin tarpeisiin ja kehittää kaupunkiluonnon monimuotoisuutta. Oppaan lajiluettelon sadoista puista, pensaista, perennoista ja kukkasipuleista kuka tahansa voi tarkistaa, mitkä kasvit menestyvät kaupunkiympäristön vaativissa olosuhteissa – eli mitä myös omalle pihalle kannattaa istuttaa.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 29.9.202029.9.2020 18:12:47 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 29.9.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme