UKKO.fi

UKKO-kysely: Yli 56 % kevytyrittäjistä haaveilee oman yrityksen perustamisesta

Jaa

Yrityksiä perustettiin Suomessa yhteensä lähes 42 000 kappaletta viimeisen 12 kuukauden aikana (Tilastokeskus: aloittaneet yritykset 2020 Q4 - 2021 Q3). Samaan aikaan myös kevytyrittäjien määrä kasvoi tasaisesti. Halusimme selvittää kevytyrittäjiemme motiiveja yrittäjyyteen ja kiinnostusta esimerkiksi Y-tunnukselliseen yrittäjyyteen. Teimme loppuvuodesta 2021 kyselyn, johon saimme yli 2000 vastausta. Yli puolet vastaajista haaveilee oman yrityksen perustamisesta ja yli 80 prosenttia kokee, että kevytyrittäjänä toimiminen helpottaa yrittäjäksi siirtymistä.

Yli 56 % ilman Y-tunnusta toimivista kevytyrittäjistä haaveilee oman yrityksen perustamisesta, ilmenee viime vuoden lopulla tehdystä kevytyrittäjyyskyselystä. Samaan kyselyyn vastaajista yli 80 % on sitä mieltä, että kevytyrittäjyys helpottaa Y-tunnukselliseksi yrittäjäksi siirtymistä. Kysely oli avoinna loppuvuonna 2021 ja siinä kysyttiin UKKO-kevytyrittäjien ajatuksia yrittäjyydestä, työstä ja työn tulevaisuudesta. Kyselyyn vastasi yhteensä 2191 henkeä.

Y-tunnukseen liittyvä byrokratia mietityttää

Kevytyrittäjyys on yrittäjyyden muoto, jossa tekemistään töistä laskutetaan ilman omaa Y-tunnusta laskutuspalvelun kautta. Tällaisia yrittäjiä Suomessa on yhteensä noin 200 000 ja määrä on tasaisesti kasvanut vuosi vuodelta viimeisen kymmenen vuoden ajan. Koronan alkaessa vuonna 2020 kevytyrittäjien määrässä ei tapahtunut merkittäviä muutoksia, mutta pandemia vaikutti toki muutamaan toimialaan erityisen vahvasti.

Kysyimme kevytyrittäjiltämme heidän aikeistaan perustaa oma Y-tunnuksellinen yritys ja lisäksi ajatuksia siitä, mikä Y-tunnuksellisessa yrittäjyydessä pohdituttaa. Vastaajia huoletti erityisesti taloudellinen epävarmuus, yrittäjyyteen liittyvä byrokratia, yrityksen perustamiseen liittyvät kysymykset ja asiakkaiden riittävyys. Yli 48 prosenttia vastaajista ilmaisi kuitenkin kiinnostuksensa satunnaiseen yrittäjyyteen Y-tunnuksella. Toisaalta taas toiset 48 % piti kevytyrittäjyyttä ilman Y-tunnusta itselleen sopivimpana tapana yrittää tulevaisuudessa.

- Toiminimiyrittäjyys kiinnosti lähes 20 % kevytyrittäjistä, mutta meidän vastaajissamme satunnainen, keikkatyömäinen tai muun työn ohella tehtävä yrittäjyys kiinnosti toki eniten. Meillä on kevytyrittäjinä paljon eläkeläisiä ja opiskelijoita ja iso osa tekee kevytyrittäjänä työtä oman päivätyönsä rinnalla, Mika Lindholm UKKO.filtä kertoo.

Työn tekemisen hybridimalli, jossa oma tienesti ei koostu yhdestä purosta vaan useammasta, tulee kasvamaan entisestään vuonna 2022.

- Kun kokeilee ensin kevyesti ja helposti yrittämistä kevytyrittäjänä, taival Y-tunnukselliseen ja päätoimiseen yrittäjyyteen ei ole enää niin pitkä. Sen me näemme kauttamme perustettujen toiminimien määrästä selkeästi, Lindholm perustelee.

Lisätietoja:

Leena Honkajuuri, viestintäpäällikkö UKKO.fi, 040 1955943, leena.honkajuuri@ukko.fi

Mikäli olet kiinnostunut kyselytuloksista laajemmin, ota suoraan yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse.

Aiemman koronaan liittyvän kyselymme tulokset löytyvät täältä >>

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

UKKO.fi
UKKO.fi
Itämerenkatu 1
00180 HELSINKI

https://ukko.fi

Työelämä on muuttunut ja yrittäjyys on murroksessa. UKKO.fi mahdollistaa yrittäjyyden kaikille ja tekee yrittämisestä helppoa. Yhdeksän vuoden aikana UKKO.fi on saattanut yli 100 000 kevytyrittäjää yrittäjyyden polulle, heidän tekemästään työstä on maksettu veroja yli 115 miljoonaa euroa ja työtä on tehty yli 500 000 toimeksiannon verran. UKKO.fi on ollut tärkeässä roolissa myös harmaan talouden ehkäisemisessä. Tänä päivänä UKKO.fi auttaa myös toiminimiyrittäjiä ja lisäksi tarjoaa helppotajuista ja ymmärrettävää tietoa yrittäjyydestä kaikille avoimessa Yrittäjyyskoulussa. Koska aina kannattaa yrittää ja ilman yrittämistä UKKO.fikin olisi ollut vain yksi baarissa keksitty idea.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta UKKO.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme