Tammi

Ukrainalainen lastenkirja Ilmahälytysten lapset kuvaa lasten kokemusta sodasta

Jaa
Ukrainalaisen Larysa Denysenkon toinen suomennettu lastenkirja Ilmahälytysten lapset on syntynyt Kiovassa ilmahälytysten soidessa. Se näyttää, millaista on elää lapsena sodan keskellä, mutta myös sen, miten ihmisten keskinäinen tuki ja yhteys pitävät toivoa yllä. Teoksen ilmestyessä 24.2. Ukrainan sodan alkamisesta tulee täyteen vuosi. Keväällä 2022 Tammi julkaisi Denysenkon kirjan Maja ja ystävät Ukrainan lasten auttamiseksi. Myös uuden kirjan tuotto ohjataan Suomen Unicefin kautta lyhentämättömänä ukrainalaislasten hyväksi.
Larysa Denysenko on asunut ja kirjoittanut kotonaan Kiovassa koko sodan ajan.
Larysa Denysenko on asunut ja kirjoittanut kotonaan Kiovassa koko sodan ajan.

Ilmahälytysten lapset (kuvitus Olena London, suomennos Eero Balk) on Larysa Denysenkon toinen suomennettu lastenkirja, joka on syntynyt sodan keskellä. Viime keväänä ilmestyneen Maja ja ystävät -kirjan avulla kerättiin 50 000 euroa ukrainalaislasten auttamiseksi. 

Denysenko on pysynyt Kiovassa koko sodan ajan. Hän kertoo lasten tilanteesta sodan keskellä:

”Joulukuun virallisen tilaston viimeisimmät luvut Venäjän hyökkäyksen lapsiuhreista: 450. Meillä ei ole vieläkään tietoja Mariupolissa kuolleista, koska emme pääse väliaikaisesti miehitetyille alueille. Venäjän lapsiasiamies ilmoittaa ylpeänä ja kiitollisena, että hän on adoptoinut pojan Mariupolista. Tämä poika vietiin Mariupolista väkisin Venäjän alueelle, kukaan ei tiedä mitä hänen perheelleen tapahtui. Tämä on sotarikos. Venäjä kaappaa ukrainalaisia lapsia, tuhoaa heidän identiteettinsä, aivopesee ja altistaa heidät voimakkaalle Venäjän propagandalle."

"Ulkomaille sotaa paenneet lapset ovat aloittaneet koulunkäynnin. He kaipaavat kotiin, ikävöivät Ukrainaan jääneitä läheisiään. Kiovassa on nyt rauhallisempaa, olemme sopeutuneet energiapulaan. Lapset ovat tottuneet menemään pommisuojaan, koska ohjushyökkäyksiä on joka päivä. He yrittävät käydä koulua, mutta se on erittäin vaikeaa näissä olosuhteissa. Sota on aina lapsia vastaan. Kaikkien demokraattisten yhteiskuntien täytyy yhdistää voimansa ja toimittaa maamme kipeästi tarvitsemaa aseapua, jotta Ukraina voi suojella Ukrainan ja Euroopan lapsia", Denysenko vetoaa. 

Ilmahälytysten lapset -kirjaa on hyvä lukea yhdessä aikuisen kanssa. Kirja kertoo, että vaikka pommisuojat, ilmahälytykset ja pakolaisuus ovat ukrainalaislasten todellisuutta tällä hetkellä, jonain päivänä sota loppuu. 

Larysa Denysenko on kotimaassaan tunnettu kirjailija, lakimies, ihmisoikeusaktivisti, TV- ja radiotoimittaja ja Ukrainan PENin jäsen. Hän toimii YK:n hyvän tahdon lähettiläänä suvaitsevaisuuden lisäämiseksi Ukrainassa. Häneltä on suomennettu kaksi lastenkirjaa: Maja ja ystävät (Tammi 2022) ja Ilmahälytysten lapset (Tammi 2023).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Saara Tiuraniemi, kustantaja, Tammi, saara.tiuraniemi@tammi.fi,
+358 40 087 3335

Arvostelukappalepyynnöt: tiedotus@tammi.fi

Kuvat

Larysa Denysenko on asunut ja kirjoittanut kotonaan Kiovassa koko sodan ajan.
Larysa Denysenko on asunut ja kirjoittanut kotonaan Kiovassa koko sodan ajan.
Lataa
Ilmahälytysten lapset kuvaa lasten arkea sodan keskellä.
Ilmahälytysten lapset kuvaa lasten arkea sodan keskellä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tammi
Tammi
Lönnrotinkatu 18 A
00120 HELSINKI

010 5060 300http://www.tammi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tammi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme