Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Ukrainska skolor, daghem och sjukhus får stöd från Finland för att kunna trygga tillgången till energi

Dela

Finland beviljar sammanlagt 4,5 miljoner euro i extra stöd till Ukrainas energisektor. Stödet hjälper att täcka skolornas, daghemmens och sjukhusens akuta behov av energi och förbättrar energieffektiviteten på sikt.

Ryssland har under hösten och början av vintern slagit till mot Ukrainas energiinfrastruktur, och omkring 40 procent av strukturen är redan förstörd.

"Det som Ukraina mest akut behöver just nu är att man tryggar människornas möjligheter att få energi och bo i sina hem. Finlands extra stöd underlättar vanliga människors liv och förbättrar deras möjligheter att klara vintern", säger utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.

Finland beviljar det extra stödet på 4,5 miljoner euro genom östeuropeiska partnerskapet för energieffektivitet och miljö (E5P-fonden). E5P som inledde verksamheten 2010 ger stöd till kommunernas projekt för energieffektivisering och energitrygghet. Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari har E5P-projekten avpassats efter de akuta behov som kriget orsakar.

Finlands extra stöd hjälper Ukraina att trygga bland annat skolornas, daghemmens och sjukhusens tillgång till energi. Till exempel i Dnipro som har närmare en miljon invånare, ordnar man fram reservkraftaggregat till 24 skolor och daghem och skyddsrum för att säkra att uppvärmningen och belysningen också ska fungera under elavbrott. I Kiev bidrar man igen till energieffektiv uppvärmning på daghem och i skolor, och hjälper på det sättet att stabilisera energiläget i staden.

"Utöver detta förbättrar man också Ukrainas energieffektivitet: utvecklar bland annat fjärrvärmesystemen, avfallshanteringen och energieffektiva lösningar för kollektivtrafiken", säger minister Skinnari.

Ukraina är ett av de länder som förbrukar mest energi per invånare. Landet måste göra stora investeringar för att modernisera infrastrukturen, öka energieffektiviteten och användningen av förnybara energikällor.

Finland har stött E5P-fonden som förvaltas av Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) långsiktigt sedan fonden lanserades. Ytterligare ger Finland Armenien, Azerbajdzjan, Georgien och Moldavien 400 000 euro i stöd per land.

Utöver det stöd som Finland kanaliserar via E5P-fonden planerar Finland stöd till ukrainska kommuner för att hjälpa dem att planera och genomföra åtgärder för hållbar återhämtning inom energisektorn och för att reparera krigsskador.

Ytterligare information:

Emmi Mäkelä, utvecklings- och utrikeshandelsministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 473 6694

Matti Väänänen, utvecklingspolitisk rådgivare/teamledare, enheten för Östeuropa och Centralasien, tfn +358 295 350 702

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum