SDP EDUSKUNTA

Ulkoasiainvaliokunnan sd-edustajat: Historiallinen Nato-lainsäädäntö etenee

Jaa
SDP:n valiokuntaryhmä kiittelee hallituksen ja eduskuntapuolueiden yhteistyötä Nato-jäsenyyttä koskevan kansallisen lainsäädännön saattamiseksi valmiiksi vielä tämän vaalikauden aikana. Eduskunta käsitteli ulkoasiainvaliokunnan mietintöä Suomen liittymisestä sotilasliitto Natoon tiistaina 21.2.

- Eduskunta käsitteli tänään historiallista Nato-lainsäädäntöä. Ulkoasiainvaliokunnan yksimielisessä mietinnössä korostetaan Suomen ensisijaisena tavoitteena Suomen ja Ruotsin liittymistä puolustusliitto Natoon yhdessä ja mahdollisimman nopeasti. Niin ikään valiokunnan päätösehdotuksessa viitataan sekä Suomen että Ruotsin liittymispöytäkirjoihin eli sitoudumme jo nyt hyväksymään myös Ruotsin jäseneksi, mikäli Suomi ehtisi Natoon ensin. Odotamme, että myös Ruotsi ratifioi samoin perustein Suomen jäsenyyden, vaikka sitä tuskin tarvitaan. Näin signaloimme sitä, että emme tee eroa jäsenyysprosessiemme välillä, vaikka joku vielä niin haluaisi tehdä. Lähdemme siitä, että molempien maiden Nato-jäsenyys tulee tapahtumaan Vilnan huippukokoukseen mennessä, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja kommentoi.

- Nato-jäsenyys on meille merkittävä askel. Suomi tulee sen myötä osaksi Naton yhteistä puolustusta ja viidennen artiklan mukaisten turvatakuiden piiriin. Suomen puolustusratkaisun peruslähtökohta pysyy kuitenkin samana. Suomen oman kansallisen puolustuksen kehittäminen perustuu jatkossakin koko maan ja sen väestön puolustamiseen, yleiseen asevelvollisuuteen ja tiivistyvään kansainväliseen yhteistyöhön. Nato-jäsenyys ei myöskään poista Suomen ensisijaista omaa vastuuta puolustuksensa järjestämisestä. Puolustuksemme vahvistamisen ohella Suomen tulee panostaa rauhan edistämiseen niin Euroopassa kuin laajemmin. Se ei saa unohtua nyt tällä varautumisenkaan aikakaudella, ulkoasiainvaliokunnan jäsen Kristiina Salonen sanoo.

- Kärjistyvän voimapolitiikan maailmassa Suomen puolustusintressien ajaminen tapahtuu tehokkaimmin osana laajempaa yhteisöä. Nato tulee olemaan meille keskeinen puolustusyhteistyön ja siihen liittyvän suunnittelun viitekehys. Se ei kuitenkaan vähennä tarvetta aktiiviselle EU-politiikalle. Aivan kuten ulkoasiainvaliokunta korostaa mietinnössään, että Nato-jäsenyys ei muuta EU:n asemaa Suomen keskeisimpänä ulkopoliittisena vaikutuskanavana ja Suomen tärkeimpänä turvallisuusyhteisönä, ulkoasiainvaliokunnan jäsen Johannes Koskinen kommentoi.

- Naton jäseninä niin Suomi kuin Ruotsi tulevat olemaan turvallisuuden tuottajia – ei kuluttajia. Itämeren alueen vakaus ja Pohjolan turvallisuus ovat vahvasti molempien maiden intressissä. Olemme myös keskeisessä asemassa niiden mahdollistajina. Nato ja sen jäsenmaiden tuoma lisäturva tulee edistämään niin Suomen ja Ruotsin kuin koko Pohjolan vakautta, ulkoasiainvaliokunnan jäsen Kimmo Kiljunen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erkki TuomiojaKansanedustaja

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lindtman: "Tämän kirkkaammaksi vaaliasetelma ei tule: ainut vaihtoehto uudelle talousoikeistohallitukselle on, että SDP nousee vaalien ykköspaikalle"17.3.2023 09:38:21 EET | Tiedote

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Kai Mykkäsen esiintyminen Ilta-Sanomissa ei jättänyt enää mitään arvailujen varaan. Kokoomus kertoo avoimesti tavoittelevansa uudenlaista ”talousoikeistolaista hallitusta” yhdessä perussuomalaisten kanssa. Rakenteilla on Suomen sodanjälkeisen historia oikeistolaisin hallitus, jos vain vaalitulos sen mahdollistaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme