Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Ulkoilmakonsertteja voidaan järjestää Helsingissä aikaisempaa enemmän

Jaa

Vuonna 2022 Helsingin tärkeimmillä tapahtuma-alueilla voidaan pitkän pandemia-ajan jälkeen järjestää edellisiä vuosia enemmän kello 22.00 jälkeen päättyviä ulkoilmakonsertteja. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto käsitteli konserttien päättymisaikalinjauksia kokouksessaan 17. maaliskuuta.

Flow-festivaali Suvilahdessa vuonna 2019. Kuva: Jussi Hellsten / Helsingin kaupunki.
Flow-festivaali Suvilahdessa vuonna 2019. Kuva: Jussi Hellsten / Helsingin kaupunki.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut on vuodesta 2016 lähtien laatinut suosituimmille tapahtuma-alueille päättymisaikalinjauksen ympäristöön leviävän melun rajoittamiseksi.

Päättymisaikalinjaukset koskevat kello 22.00 jälkeen päättyvien ulkoilmakonserttien ja -tapahtumien lukumäärää ja päättymisaikoja Helsingin tärkeimmillä tapahtuma-alueilla: Kansalaistori ja Töölönlahden puisto, Suvilahti, Olympiastadion, Kaisaniemi ja Malmin entinen lentokenttä.

Tärkeimmillä tapahtuma-alueilla yksittäisellä tapahtumalla voi olla vuonna 2022 jaoston päätöksen mukaan enintään kolme kello 22.00 jälkeen päättyvää tapahtumapäivää seitsemän vuorokauden aikana. Kolmannen tapahtumapäivän on päätyttävä viimeistään klo 23.00.

Näiden alueiden myöhäiset tapahtuma-ajat jaetaan kaupungin tapahtumien koordinaatioryhmässä meluaikalinjausten priorisointimallin mukaisesti, ja jaosta päättää kaupungin viestintäjohtaja.

Kaikista kello 22.00 jälkeen päättyvistä ulkoilmatapahtumista, joissa käytetään äänentoistoa, tulee lisäksi tehdä meluilmoitus. Tapahtumajärjestäjien tulee jättää tapahtumaa koskeva meluilmoitus kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle viimeistään 30 päivää ennen tapahtumaa.

Meluilmoituksista päättää ympäristönsuojeluviranomainen, joka tekee päätökset ympäristönsuojelulain nojalla, ympäristö- ja lupajaoston päättymisaikalinjauksiin perustuen ja priorisointimallin mukaisia valintoja hyödyntäen. Tapahtuman järjestäjältä voidaan edellyttää meluilmoituksessa tehdyssä päätöksessä yöajalta (kello 22.00 eteenpäin) ympäristömelun osalta FINAS-akkreditoidun tai Suomen ympäristökeskuksen sertifioiman ympäristömelumittaajan tekemä meluselvitys sekä melumittaukset.

”Muillakin, kuin näillä edellä mainituilla, tapahtumapaikoilla on toki mahdollista järjestää kello 22.00 jälkeen päättyviä ulkoilmatapahtumia. Näiden linjausten ulkopuolelle jäävien tapahtumapaikkojen kohdalla käytetään tapauskohtaista harkintaa ja kello 22 jälkeen päättyvät tapahtumat ovat mahdollisia, mikäli perusteltua estettä niille ei ole. Myöhäisiä päättymisaikoja voidaan tapauskohtaisesti harkita lisäksi esimerkiksi uudenvuodenaattona, vapunaattona, juhannusaattona ja Taiteiden yönä”, kertoo tiimipäällikkö Elina Salo-Miilumäki Helsingin ympäristöpalveluista.

Uusien päättymisaikalinjausten myötä ympäristöpalvelut tulee syksyllä uusimaan vuosina 2015 ja 2018 toteutetun asukaskyselyn ulkoilmakonserttien vaikutuksista. Ympäristö- ja lupajaosto käsittelee päättymisaikalinjausta vuodelle 2023 asukaskyselyn tulosten ja tapahtumista saadun asukaspalautteen perusteella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö
Katariina Serenius
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
puh. 09 310 37982
katariina.serenius@hel.fi

Tiimipäällikkö
Elina Salo-Miilumäki
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
puh. 09 310 26860
elina.salo-miilumaki@hel.fi

Kuvat

Flow-festivaali Suvilahdessa vuonna 2019. Kuva: Jussi Hellsten / Helsingin kaupunki.
Flow-festivaali Suvilahdessa vuonna 2019. Kuva: Jussi Hellsten / Helsingin kaupunki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin päästöt eivät laske odotetusti – Hiilineutraali Helsinki -ohjelmaa päivitetään12.8.2022 12:03:31 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuonna 2030. Vaikka merkittäviä päästövähennyksiä on jo saatu tehtyä, kehitys on tavoitteeseen nähden liian hidasta – HSY:n päästölaskennan mukaan kaupungin päästöt pysyivät vuonna 2021 edellisen vuoden tasolla. Hiilineutraali Helsinki -ohjelmalla tähdätään suorien päästöjen vähentämiseen, ja kaupunki vastaa haasteeseen päivittämällä ohjelman.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme