Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ulkomaalaisomisteisten yritysten merkitys kasvussa Helsingin seudulla – muodostavat yli neljäsosan alueen kokonaisliikevaihdosta

Jaa
Ulkomaalaisomisteisten yritysten taloudellinen painoarvo on huomattava, vaikka niiden määrä koko yrityskentästä on vain muutamia prosentteja. Vuonna 2021 neljäsosa Helsingin seudun yrityssektorin työvoimasta työskenteli ulkomaalaisomisteisissa yrityksissä. Koko Suomen ulkomaalaisomisteisista yrityksistä noin 41 prosenttia toimii Helsingissä ja noin 71 prosenttia Helsingin seudulla. Tiedot selviävät tuoreesta Helsingin kaupunginkanslian tutkimusjulkaisusta Ulkomaalaisomisteiset yritykset Helsingin seudulla.

Helsingin seudulla toimivasta reilusta 100 000 yrityksestä kolme prosenttia oli ulkomaalaisomisteisia vuonna 2021. Ne työllistivät noin 26 prosentin osuuden Helsingin seudulla yksityisissä yrityksissä työskentelevästä työvoimasta. Ulkomaalaisomisteisten yritysten 52,5 miljardin euron liikevaihto oli 27 prosenttia kaikkien alueella toimivien yritysten liikevaihdosta. Kasvussa olevasta markkinaosuudesta huolimatta Pohjoismaiden ja Baltian maiden välinen vertailu osoittaa, että Suomi jää verrokkimaistaan jälkeen ulkomaalaisomisteisten yritysten lukumäärässä.
 
Helsinki on Suomen kansainvälisen yritystoiminnan keskus

Koko Suomen ulkomaalaisomisteisista yrityksistä noin 41 prosenttia on sijoittanut toimintansa Helsinkiin. Ulkomaalaisomisteisten yritysten osuus kaikista Helsingin yrityksissä työskentelevistä työntekijöistä oli 24 prosenttia. Helsingin yritysten vajaan 100 miljardin euron kokonaisliikevaihdosta ulkomaalaisomisteisilla yrityksillä oli niin ikään 24 prosentin osuus.

Tukku- ja vähittäiskauppa, informaatio ja viestintä sekä teollisuus suurimmat toimialat

Merkittävimmät ulkomaalaisomisteisten yritysten toimialat Helsingin seudulla ovat tukku- ja vähittäiskauppa, informaatio ja viestintä sekä teollisuus. Helsingin elinkeinorakenne on muuta maata palveluvaltaisempi ja informaation ja viestinnän toimialan merkitys korostuu suhteessa muihin toimialoihin. Tukku- ja vähittäiskaupan sekä teollisuuden vaikutus on suuri Helsingin naapurikunnissa, joissa on tilaa suurille logistiikkakeskuksille ja toimitilojen neliöhinnat ovat Helsingin keskustaa maltillisemmalla tasolla.

Helsingin seudulla vuonna 2021 tukkukaupan ulkomaalaisomisteiset yritykset työllistivät 26 000 henkilöä ja teollisuudenalan ulkomaalaisomisteiset yritykset 18 000 henkilöä. Helsingin informaation ja viestinnän toimialan ulkomaalaisomisteisissa yrityksissä työskenteli miltei 15 000 henkilöä vuonna 2021.

Ruotsi ja Yhdysvallat suurimmat omistajamaat

Ruotsalaisomisteiset yritykset muodostavat noin 24 prosentin osuuden kaikista Helsingin seudulla toimivista ulkomaalaisomisteisista yrityksistä. Ruotsin jälkeen suurimmat omistajamaat ovat Yhdysvallat, Saksa ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Helsinkiin sijoittuneet ruotsalaisomisteiset yritykset tuottivat noin 5,4 miljardin euron ja yhdysvaltalaisomisteiset yritykset noin 3,7 miljardin euron yhteenlasketun liikevaihdon vuonna 2021.


Ulkomaalaisomisteiset yritykset Helsingin seudulla (pdf)


Lisätietoja:

Tutkija Henri Mikkola
Kaupunginkanslia
henri.mikkola@hel.fi 
Puh. 040 481 8620


Erikoistutkija Eero Aalto
Kaupunginkanslia
eero.aalto@hel.fi 
Puh. 040 516 2561

Viestinnän yhteyshenkilö
Katri Lehtonen
Kaupunginkanslian viestintä
katri.lehtonen@hel.fi
Puh. 040 167 7302

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme