Tilastokeskus

Ulkomaanmatkailu vahvassa kasvussa loppuvuonna – matkojen määrä enää viidenneksen pienempi kuin ennen koronaa

Jaa
Ulkomaan vapaa-ajan matkojen määrä kasvoi merkittävästi loppuvuoden aikana. Matkoja tehtiin syys-joulukuussa risteilyt ja päivämatkat mukaan lukien noin kaksi miljoonaa. Matkoja tilastoitiin lähes kaksi kolmasosaa enemmän kuin vuotta aiemmin, mutta vielä viidenneksen vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2019.

”Kolmannes yöpymisen sisältäneistä ulkomaan vapaa-ajanmatkoista suuntautui Etelä-Eurooppaan, jonka osalta matkailu palautui jo pandemiaa edeltäneelle tasolle. Esimerkiksi Espanjaan matkailtiin yhtä paljon kuin ennen koronaa”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Marianne Laalo sanoo.
Suomalaisten matkailu Viroon ei ole elpynyt samassa mittakaavassa. Vapaa-ajanmatkoja Viroon tehtiin syksyllä 2022 edelleen yli kolmanneksen vähemmän kuin ennen pandemiaa.
Kotimaan matkailussa loppuvuosi oli hieman vuodentakaista hiljaisempi. Yön yli kestäneitä kotimaan vapaa-ajan matkoja tehtiin syys-joulukuussa noin 7,3 miljoonaa eli 13 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.
”Laskua tapahtui vain ilmaisen majoituksen sisältäneissä matkoissa eli käytännössä matkoissa omalle mökille tai sukulaisten luokse. Maksullisen yöpymisen matkoja oli yhtä paljon molempina vuosina”, Laalo kertoo.
Etätyösuositusten päättyminen näkyi työmatkoissa, joiden määrä kasvoi selvästi vuodentakaisesta. Yön yli kestäneitä kotimaan työmatkoja tehtiin yhteensä 1,3 miljoonaa eli lähes kaksi kertaa viimevuotista enemmän. Ulkomaan työmatkoissa kasvu oli suhteellisesti vielä suurempaa.
”Yön yli kestäneitä ulkomaan työmatkoja tilastoitiin noin puoli miljoonaa eli lähes kolminkertainen määrä verrattuna syksyyn 2021. Kasvusta huolimatta matkoja oli kuitenkin vielä 40 prosenttia vähemmän kuin syksyllä 2019.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme