Eläketurvakeskus (ETK)

Ulkomaille työhön lähteviä EU-alueella yhä enemmän

Jaa

Ulkomaille työhön lähtevä voi säilyttää kytkennän kotimaan sosiaaliturvaan ja etuisuuksiin ja välttyä kohdemaan sivukuluilta. Tämän hän osoittaa A1-todistuksella.

Piirroskuva: Jouko Ollikainen
Piirroskuva: Jouko Ollikainen

Todistuksen voi saada, kun lähtee tilapäisesti työhön EU-maahan tai maahan, jonka kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus. Todistuksella pystyy osoittamaan, että on siirtynyt toiseen maahan työskentelemään esimerkiksi lähetettynä työntekijänä.

Työvoiman liikkuvuuden volyymista kertoo se, että EU-alueella jäsenvaltiot antoivat vuonna 2017 lähes kolme miljoonaa A1-todistusta.

– EU:n sisäisten siirtotyöläisten panos on vuosi vuodelta isompi ja kasvaa kovaa vauhtia. Osaltaan syy todistusmäärien kasvuun löytyy kuitenkin myös tiukentuneista kontrolleista, kertoo kehityspäällikkö Karoliina Nurmi Eläketurvakeskuksen lakiosastolta.

Euroopan komission tilastoista selviää, että Suomeen saapui noin 23 000 (2017) lähetettyä työntekijää A1-todistuksella, pääosin Virosta, Saksasta ja Puolasta.

Vuonna 2018 Suomesta myönnettiin yli 12 000 A1-todistusta ulkomaille lähteville. Kasvu on Suomessakin ollut voimakasta, sillä vuonna 2018 todistuksia myönnettiin noin 2 000 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Pelkästään Puola myöntää noin 600 000 A1-todistusta vuosittain. Slovenian työvoimasta arviolta viisi prosenttia on ollut ulkomailla työskentelemässä. EU-alueella muut suurimmat A1-myöntäjämaat ovat Saksa, Espanja ja Italia. Suurimpana toimialana erottuu rakennussektori, mutta myös kuljetusalalla työvoiman kansainvälinen liikkuvuus on suurta.

Robotiikka nopeuttaa palvelua

Myönnettyjen todistusten määrät ovat Suomessa yli kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Suomesta lähtevien osalta Eläketurvakeskus tekee ratkaisun A1-todistuksen saamisesta.

Käsittely nopeutuu, kun hakemuksen jättää sähköisessä palvelussa. Osa sähköisenä saapuneista hakemuksista saadaan ratkaistua automaattisesti. Sähköisten palveluiden käyttäjänä asiakas voi myös tarkistaa vireillä olevan asiansa tilan.

– Automatisoidusti ratkaisemme jo kolmasosan hakemuksista. Näin pystymme toimittamaan valmiin A1-todistuksen suoraan paluupostissa työnantajalle ja työntekijälle, Nurmi kertoo.

Eläketurvakeskuksen asiantuntijat tekevät myös paljon yhteistyötä kohdemaiden kanssa ulkomaantyön vakuuttamisasioiden selventämiseksi. Jos lähetetyn työntekijän statuksen ehdot eivät täyty, työntekijä ohjataan hakeutumaan työskentelymaan sosiaaliturvan piiriin.

Aiheesta lähemmin:

Työvoiman liikkuvuudesta tietokantoja ja aikasarjoja (Euroopan komission tilastot)
Tilastotietoa lähetetyistä työntekijöistä (Etk.fi-verkkopalvelussa)
Ulkomaantyön vakuuttaminen ja todistuksen hakeminen (Etk.fi-verkkopalvelussa)
Eläketurvakeskuksen asiakaspalvelun yhteystiedot

Lisätietoja: 

Kehityspäällikkö Karoliina Nurmi, 029 411 2357, karoliina.nurmi(at)etk.fi

Mikä on A1-todistus?

  • Tilapäisesti toisessa EU-maassa tai sosiaaliturvasopimusmaissa työskentelevä voi kuulua lähettäjämaan (esim. Suomen) sosiaaliturvaan.
  • Kaikissa EU-maissa samanmuotoinen A1-todistus osoittaa, että työntekijään sovelletaan lähtömaan sosiaaliturvalainsäädäntöä.
  • A1-todistuksen saaneesta henkilöstä lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut maksetaan A1-todistuksen myöntäneeseen maahan eikä työskentelymaahan.
  • EU-säännösten mukaan henkilöön tulee soveltaa vain yhden maan lainsäädäntöä kerrallaan. Pääsääntö on, että työ vakuutetaan työskentelymaan mukaan.

 Mitä hyötyä A1-todistuksesta?

  • A1-todistus määrää, että ulkomaantyötä teettävä yritys maksaa sosiaalivakuutusmaksut lähtömaahan (Suomeen).
  • Työntekijän eläke karttuu tällöin Suomen lainsäädännön mukaan. Lisäksi esimerkiksi sairauspäivärahat saadaan Suomesta.
  • Eläketurvakeskus myöntää todistuksen, lähettää sen hakijalle sekä ilmoittaa myöntämästään A1-todistuksesta Kelalle ja eläkelaitokselle.
  • Kela lähettää eurooppalaisen sairaanhoitokortin toisessa EU-maassa työskentelevälle.

Avainsanat

Kuvat

Piirroskuva: Jouko Ollikainen
Piirroskuva: Jouko Ollikainen
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Kirjurinkatu 3
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Tre av fem företagare planerar att fortsätta arbeta efter att ha uppnått pensionsåldern19.6.2019 09:00:00 EESTTiedote

Företagare tror klart oftare än löntagare att de kommer att fortsätta arbeta. Största orsaken är att arbetet är trevligt och intressant, men det finns också ekonomiska skäl i bakgrunden. Endast hälften av företagarna upplever att de betalar in till en tillräcklig pension för sig själva. En del tänker fortsätta arbeta för att de har tjänat in för lite pension.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme