Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Ulkoministeri Haavisto Geneveen YK:n ihmisoikeusneuvostoon ja aseidenriisuntakonferenssiin

Jaa
Ulkoministeri Pekka Haavisto vierailee Genevessä, Sveitsissä 26.–27. helmikuuta. Hän pitää Suomen kansallisen puheenvuoron YK:n ihmisoikeusneuvoston 52. istunnon korkean tason osuudessa 27. helmikuuta.

Ihmisoikeusneuvosto on YK:n tärkein hallitustenvälinen ihmisoikeuksia suojeleva ja edistävä elin.

”YK:n ihmisoikeusneuvostolla on tärkeä mandaatti huolehtia ihmisoikeuksien toteutumisesta kaikkialla maailmassa. Tämä on erityisen keskeistä muistaa juhlistaessamme YK:n ihmisoikeusjulistuksen 75-vuotista taivalta tänä vuonna. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ja kaikki YK:n jäsenvaltiot ovat sitoutuneet ihmisoikeuksiin”, toteaa ulkoministeri Haavisto.

Suomen jäsenyyskausi ihmisoikeusneuvostossa alkoi vuoden 2022 alussa. Ihmisoikeusneuvoston jäsenenä Suomi edistää järjestelmällisesti naisten ja tyttöjen oikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa, haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden ja ryhmien oikeuksia sekä vastuuvelvollisuuden toteutumista. Vapaan kansalaisyhteiskunnan, ihmisoikeuspuolustajien ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun riippumattoman työn tukeminen ovat myös vahva osa Suomen jäsenyyskautta.

Ulkoministeri Haavisto osallistuu myös Geneven aseidenriisuntakonferenssin korkean tason istuntoon, jossa hän pitää Suomen kansallisen puheenvuoron. Lisäksi ministeri Haavisto osallistuu Suomen järjestämään korkean tason sivutapahtumaan vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumisesta konfliktitilanteissa.

Ulkoministeri Haavisto tapaa Genevessä kahdenvälisesti muun muassa YK:n pääsihteerin António Guterresin. Haavistolla on myös useita tapaamisia muiden valtioiden ulkoministerien ja kansainvälisten järjestöjen johdon kanssa. Genevessä käytävissä keskusteluissa ovat esillä muun muassa Suomen jyrkästi tuomitsema Venäjän laiton hyökkäyssota Ukrainassa sekä Afganistanin, Iranin ja Palestiinalaisalueen ajankohtaiset tilanteet.

Lisätietoja

Sampo Saarinen, ulkoministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 404

Ann-Mari Fröberg, tiiminvetäjä, ihmisoikeuspolitiikan yksikkö, puh +358 295 350 896

Suvi Tuominen, lähetystöneuvos, ihmisoikeuspolitiikan yksikkö, puh. +358 295 350 735

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Lue lisää

Suomi YK:n ihmisoikeusneuvostossa

Suomen pysyvä edustusto Genevessä

Ihmisoikeusneuvoston verkkosivut (englanniksi)

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme