Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Ulkoministeri Haavisto vieraili Somaliassa

Jaa
Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili Mogadishussa, Somaliassa 7. huhtikuuta. Hän tapasi Somalian presidentti Hassan Sheikh Mohamudin, ulkoministeri Abshir Omar Jaman, ympäristö- ja ilmastoministeri Khadija M. Almakhzoumin sekä kansainvälisiä toimijoita.

Asialistalla tapaamisissa olivat muun muassa Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, kahdenväliset suhteet, Somalian ja Afrikan sarven alueen poliittiset- ja rauhanprosessit sekä ympäristö- ja ilmastokysymykset. Ulkoministerien tapaamisessa sovittiin Suomen ja Somalian välisten poliittisten konsultaatioiden aloittamisesta.

”Somalian viime vuonna valittu hallitus on aloittanut aktiivisen terrorisminvastaisen sodan ja pyrkii samalla etenemään valtionrakennuksessaan. Suomi tukee Somaliaa demokratian ja vakauden edistämisessä sekä köyhyyden poistamiseksi. Vein valtiojohdolle viestiä sen tärkeydestä, että Somalia tukee kansainvälisen yhteisön ponnistuksia Venäjän hyökkäyssodan lopettamiseksi Ukrainassa”, ulkoministeri Haavisto sanoo.

Ulkoministeri Haavisto tapasi vierailunsa aikana Somaliassa työskenteleviä suomalaisia. ”Lukuisia suomalaisia asiantuntijoita ja sotilaita työskentelee Somaliassa EU:n ja YK:n kriisinhallintaoperaatioissa. Lisäksi Suomen somalidiaspora tekee erittäin arvokasta työtä Somalian jälleenrakennuksessa ja maidemme välisten suhteiden edistämiseksi.”

Ulkoministeri Haavisto tapasi Somalian ympäristö- ja ilmastoministeri Khadija M. Almakhzoumin. Hän allekirjoitti alkuvuodesta laaditun ympäristöministeriöiden välisen yhteisymmärryspöytäkirjan Suomen puolesta. Suomi ja Somalia ovat sopineet tiiviimmästä vuoropuhelusta ilmastonmuutokseen, luontokatoon, ympäristöongelmiin ja saastumiseen vastaamiseksi sekä Somalian vastaperustetun ympäristö- ja ilmastoministeriön kapasiteetin vahvistamiseksi.

”Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Somaliassa hyvin konkreettisesti, ja Afrikan sarven historiallinen kuivuusjakso on ajanut maan nälänhädän partaalle. Ympäristö- ja ilmastovaikutukset myös ruokkivat konflikteja. On tärkeää tukea Somaliaa erilaisissa pitkän aikavälin ratkaisuissa, jotka johtavat esimerkiksi kestävämpään maankäyttöön ja mahdollistavat paremmat elinolot.”

Lisätietoja:

  • Toni Sandell, ulkoministerin erityisavustaja, puh. +358 295 350 748
  • Matleena Virkkunen, Afrikan sarvi -tiiminvetäjä, Afrikan sarven ja Itäisen Afrikan yksikkö, puh. +358 295 350 745

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme