Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Ulkoministeriö osoittaa Suomen tukea Ukrainalle ja kunnioittaa Venäjän hyökkäyssodan uhreja

Jaa
Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan alkamisesta Ukrainaan tulee perjantaina 24. helmikuuta kuluneeksi tasan vuosi. Ulkoministeriö huomioi vuosipäivän näkyvästi. Suomi haluaa osoittaa tukeaan Ukrainalle ja Ukrainan kansalle ja samalla muistaa Venäjän hyökkäyssodan uhreja.

Hyökkäyksen vuosipäivänä julkaistaan ulkoministeri Pekka Haaviston allekirjoittama Suomen kansallinen julkilausuma, jossa tuomitaan Venäjän aloittama laiton hyökkäyssota sekä vaaditaan Venäjältä sotatoimien välitöntä pysäyttämistä ja Venäjän asevoimien vetämisestä pois Ukrainan alueelta. Julkilausuma myös vahvistaa Suomen vankkumattoman tuen Ukrainalle ja ukrainalaisille.

Vuosipäivän iltana ulkoministeri Haavisto laskee kynttilän Helsingin Tuomiokirkon portaille Venäjän hyökkäyssodan uhrien muistolle osana Senaatintorilla järjestettävää Valoa Ukrainaan -tapahtumaa. Myös pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist osallistuu tapahtumaan.

Ministeri Haaviston puheenvuoro avaa perjantaina eduskunnan täysistunnon ajankohtaiskeskustelun Ukrainasta. Hyökkäyssodan vuosipäivä näkyy myös kansainvälisesti. Ulkoministeri Haavisto puhuu etäyhteydellä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) pysyvän neuvoston ministeritason kokouksessa, jossa käsitellään Venäjän hyökkäystä. Ulkoministerin valtiosihteeri Johanna Sumuvuori osallistuu Suomen edustajana YK:ssa New Yorkissa, Yhdysvalloissa järjestettäviin tilaisuuksiin. YK:n yleiskokous on kokoontunut erityishätäistuntoon 22.–23. helmikuuta. Lisäksi Suomi on liittynyt muun muassa puolustusliitto Naton lausuntoon.

Ulkoministeriön päärakennus valaistaan Ukrainan kansallisvärein

Perjantaina Suomi osoittaa vahvaa tukeaan Ukrainalle myös muilla tavoin. Valtioneuvoston linnan ja ulkoministeriön päärakennuksen päälipputangoissa liputetaan Suomen valtiolipulla. Senaatintorilla Valtioneuvoston linnan edessä sekä ulkoministeriön Martti Ahtisaaren aukion lippurivistöissä nostetaan salkoon Ukrainan liput. Myös muissa valtioneuvoston rakennuksissa liputetaan Suomen ja Ukrainan lipuilla. Ulkoministeriön päärakennuksen julkisivu valaistaan Ukrainan kansallisvärein torstai-illasta lauantaiaamuun.

Ulkoministeriön sosiaalisen median tileille vaihdetaan perjantain ajaksi sodan uhreja muistava ja myötätuntoa osoittava ulkoministeriön tunnus mustavalkoisena. Myös Suomen ulkomailla toimivia edustustoja on kannustettu aktiiviseen ja näkyvään Ukrainaa tukevaan viestintään asemamaissaan.

Lisätietoja

Taneli Dobrowolski, viestintäsuunnittelija, ulkoministeriö, puh. 050 563 8809
Sampo Saarinen, ulkoministerin diplomaattiavustaja, puh. 0295 350 404
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme