Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Ulkoministeriö rajoittaa viisumihakemusaikojen päivittäisen määrän puoleen Venäjällä

Jaa

Ulkoministeriö rajoittaa Venäjällä varattavissa olevien viisumihakemusaikojen päivittäisen määrän puoleen. Hallitus keskusteli 16. elokuuta 2022 Venäjältä suuntautuvan turismin rajoittamisesta ja hyväksyi asiaa koskevan linjauksen.

Tällä hetkellä Venäjällä varattavissa olevia hakemusaikoja on keskimäärin tuhat päivässä. Syyskuun alusta alkaen määrä rajoitetaan 500 aikaan päivässä. Lisäksi ulkoministeriö määrittää viisumihakemusten jättämiseen varattaville ajoille kiintiöt. Kaikista ajoista 20 % varataan turisteille ja 80 % muilla syillä kuin turismilla matkustaville. Muita syitä ovat esimerkiksi perhesiteet, työ ja opiskelu.

Turismitarkoituksessa viisumia hakeville avataan siis syyskuun alusta alkaen keskimäärin 100 aikaa päivässä, mikä on 10 % tämänhetkisestä määrästä. Muilla syillä viisumia hakeville avataan keskimäärin 400 aikaa päivässä. Kiintiöitä muutetaan tarvittaessa järjestelmän toiminnan varmistamiseksi ja väärinkäytösten torjumiseksi.

Suomi tavoittelee EU:n yhteistä linjaa

Lisäksi Suomi tukee toimia EU:n yhteisen linjan aikaansaamiseksi Venäjän viisumirajoitusten osalta. Suomi kannattaa EU:n ja Venäjän välisen viisumihelpotussopimuksen täydellistä keskeyttämistä, mikä tarkoittaisi esimerkiksi viisumihakemusmaksun korottamista 35 eurosta 80 euroon.

Hallitus linjasi myös, että ulkoministeriö käynnistää valmistelut kansallista humanitaarista viisumia koskevan esityksen laatimiseksi sekä selvityksen kansallisesta pakotelainsäädännöstä.

Lisätietoja:

Tomi Nyström, ulkoministerin erityisavustaja, p. 0295 350 470

Jussi Tanner, konsulipäällikkö, p. 0295 350 246

Juha Rainne, Kansainvälisen oikeuden yksikön päällikkö, p. 0295 350 639

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme