Ultra Safe Nuclear ja LUT kehittävät Suomen ensimmäistä edistynyttä tutkimusmikroydinreaktoria

Jaa

Seattlelainen ydinteknologia -ja palveluintegraattori Ultra Safe Nuclear Corporation ja Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto (LUT) allekirjoittivat tänään aiesopimuksen, jonka tarkoituksena on tutkia Ultra Safe Nuclear Micro-Modular™ -reaktorin (MMR®) käyttöönottoa tutkimus- ja testireaktorina. Reaktori on tarkoitus ottaa käyttöön Lappeenrannan yliopiston kampuksella tai sen läheisyydessä. Reaktoria käytetään koulutus-, tutkimus- ja testilaitoksena, ja se liitetään Lappeenrannan Energian kaukolämpöverkkoon. Lappeenrannan Energia on kunnan omistama energiayhtiö, joka tarjoaa hiilivapaata kaukolämpöä yliopistolle, kaupungille ja lähialueelle. Käyttöönoton jälkeen mikroreaktori tuottaa alueella lämpöä ja sähköä.

Johtavana energiatutkimusyliopistona LUT:n tutkimus tukee maailmanlaajuista siirtymää kohti hiilineutraaliutta kaikilla yhteiskunnan ja teollisuuden aloilla. MMR-tutkimus- ja testireaktorissa testataan uusia teknologioita energiantuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi, mikroverkkojen integrointiin ja tulevaisuuden työvoiman kouluttamiseksi. Tavoitteena on saada käytännön kokemusta seuraavan sukupolven korkean lämpötilan kaasujäähdytteisestä mikroreaktorista.

"LUT tekee tärkeää työtä hiilineutraaliuteen siirtymisessä, ja MMR on erinomainen tutkimus- ja koulutuslaitos, jossa voidaan edistää yliopiston tietämystä ja kokemusta etenkin kaukolämpöjärjestelmien hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä", sanoo Ultra Safe Nuclearin toimitusjohtaja ja perustaja Francesco Venneri.

Maailman ydinenergiajärjestön (World Nuclear Association) mukaan kaukolämpöä hyödynnetään Suomessa laajalti, mutta sen polttoaineena käytetään suurelta osin fossiilisia polttoaineita, kuten turvetta ja kivihiiltä. Niistä on kuitenkin tarkoitus luopua vuoteen 2029 mennessä. Lämpöteholtaan 15–30 megawatin MMR on riittävän pieni, jotta se voidaan sijoittaa lähelle kaukolämpökuormia. MMR:n turvallisuus on omaa luokkaansa, ja sen täyskeraamisesti mikrokapseloidun (FCM®) polttoaineen ansiosta omistajat ja viranomaiset voivat asentaa MMR-energiajärjestelmät luottavaisin mielin.

"MMR:n turvallisuus ja suunnittelu tekevät Ultra Safe Nuclear -yhteistyöstä ihanteellisen valinnan LUT:lle ja Suomelle. Pyrimme yhdessä kohti päästöttömiä kunnallisia ja teollisia lämpöhuoltopalveluja ja hiilineutraaliutta", sanoo LUT:n ydintekniikan mallinnuksen professori Juhani Hyvärinen.

LUT:n hanke kasvattaa globaalia koulutus-, testaus- ja tutkimus-MMR-projektilistaa. Muut tämänhetkiset projektit ovat Illinoisin yliopiston Urbana-Champaignissa Yhdysvalloissa ja McMasterin yliopistossa Kanadassa.

Lisätietoja medialle:

Brian Meeley
Viestintäjohtaja, USNC
b.meeley@usnc.com 

+1 703 282 0691


Juhani Hyvärinen
Professori, LUT
juhani.hyvarinen@lut.fi

+358 50 5241512

Tietoja Ultra Safe Nuclear Corporationista:

Ultra Safe Nuclear Corporation on yhdysvaltalainen yritys, jonka pääkonttori sijaitsee Seattlessa. Se on johtava integroija ydinteknologian ja -palveluiden alalla maan päällä sekä avaruudessa. Tärkeimpiä hankkeita ovat Micro-Modular™-reaktori MMR®, täyskeraaminen mikrokapseloitu FCM®-ydinpolttoaine sekä ydinvoima- ja työntövoimateknologiat avaruustutkimukseen. Yritys esittelee MMR-energiajärjestelmiä Kanadan ydinlaboratorioissa Ontario Power Generationin kanssa ja Illinoisin Urbana-Champaignin yliopistossa. Uusia käyttöönottohankkeita on käynnissä Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Euroopassa.

Ultra Safe Nuclear on sitoutunut tuomaan turvallista, kaupallisesti kilpailukykyistä, puhdasta ja luotettavaa ydinenergiaa maailmanlaajuisille energia- ja teollisuusmarkkinoille. USNC työskentelee NASAn ja puolustusministeriön kanssa kehittyneiden radioisotooppienergioiden, lämpöydinpolttoainejärjestelmien ja kehittyneiden materiaalien. Työssä käytetään tiukkoja luontaisen turvallisuuden periaatteita polttoaineiden, materiaalien ja suunnittelun innovoinnin edistämiseksi. 

Ultra Safe Nuclear on ainoa yksityinen yritys, joka tuottaa TRISO- ja FCM-polttoainetta, mikä mahdollistaa keskeisten energia- ja teollisuusalojen transformaation. Ultra Safe Nuclear tuottaa luotettavaa nollahiilienergiaa.

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Viestintätoimisto Manifesto Oy
Viestintätoimisto Manifesto Oy
Salomonkatu 17 B (Autotalo, 12. krs)
00100 Helsinki

http://www.manifesto.fi

Olemme kokenut ja sitoutunut viestintätoimisto, joka kuuntelee asiakasta ja saa tuloksia aikaiseksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Viestintätoimisto Manifesto Oy

Virta Financial Timesin Euroopan nopeimmin kasvavien yritysten joukossa 4. kerran peräkkäin – Tech Tourin arvioimana yksi seuraavista teknologiajäteistä6.3.2023 15:41:49 EET | Tiedote

Suomalainen sähköautojen latauspalveluyritys Virta (Liikennevirta) ylsi Financial Timesin FT 1000 -listalla Euroopan nopeimmin kasvavien yritysten joukkoon neljättä kertaa peräkkäin. Vuosittainen, nyt seitsemättä kertaa ilmestyvä raportti julkaistiin 1. maaliskuuta. Tutkimusyhtiö Statistan kanssa laaditussa rankingissa listataan eurooppalaiset yritykset, jotka saavuttivat liikevaihdon korkeimman vuotuisen kasvuvauhdin vuosien 2018 ja 2021 välillä. Virta oli Euroopan nopeimmin kasvava yritys, joka tarjoaa alustoja sähköautojen lataamiseen. Huomionarvoista on, että Virta kuuluu niihin harvinaisiin 65 yritykseen, jotka ovat päässeet FT 1000 -listalle neljä kertaa peräkkäin. Vuosina 2015–2022 Virran CAGR on ollut 90 %. Virran kasvu jatkui viime vuonna vahvana ja yhtiö saavutti alustavien tilintarkastamattomien tilinpäätöstietojen mukaan 112 %:n vuotuisen liikevaihdon kasvun. FT 1000:n lisäksi Virta pääsi 22. helmikuuta julkaistulle Tech Tour Growth50-listalle. Kahdeksannessa vuosittaisessa

Talvikeli heikentää jätepisteiden turvallisuutta – 8 vinkkiä turvallisempaan jätepisteeseen8.2.2023 08:59:27 EET | Tiedote

Liukkaat pinnat, kinostuva lumi ja pimeys ovat kolmikko, joka tekee jäteautonkuljettajien työympäristöstä talvisin tavallista riskialttiimman. Työtapaturmia ja onnettomuuksia pystytään taklaamaan pitämällä jätepisteet ja reitit hyvässä kunnossa. Jäteautonkuljettajalle turvallinen jätepiste on turvallinen myös asukkaalle ja jätepisteen käyttäjälle itselleen.

Suomen Pakkaustuottajat Oy ja Lassila & Tikanoja solmivat sopimuksen kuluttajapakkausmuovien kierrätyksestä16.12.2022 08:55:15 EET | Tiedote

Pakkausten tuottajayhteisö Suomen Pakkaustuottajat Oy ja kiertotalousyritys Lassila & Tikanoja ovat solmineet sopimuksen kuluttajapakkausmuovien kierrätyksen järjestämisestä. Sopimus kattaa noin 20 000 tonnia Suomessa kerättyjä kuluttajapakkausmuoveja, ja määrä vastaa noin puolta Suomessa vuosittain kerätyistä pakkausmuoveista. Sopimus tulee voimaan vuoden 2023 alusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme