ELY-keskuksetELY-keskuksetELY-keskuksetELY-keskukset

Ulvilan kaupunki myy suojeluun 37 hehtaarin alueen Palusjärveltä (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa
Ulvilan kaupunki ja Varsinais-Suomen ELY-keskus ovat sopineet kaupan, jolla määräosa Kullaalla sijaitsevasta Metsä-Varsannan tilasta siirtyy valtion luonnonsuojelualueeksi. Kohde sijaitsee Palusjärven länsipuolella ja täydentää alueen suojeluverkostoa. Kohteen suojelu toteutettiin osana Helmi- ja METSO-ohjelmia.
Metsä-Varsannan alue rajautuu suoraan Palusjärven suojeltuun lintuveteen ja sen rantaluhtiin. Kuva Sari Jaakkola
Metsä-Varsannan alue rajautuu suoraan Palusjärven suojeltuun lintuveteen ja sen rantaluhtiin. Kuva Sari Jaakkola

Metsä-Varsannan alue on monipuolinen kokonaisuus metsiä ja soita. Alueen metsät ovat pinnanmuodoiltaan vaihtelevia, nuorehkoja ja keski-ikäisiä metsiä, joissa on huomattavan paljon koivua ja haapaa. Noin puolet alueesta on ojitettua mutta helposti ennallistettavaa suota.

Kohde rajoittuu Palusjärven pohjoisosaan, joka on suojeltu lintuvesiensuojeluohjelmassa. Palusjärven pohjoisosa ja siihen liittyvät luhtaniityt ovat myös Satakunnan maakuntakaavassa esitettyjä suojelualueita. Kohteen lähialueella on useita muita suojelualueita tai soidensuojelun täydennysohjelmaan esitettyjä alueita. Myös arvokas Joutsijärven metsäalue sijaitsee lähellä.

Metsä-Varsanta on tulevaisuuden suojelualue. Metsiä on hakattu aivan viime aikoina, mutta niillä on hyvä luonnontilaistumiskyky. Kohteen sijainti ja koko vaikuttivat siihen, että alueen metsät täyttivät METSO-ohjelman kriteerit kehittyvänä alueena. Palusjärveen rajautuva rämesuo on ennallistamiskelpoinen ja toteuttaa Helmi-ohjelman tavoitteita. Metsä-Varsannan suojelu edistää suojelualueiden ekologista kytkeytyneisyyttä Palusjärven ympäristössä, kertoo ylitarkastaja Sari Jaakkola Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Ulvilan kaupunki päätti tarjota aluetta luonnonsuojelukäyttöön, koska se sijaitsee Palusjärven pohjoisosan suojelualueen vieressä. Toivoimme, että alueelle ei muodostuisi jatkossakaan sellaista maankäyttöä, joka voisi heikentää suojelualueen arvoja. Rantasuon ja siitä erottuvien pienten mäkien luontoarvojen vuoksi suojelu vaikutti ehdottomasti alueen parhaalta käyttötarkoitukselta, sanoo kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka Ulvilan kaupungista.

Helmi- ja METSO-ohjelmilla turvataan luonnon monimuotoisuutta

Ympäristöministeriö toteuttaa vuosina 2021­2030 Helmi-elinympäristöohjelmaa, jolla pyritään turvaamaan luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluja sekä hillitsemään ilmastonmuutosta. Ohjelmassa suojellaan ja ennallistetaan soita, kunnostetaan lintuvesiä ja kosteikkoja, hoidetaan perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä kunnostetaan ranta- ja vesiluontoa.

Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma METSO on maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön yhteinen toimintaohjelma, joka jatkuu ainakin vuoteen 2025 saakka. METSO-suojelu kohdistuu erilaisiin puustoisiin elinympäristötyyppeihin. Sen tavoitteena on pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen ja vakiinnuttaa luonnon monimuotoisuuden suotuisa kehitys.

Varsinais-Suomen ELY-keskus toteuttaa Helmi- ja METSO-ohjelmia Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilla. Suojelu on vapaaehtoista ja siitä maksetaan korvaus. Yksityiset maanomistajat sekä kunnat ja muut yhteisöt voivat tarjota metsä- ja suokohteitaan suojeluun.

Lisätiedot

Ylitarkastaja Sari Jaakkola, Varsinais-Suomen ELY-keskus, puh. 0295 022 016, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka, Ulvilan kaupunki, puh. 044-3438 250, mikko.lofbacka@ulvila.fi

Avainsanat

Kuvat

Metsä-Varsannan alue rajautuu suoraan Palusjärven suojeltuun lintuveteen ja sen rantaluhtiin. Kuva Sari Jaakkola
Metsä-Varsannan alue rajautuu suoraan Palusjärven suojeltuun lintuveteen ja sen rantaluhtiin. Kuva Sari Jaakkola
Lataa
Metsä-Varsannan rantasuo on helppo ennallistaa, koska osa ojista on lähes sulautunut maisemaan.  Kuva Sari Jaakkola
Metsä-Varsannan rantasuo on helppo ennallistaa, koska osa ojista on lähes sulautunut maisemaan. Kuva Sari Jaakkola
Lataa
Metsä-Varsannan kangasmetsissä on monin paikoin runsaasti haapaa ja koivua. Kuva Sari Jaakkola
Metsä-Varsannan kangasmetsissä on monin paikoin runsaasti haapaa ja koivua. Kuva Sari Jaakkola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kyläniemen ja Lamposaaren lauttapaikkojen muutos- ja parannushanke käynnistyy Ruokolahdessa ja Lappeenrannassa22.4.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus teettää maanteillä 14866 (Kutveleentie) ja 14826 (Utrasaarentie) sijaitsevien Kyläniemen ja Lamposaaren lauttapaikkojen lauttarantojen muutos- ja parannustöitä. Rakennustöitä tehdään Lamposaaren lauttapaikalla touko-elokuun välisenä aikana ja Kyläniemen lauttapaikalla heinä-joulukuun välisenä aikana. Hankkeessa peruskorjataan Lamposaaren lauttarantojen rakenteet. Kyläniemen lauttapaikalle rakennetaan uusi varalauttapaikka, uusitaan nykyiset huonokuntoiset lauttarannat ja toteutetaan lossiväylän parannus- ja kunnossapitoruoppaus sekä parannetaan lauttapaikkojen liikenneturvallisuutta. Rakennustöillä ei ole vaikutusta Kyläniemen ja Lamposaaren lossien aikataulun mukaiseen liikennöintiin. Töiden aikana Fintraffic Oy:n tieliikennekeskus tiedottaa mahdollisista liikenteen häiriöistä 24 h/vrk.

Nya undantagslov har beviljats för att fördriva vitkindade gäss från åkrar17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har föregående vecka beviljat 15 undantagslov för att fördriva vitkindade gäss från åkrar i syfte att förhindra allvarliga skador på gröda. Undantagsloven omfattar 54 gårdar, vilka befinner sig främst i Norra Karelen. Enligt undantagsloven får vitkindande gäss får fördrivas med oskadliggörande metoder. Under vårflytten är det förbjudet att använda högljudda fördrivningsmetoder så som smällpatroner för att trygga häckningsfreden.

Valkoposkihanhien pelloilta karkottamiseen on myönnetty uusia poikkeuslupia17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on viime viikolla myöntänyt 15 poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen pelloilta vakavien viljelyvahinkojen estämiseksi. Luvat koskevat 54 tilaa, jotka sijaitsevat pääosin Pohjois-Karjalassa. Poikkeusluvilla valkoposkihanhia saa karkottaa niitä vahingoittamattomilla menetelmillä. Kevätmuuttokaudella kovaäänisten karkotuskeinojen kuten paukkupatruunoiden käyttö on kielletty lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye