Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Al-Holin leirillä ollut perhe Suomeen

Jaa

Äiti ja hänen alle 10-vuotiaat lapsensa ovat palanneet Suomeen Turkista. Perhe on aiemmin ollut suljettuna Syyriassa al-Holin leirillä.

Suomen viranomaiset ovat avustaneet Turkkiin paennutta perhettä Suomen lainsäädännön velvoittamalla tavalla Turkissa. Heille on Suomen Ankaran suurlähetystössä myönnetty matkustusasiakirjat ja heidän paluunsa Suomeen on järjestetty yhteistyössä Turkin viranomaisten kanssa. Jokaisella Suomen kansalaisella on perustuslain mukainen oikeus palata halutessaan Suomeen. Ulkoministeriön ja Suomen suurlähetystöjen tehtävä on tarjota välttämättömät viranomaispalvelut, kuten matkustusasiakirjat, kotimaahan paluun mahdollistamiseksi.

Kotimaan viranomaiset ovat järjestäneet leiriltä paenneen perheen vastaanoton Suomessa viranomaisten vakiintuneen yhteistyömallin pohjalta. Kaikissa viranomaistoimissa on otettu ensisijaisesti huomioon lapsen etu. Lasten yksityisyyden ja turvallisuuden varmistamiseksi yksityiskohtaisia tietoja ei kerrota julkisuuteen.

Julkisella vallalla on perustuslaillinen velvoite kotiuttaa al-Holin leirillä pidetyt lapset, sikäli kuin se on mahdollista. Valtioneuvosto teki tämän velvoitteen mukaisen periaatepäätöksen suomalaislasten kotiuttamiseksi al-Holin leiriltä 19.12.2019. Suomen viranomaiset jatkavat työtä jäljellä olevien suomalaisten lasten kotiuttamiseksi ulkoministerin erityisedustajan johdolla.

Al-Holin leirin olosuhteet ovat lapsille edelleen kestämättömät. Pääsy välttämättömään terveydenhuoltoon on vaikeaa. Lapset eivät pääse leirillä kouluun. Leirin kasvuympäristö on näköalaton ja radikaalin ideologian leimaama. Lasten saaminen pois näistä olosuhteista mahdollisimman pian on suomalaisten turvallisuuden ja kaikkien edun mukaista.

Lisätietoja: 

UM/ajankohtaisviestintä: Lähetystöneuvos Pekka Shemeikka, p. 050 311 2361.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesminister Haavisto i Irak: "Finland stöder Iraks stabilisering"23.7.2020 21:03:01 EESTTiedote

Utrikesminister Pekka Haavisto besökte Irak den 22–23 juli på inbjudan av utrikesminister Fuad Hussein. Ett av de centrala syftena med besöket var att skapa kontakter till Iraks nya regering, att uttrycka Finlands stöd för Iraks stabiliseringssträvanden och att utbyta tankar om bilaterala och regionala frågor. Irak hör till Europas grannskap och är ett geopolitiskt viktigt land, vars stabilitet och återuppbyggnad i hög grad ligger i Finlands och i hela EU:s intresse.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme