Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Aluevaaleissa äänesti ennakkoon ulkomailla 2 923 henkilöä

Jaa

Suomen ulkomaanedustustoissa kävi aluevaalien ennakkoäänestyksen aikana antamassa äänensä yhteensä 2923 henkilöä. Aluevaaleissa äänestettiin nyt ensimmäistä kertaa. Äänestäjiä oli vuoden 2021 kuntavaaleihin verrattuna noin 8 prosenttia enemmän.

Aluevaalien ennakkoäänestys järjestettiin 69 maassa, joissa oli yhteensä 93 äänestyspaikkaa. Lisäksi parilla kymmenellä suomalaisella aluksella järjestettiin ennakkoäänestys aluksen henkilökunnalle. Laivoilla äänesti noin sata miehistön jäsentä. Myös kriisinhallintajoukkojen tukikohdissa Irakin Erbilissä ja Libanonin Jabal Marunissa oli mahdollisuus äänestää ennakkoon.

Noin 64 prosenttia kaikista äänistä annettiin Espanjan ennakkoäänestyspaikoissa, yhteensä 1 866 ääntä (kuntavaaleissa 318), joista eniten Fuengirolassa 998 ääntä (kuntavaaleissa 198).

Suurimmassa osassa ennakkoäänestyspaikoista äänimäärät jäivät hyvin vähäisiksi. Viidessä paikassa ei käynyt yhtään äänestäjää. Espanjan lisäksi ainoastaan Islannissa  ja Turkissa annettiin aluevaaleissa enemmän ääniä kuin kuntavaaleissa. Belgiassa äänioikeuttaan käytti 117 äänestäjää, Libanonissa 84, Virossa 62 ja Venäjällä 50.

Aluevaalien ennakkoäänestyksessä oli mahdollista äänestää myös kirjeitse. Koronapandemiasta johtuen ulkomailla asuvia suomalaisia kehotettiin tilaamaan ennakkoäänestyspaketti ulkomaille. Suunniteltu ennakkoäänestys peruttiin kahdessa paikassa koronatilanteen johdosta sekä yhdessä maan epävakaan tilanteen johdosta.

Kirjeitse äänestäneiden määrää ei ole vielä saatavilla. Kirjeäänestyksen järjestämisestä vastaa oikeusministeriö.

Lisätietoja: Passi- ja notaaripalvelujen yksikönpäällikkö Leena Ritola, puh. 0295 351 524. Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme