Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Behovet av humanitärt bistånd i världen ökar – Finland ger starkt stöd till de mest sårbara grupperna

Dela
Enligt en färsk uppskattning av FN finns det för närvarande 168 miljoner människor i 53 länder i behov av nödhjälp. Både EU och FN har nyligen antagit riktlinjer om personer med funktionsnedsättning i humanitära kriser, en fråga som Finland drivit.

Den allvarligaste humanitära krisen pågår för närvarande i Jemen, men situationen är även mycket svår i Syrien, i Demokratiska republiken Kongo, i Somalia och i Sydsudan. Detta framgår av rapporten Global Humanitarian Overview som publicerades den 4 december av FN:s kontor för samordning av humanitära frågor, OCHA. Det är främst konflikter som orsakar hjälpbehov, men krissituationer uppstår också på grund av till exempel klimatförändringar som lett till att naturkatastroferna ökat.

Det sammanlagda behovet av humanitärt bistånd år 2020 beräknas uppgå till cirka 28,8 miljarder US-dollar. Totalt är 168 miljoner människor i 53 länder i behov av nödhjälp.

Under det gångna året har Finland beviljat sammanlagt 78,8 miljoner euro till humanitärt bistånd. Av detta belopp har 12,4 miljoner euro riktats till hanteringen av krisen i Syrien. Stödet till krisen i Jemen har ökat avsevärt, till 5,7 miljoner euro. 21,3 miljoner euro har riktats till hjälpbehövande i Afrika. Årets sista beslut om finansiering gäller Syrien (FN: s befolkningsprogram UNFPA), Jemen (Livsmedelsprogrammet, WFP) samt Central- och Östafrika (Röda Korset och FN:s flyktingkommissariat UNHCR).

”I enlighet med regeringsprogrammet har Finland höjt nivån på det humanitära biståndet. Vi har också uppdaterat riktlinjerna som styr arbetet. Vid EU:s utvecklingsministrars möte den 25 november godkändes på Finlands initiativ slutsatser som stärker EU:s roll både som finansiär av humanitärt bistånd och som försvarare av den humanitära rätten”, säger utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.

Under sitt EU-ordförandeskap har Finland lyft fram den humanitära rättens betydelse för skyddet av civila och för att hjälpen ska nå fram. På FN-nivå har Finland stött utarbetandet av internationella riktlinjer för hur man bättre ska beakta personer med funktionsnedsättning i den humanitära verksamheten. Riktlinjerna godkändes i oktober i FN:s samordningskommitté för humanitära biståndsorganisationer (IASC) och offentliggjordes i New York i november.

Finland offentliggör sin egen nya humanitära riktlinje den 13 december. Syftet med riktlinjen är att ytterligare stärka genomförandet av det humanitära biståndet i krisområden och att styra den verksamhet som får stöd av Finland på ett sådant sätt att Finland även i fortsättningen kan vara en principfast, innovativ, flexibel, tillförlitlig och effektiv aktör i det internationella humanitära systemet.

Ytterligare information: Claus Jerker Lindroos, chef för enheten för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik, tfn 040 132 1416, och Riikka Mikkola, utvecklingspolitisk rådgivare/rådgivare för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik, tfn +358 295 350 138

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote

Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.

//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande

//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.

//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote

//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye