Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Civilbefolkningens svåra situation i fokus på världsdagen för humanitärt arbete

Dela
Världsdagen för humanitärt arbete infaller söndagen den 19 augusti. I år fästs särskild uppmärksamhet vid civilbefolkningens svåra situation i de akuta konflikterna i bland annat Syrien, Jemen, Sydsudan och Demokratiska republiken Kongo.

I strid med internationell rätt har miljontals människor blivit mål för krigshandlingar: civila attackeras, sjukhus och skolor rånas och förstörs och människor lämnas utan nödhjälp.

”Det humanitära biståndets betydelse accentueras i dagens utdragna konflikter när miljontals människor är nästan fullständigt beroende av katastrofhjälp. Det internationella samfundet, inklusive Finland, har en skyldighet att se till att hjälpen når fram tryggt och effektivt. Jag är ytterst oroad över våldet som riktas mot civilbefolkningen, särskilt mot barn, och de upprepade kränkningarna av internationell humanitär rätt”, säger utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen.

Behovet av humanitärt bistånd växer hela tiden. Den totala summan i FN:s appell för nödhjälp i år är 25,4 miljarder dollar. Av denna summa hade man vid slutet av juli samlat in 9,4 miljarder dollar, det vill säga 37 procent. 96 miljoner människor i cirka 40 länder är i behov av akut hjälp. Förutom statligt stöd behöver biståndsorganisationerna också hjälp från privata donatorer och andra organisationer.

Finland har genom utrikesministeriet finansierat humanitärt arbete med 67 miljoner euro i år. I slutet av året planeras summan uppgå till 72,5 miljoner euro. De största bidragen har riktats till Syrien, Jemen, Sydsudan och Somalia. Biståndet kanaliseras genom FN-organen, Röda Korset och finländska civilsamhällesorganisationer. Närmare hälften av Finlands humanitära bistånd delas i år ut i form av allmänt verksamhetsstöd. Det ger biståndsorganisationerna möjligheten att själva snabbt och flexibelt besluta hur medlen används. I internationella forum driver Finland därtill aktivt frågan om bättre ställning för personer med funktionsnedsättning i det humanitära arbetet.

Läs mer om hur Finlands humanitära bistånd har fördelats 2018 (utrikesministeriets pressmeddelande 3.4.2018).

www.WorldHumanitarianDay.org

Ytterligare information: Claus Jerker Lindroos, chef för enheten för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik, tfn 0295 351 234 eller 040 1321416 3658, och Juha Kirstilä, utrikeshandels- och utvecklingsministerns specialmedarbetare, tfn +358 40 552 8200

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministeriets enkätundersökning: ryssarna förhåller sig negativare till Finland, ungdomarna har positivare inställningar13.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den av Finlands ambassad i Moskva beställda enkätundersökningen förhåller sig en dryg tredjedel av de ryssar som svarade på enkäten positivt till Finland. För ett år sedan uppgav ungefär hälften att de är positiva till Finland. Enligt enkätundersökningen har Finlands rykte försämrats främst av att ryska medier har gett en felaktig och negativ bild av Finlands Natomedlemskap. Ungdomarnas inställningar till Finland är positivare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye