Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ett evenemang på hög nivå om regionalt samarbete i norr ordnas i Helsingfors

Dela

Inom ramen för Finlands EU-ordförandeskap ordnar Finland tillsammans med Europeiska utrikestjänsten och Europeiska kommissionen ett evenemang på hög nivå om regionalt samarbete i norr, A Clean and Global North, i Helsingfors den 29 november. Vid evenemanget uppmärksammas också den 20-åriga politiken för den nordliga dimensionen. Denna politik har gett betydande resultat till exempel inom miljösektorn när det gäller skyddet av Östersjön.

Klimatförändringarna och tillgängligheten är huvudteman för evenemanget. Globalt sett ökar betydelsen av den nordliga regionen, den arktiska regionen och Östersjöregionen hela tiden. Vid evenemanget är strävan att genom diskussioner stärka det internationella samarbete som i de nordliga regionerna iakttar hållbar utveckling och att också ta upp både de nuvarande utmaningarna och de framtida möjligheterna.

Evenemanget ordnas i Finlandiahuset och kommer att öppnas av statsminister Antti Rinne. Utrikesminister Pekka Haavisto är värd för evenemanget, som sammanför företrädare på ministernivå, deltagare på hög tjänstemannanivå, experter, företrädare för den privata sektorn samt aktörer från det civila samhället och universitetsvärlden från olika länder.

Talare vid evenemanget är bland annat Arktiska rådets ordförandeland Islands utrikesminister Gudlaugur Thór Thórdarson, Rysslands naturresurs- och miljöminister Dmitry Kobylkin och Frankrikes ambassadör för Arktis och Antarktis Ségolène Royal, som var ordförande för det 21:a partsmötet för FN:s klimatkonvention.

”Internationellt samarbete är nödvändigt med tanke på bekämpningen av klimatförändringen. Vi har flera bra verktyg för gränsöverskridande samarbete i de nordliga regionerna. Ett av dessa är den 20-åriga politiken för den nordliga dimensionen och dess partnerskap. Alla verktyg för regionalt samarbete bör utnyttjas allt effektivare för att bemöta dagens nya utmaningar, såsom klimatförändringen. Lösningar som gäller rörlighet, transportformer och datakommunikation har en nyckelroll i utvecklingen av de nordliga regionerna och kan samtidigt bidra till att våra miljömål uppnås", konstaterar minister Haavisto.

Evenemanget kan följas som direktsändning på webben fredagen den 29 november från och med ungefär kl. 9.30 på https://suite.icareus.com/web/bright/player/embed/webcast?eventId=37352866&playerId=37352823

Programmet hittas bifogat (på engelska).  

Merinformation: Ansvarig tjänsteman Outi Isotalo, tel +358 295 351 748, Rysslandsenheten.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Dokument

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum