Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: EU aloittaa neuvottelut kehitysrahoituksesta

Jaa

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu kehitysministerien johdolla 22. toukokuuta Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Ulkoasiainneuvostossa ministereille esitellään Euroopan komission ehdotus EU:n tulevasta monivuotisesta rahoituskehyksestä eli EU:n budjetista. Kokouksessa ministerit antavat alustavat palautteensa 2.5. luovutettuun ehdotukseen. Kehitysyhteistyötä ja muuttoliikettä koskevat rahoitusvälineiden lainsäädäntöehdotukset komissio antaa erikseen kesäkuun puolivälissä.

”Suomi pitää tärkeänä, että valtaosa kehitysrahoituksesta suunnattaisiin Afrikkaan”, toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Kehitysministerit jatkavat keskusteluja EU:n sekä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren eli AKT-maiden välisen Cotonoun sopimuksen tulevaisuudesta. Sopimus päättyy vuonna 2020, ja neuvottelut jatkosta aloitetaan alkusyksystä 2018. Cotonoun sopimus sisältää sekä politiikkaa, kauppaa että kehitystä koskevia määräyksiä.

Keskusteluissa AKT-suhteista Suomi on painottanut, että EU:lla ei tulisi olla erillisiä järjestelyjä AKT-maiden kanssa vaan kaikkia kehitysmaita tulisi kohdella tasavertaisina kumppaneina. Suomi on myös pitänyt vahvasti esillä sukupuolten tasa-arvoa, mukaan lukien seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia sekä ihmisoikeuksia ja demokratiaa.

Ministerit keskustelevat Brysselissä myös muuttoliikkeen perimmäisiin syihin ja hallintaan keskittyvän EU–Afrikka-hätärahaston toimeenpanosta, toteutetuista hankkeista ja rahoitustilanteesta. Ministerien lounaskeskustelun aiheena on sukupuolten tasa-arvo ja kehitys. Siinä keskitytään EU:n sukupuolten tasa-arvoa ulkosuhteissa koskevan toimintasuunnitelman (GAP II) toimeenpanoon sekä EU:n ja YK:n yhteiseen Spotlight-aloitteeseen, jonka tavoitteena on poistaa naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa.

Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Juha Kirstilä, puh. 040 552 8200 sekä yksikönpäällikkö Sari Lehtiranta, puh. 0295 352 139.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme