Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu Brysselissä

Jaa

EU:n ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä maanantaina 13.12. Suomea kokouksessa edustaa valtiosihteeri Johanna Sumuvuori. Ulkoasiainneuvoston pääaiheita ovat EU-Afrikka suhteet, Keski-Aasia ja Venezuela. Lounastapaamisessa ulkoasianneuvosto keskustelee Qatarin varapääministerinä ja ulkoministerinä toimivan Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thanin kanssa. Ulkoasiainneuvoston ajankohtaisina aiheina esillä ovat Valko-Venäjä, Varosha, Etiopia ja Ukraina.

Ulkoasiainneuvostossa on tarkoituksena käydä laaja keskustelu Afrikka-yhteistyön keskeisistä teemoista, kuten turvallisuus, terveys ja demokratiakehitys. Tavoitteena on siirtyä aiemmasta kehitysyhteistyöhön painottuvasta suhteesta kokonaisvaltaisemman, tasa-arvoisemman ja aidomman poliittisen ja talouskumppanuuden suuntaan. EU:n tulee olla vahva, luotettava ja johdonmukainen kumppani Afrikan unionille ja Afrikan maille.

Lisäksi ministerit keskustelevat EU:n yhteistyöstä Keski-Aasiassa. Alueen maat ovat ilmaisseet huolensa Afganistanin tilanteen alueellisista turvallisuusvaikutuksista, jotka ovat lisänneet tarvetta yhteistyölle, vuoropuhelulle ja EU:n sitoutumiselle alueella. EU:n tavoitteilla Keski-Aasiassa on vahva demokratia-, oikeusvaltio- ja ihmisoikeuspainotus. Suomi tukee EU:n vahvaa roolia ja pyrkimyksiä tiivistää yhteistyötä alueen maiden kanssa.

Kokouksessa keskustellaan Venezuelassa 21.11. järjestetyistä alue- ja paikallisvaaleista. Keskustelua käydään vaalien vaikutuksesta Venezuelan hallinnon ja opposition välisten neuvotteluiden tilaan. EU on osoittanut tukeaan Venezuelan kansalaisyhteiskunnalle ja ylläpitänyt keskusteluyhteyttä hallituksen, sekä opposition kanssa poliittisen kriisin ratkaisemiseksi.

Epävirallisessa lounastapaamisessa ulkoministerit tapaavat Qatarin varapääministerinä ja ulkoministerinä toimivan Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thanin. Keskustelua on tarkoitus käydä muuan muassa Afganistanin tilanteesta. Qatarin ihmisoikeustilanteessa ja vierastyöläisten oloissa on ongelmia, mutta maa on ollut keskeisessä roolissa elokuun evakuoinneissa Kabulista ja mahdollistanut keskusteluyhteyden ylläpidon Talebaniin. EU:n ja Qatarin välisen yhteistyön tavoitteena Afganistanissa on maan humanitäärisen ja sosioekonomisen tilanteen parantaminen. Suomi on avannut suurlähetystön Dohaan, Qatariin 10.joulukuuta.

Lisätietoa:

Eurooppakirjeenvaihtaja Matti Nissinen, puh. +358 295 351 780

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

This is FINLAND Magazine 2022–2023: Mot en hållbarare och mänskligare framtid24.1.2022 13:12:37 EET | Tiedote

This is FINLAND Magazine 2022–2023, en tidskrift som presenterar Finlands starka sidor och kompetens, har utkommit på engelska. Årets publikation har blicken stadigt fäst mot framtiden. Tidskriften tar upp teman som är på allas läppar, i Finland och ute i världen: digitaliseringen, kampen mot klimatförändringarna, lycka, en god vardag, förändringarna i arbetslivet och förtroende.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme